Δ. Τσαϊλάς: Τόσο η Σκύρος όσο και η Λήμνος πρέπει να συμπεριληφθούν στη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας και Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλά*

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στις 3 Νοεμβρίου 2021. Μετά την είδηση ότι οι Αμερικανοί δείχνουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση στα ελληνικά νησιά διατηρεί την επικαιρότητα και το ενδιαφέρον του.

Ο Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη δήλωσε: «Η Αμερική επέστρεψε, η διπλωματία επέστρεψε». Για να δούμε λοιπόν τι σημαίνει η δήλωσή του αυτή. Κατ’ αρχάς μια ευπρόσδεκτη ρητορική, που ωστόσο συμπληρώνεται από δύο σημαντικές ενέργειες που εκτιμάται ότι μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρώτη είναι η αντιστροφή τις πολιτικής του προκατόχου του, καθώς ήρε τις αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream II και επέτρεψε την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του. Αυτό ισοδυναμεί με μια νίκη στις στρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας για την Ευρώπη, καθώς επιτρέπει στη Ρωσία να εκβιάσει όσους στην Ευρώπη έχουν εξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο αλλά και να τιμωρήσει χώρες όπως η Ουκρανία αποκόπτοντάς τους πιθανώς. Από μια διαδρομή αγωγού.

Η δεύτερη είναι, η Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή, εδραιώνει τη σχετικά νέα διμερή (σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ) αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Αντί να ανανεώνεται ετησίως αυτή η αμυντική συνεργασία, η νέα συμφωνία διαρκεί πέντε χρόνια, με πιθανή μόνιμη παράταση. Διευκολύνει επίσης τη μεγαλύτερη εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα παρασκήνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνάντησε τον Ερντογάν όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές τους. Απορρίπτει η Άγκυρα το status quo, μιλά για αναθεώρηση των αναγνωρισμένων συνόρων, κατηγορεί τη Δύση για απώλεια μεγαλείου και επιδιώκει να προκαλέσει περιφερειακές κρίσεις με τέτοιο τρόπο για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τη δική τους οικονομική κακοδιαχείριση. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παραβίασε το status quo στην Κύπρο, διεκδίκησε θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη εις βάρος των ενδιάμεσων χωρών και απείλησε τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Η δυτική αδυναμία, είτε διατυπώνεται ως διπλωματία είτε όχι, ενθαρρύνει τον Ερντογάν σε περαιτέρω επιθετικότητα.

Καθώς η στρατηγική και οικονομική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου μεγαλώνει, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μικρή υλικοτεχνική υποδομή. Η παρουσία των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας είναι πλέον αδύναμη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, αλλά η άλλη παρουσία του στην περιοχή είναι έντονη. Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει τώρα μια μικρή παρουσία στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ και οι Πεζοναύτες έκαναν ασκήσεις μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες στην οροσειρά Λιτοχώρου στους πρόποδες του Ολύμπου. Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του Οκτωβρίου 2019 έδωσε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Με εξαίρεση τον κόλπο της Σούδας, που απέχει σχεδόν 400 μίλια από την Τουρκία, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται όλες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να τοποθετηθούν Αμερικανοί στο νησί της Σκύρου, όμως υπήρξε άρνηση, με τη δικαιολογία ότι θα απειλούταν η Τουρκία. Αυτό είναι ανοησία. Η Σκύρος βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, σε τοποθεσία που προστατεύει τα περί αυτήν νησιά και τους πόρους τους, αλλά δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Ενώ, δεν ζητήσαμε επίσημα αμερικανική παρουσία στη Λήμνο, η Αθήνα θα είχε δεχτεί πρόθυμα και εκεί μια μικρή παρουσία. Η αμερικανική παρουσία στη Σκύρο και τη Λήμνο εκτιμάται ότι είναι ικανή θα αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα κατά της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Λιβύης και των άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι δύο τοποθεσίες είναι επίσης κρίσιμες για την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω των Στενών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η διπλωματία απαιτεί αξιοπιστία. Σύμμαχοι όπως η Ελλάδα πρέπει να πειστούν ότι η Αμερική βάζει πλάτη, ενώ αντίπαλοι όπως η Τουρκία πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη στρατιωτική υποδομή για να ακολουθήσουν άλλες στρατηγικές εάν απορρίψουν τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης διαφορών. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας και Συνεργασίας ήταν σίγουρα ένα θετικό βήμα, αλλά η απόρριψη της Σκύρου υπονομεύει τις μεγαλύτερες δυνατότητες της. Εάν ο Μπάιντεν θέλει πραγματικά να πετύχει η διπλωματία, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των στενότερων συμμάχων τους έναντι των ανησυχιών για τις αντιρρήσεις των κρατών που απειλούν την περιφερειακή τάξη.

*Ο Υποναύαρχος Δημήτριος Τσαϊλάς δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

geopolitics.iisca.eu

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η “επιστροφή της διπλωματίας” είναι άσχετη με το θέμα του άρθρου: την αποτυχία να συμπεριληφθεί η Σκύρος στη Συμφωνία. Είναι σχετική με την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τη συσπείρωση του αγγλόφωνου κόσμου. Ο οποίος (ως εντελώς απολιτικός) προτιμάει τη χειραγώγηση στο παρασκήνιο στο όνομα Ιδεών από τις στρατιωτικές συγκρούσεις που θα άρμοζαν σε μια ρωμαϊκού τύπου αυτοκρατορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα