Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι αν δεν δώσουν προσοχή οι ΗΠΑ, δεν θα έχει σημασία, ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει.

Αναλυτικά ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη υπουργική συνάντηση της συνάντησης του Στρατηγικού Μηχανισμού με τον κ. Μπλίνκεν. Οι φίλοι μας πήγαν στην Ουάσιγκτον. Και εκεί, σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιήσουν τις προπαρασκευαστικές τους συναντήσεις. Την Τετάρτη θα αξιολογήσουμε από κοινού τα θέματα που έχουμε καθορίσει στην ατζέντα μας.

» Ένα από αυτά, όπως αναφέρατε, είναι το F-35. Ωστόσο, εκτός από τα F-35, υπάρχουν θέματα που θα εξετάσουμε σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για το F-35 έχουν ολοκληρωθεί.

» Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μία ή δύο αντιρρήσεις, αλλά… συγκεκριμένα ένας γερουσιαστής προβάλλει συνεχώς τις αντιρρήσεις του. Όμως, όπως γνωρίζετε, έχουν εκκαθαριστεί και οι προηγούμενες προτάσεις και προτάσεις για αλλαγή. Εμείς θα θέλαμε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

» Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από καμία χώρα υπό όρους ή με τρόπο που θα είναι δεμένα τα χέρια μας. Και έχουμε μοιραστεί αυτές τις σκέψεις στο παρελθόν. Από την άλλη, το θέμα της ‘παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα’ είναι μια είδηση που διαβάζουμε κι εμείς στα ΜΜΕ.

» Αλλά γενικά λέμε το εξής στις ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει αρχίσει να χαλάει. Η Αμερική είχε μια πολιτική ισορροπίας. Δυστυχώς, και η ισορροπία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος όπως η Αμερική πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες.

» Δεν μας ενδιαφέρει ποιος πουλά ποιο όπλο σε ποιον. Το σημαντικό είναι, ποια είναι η δύναμή μας; Τι κάνουμε; Ποιά βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας; Αυτό είναι πιο σημαντικό για εμάς».

Πηγή: skai.gr