ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Η γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη Βόρεια Μακεδονία…

20/12/20 | 0 | 0 | 116 εμφανίσεις

«Η Βουλγαρία δεν έχει αλλάξει γνώμη ότι η θέση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. Η Σόφια επέμεινε στα ορατά αποτελέσματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Είναι μια θέση που προτάθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Ντάρικ’.

Λέει ότι μπορούν να ζητηθούν περισσότερες από μία προτάσεις. Αλλά το πρόβλημα, είπε, είναι ότι η εμπιστοσύνη βρίσκεται ήδη σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η Ζαχαρίεβα ισχυρίζεται ότι κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την ελεύθερη έκφραση, και η γλώσσα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα.

«Η γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για αυτούς».

«Ο πρόεδρος (Στέβο Πενταρόφσκι) γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό και δεν πρέπει να διαστρεβλώνει τα πράγματα», είπε.

Η Ζαχάριεβα προσθέτει ότι «η προπαγάνδα στα Σκόπια αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής από το γεγονός ότι αυτό που γράφεται στη Συμφωνία Καλών Γειτόνων δεν γίνεται σεβαστό», (δηλαδή, μεταξύ των άλλων,  να μην αναφέρονται οι λέξεις «μακεδονική γλώσσα», αλλά «γλώσσα που αναγνωρίζεται από το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας».

«Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν από τους πολιτικούς. Το πρόβλημα είναι ότι οι φίλοι μας από τη Βόρεια Μακεδονία προσπαθούν να μεταφέρουν πολιτικά ερωτήματα στους ιστορικούς», δήλωσε ο Ζαχαρίεβα.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η θέση δεν είναι κατανοητή, αλλά ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να την εξηγήσουν. Ωστόσο, προσθέτει η Ζαχαρίεβα, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της.

MakFax

https://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/1/21 | (4 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Μετανεωτερική είναι η εποχή της απόλυτης σχετικοποίησης. Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια, μόνο αφηγήματα, τα οποία όποιος θέλει αποδέχεται. Ακόμη και τα έθνη είναι κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μιας εποχής. Μέσα στον κυκεώνα των ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας