Τσουχτερός διακανονισμός ύψους 5 δισ. δολαρίων για την Google λόγω απορρήτου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στη μονάδα της Alphabet να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν θέτουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε λειτουργία «Incognitο» και άλλα προγράμματα περιήγησης σε λειτουργία «ιδιωτικής» περιήγησης. [Sergei Elagin / Shutterstock]

Η Google της Alphabet συμφώνησε να διευθετήσει μια αγωγή που ισχυρίζεται ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι νόμιζαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Yvonne Gonzalez Rogers στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ανέστειλε την Πέμπτη (28 Δεκεμβρίου) την προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου 2024 δίκη στην προτεινόμενη ομαδική αγωγή, αφού οι δικηγόροι της Google και των καταναλωτών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό διακανονισμό.

Στην αγωγή είχαν ζητηθεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι όροι του διακανονισμού δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά οι δικηγόροι δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε δεσμευτικό συμφωνητικό μέσω διαμεσολάβησης και ότι αναμένεται να υποβάλουν επίσημο διακανονισμό προς έγκριση από το δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Ούτε η Google ούτε οι δικηγόροι των εναγόντων καταναλωτών ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στη μονάδα της Alphabet να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν θέτουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε λειτουργία «Incognitο» και άλλα προγράμματα περιήγησης σε λειτουργία «ιδιωτικής» περιήγησης.

Είπαν ότι το μετέτρεψε την Google σε «ανεξέλεγκτο θησαυρό πληροφοριών», επιτρέποντας στην εταιρεία να μαθαίνει για τους φίλους τους, τα χόμπι τους, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις συνήθειες αγορών και τα “δυνητικά ενοχλητικά πράγματα” που αναζητούν στο διαδίκτυο.

Τον Αύγουστο, η Rogers απέρριψε το αίτημα της Google να απορρίψει την αγωγή.

Είπε ότι ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα αν η Google είχε δώσει μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση να μην συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν χρησιμοποιούν την ιδιωτική περιήγηση. Ο δικαστής επικαλέστηκε την πολιτική απορρήτου της Google και άλλες δηλώσεις της εταιρείας που υποδείκνυαν όρια σχετικά με τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέγει.

Η αγωγή που κατατέθηκε το 2020, κάλυπτε «εκατομμύρια» χρήστες της Google από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά και ζητούσε αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί υποκλοπών και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνιας.

Η υπόθεση ονομάζεται Brown et al κατά Google LLC et al, US District Court, Northern District of California, No. 20-03664.

EURACTIV.com with Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα