Τσαβούσογλου από το Κάιρο: Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Σίσι μετά τις εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στην Αίγυπτο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια μετά ΑΠΟ πρόσκληση της Αιγύπτου στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σεμίχ Σουκρί, μετά από διμερείς συναντήσεις και συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ανέβουν στο υψηλότερο επίπεδο το συντομότερο δυνατό», και ο Σούκρι είπε ότι «συνεχίζονται οι εργασίες για την ανύψωση των σχέσεων στο επίπεδο του πρεσβευτή».

Όταν ρωτήθηκε για τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου είπε: “Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Υπήρξαν κάποιες αναφορές σε θέματα μεταφορών προκειμένου να αυξηθεί το εμπόριο. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις».

«ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ»

Και πρόσθεσε, “Είμαι πολύ χαρούμενος που επισκέπτομαι την Αίγυπτο. Θα είμαι πολύ χαρούμενος να φιλοξενήσω τον αδελφό μου Σουκρί στην Τουρκία για άλλη μια φορά το συντομότερο δυνατό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον αδελφό αιγυπτιακό λαό για την υποστήριξή τους μετά τον σεισμό στην Τουρκία. Δεν μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει προς όφελος της χώρας. Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη”.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου είπε: «Σήμερα αξιολογήσαμε και περιφερειακά ζητήματα. Συζητήσαμε τόσο την προσέγγιση Λιβύης, Συρίας, Ιράκ, Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, όσο και το θέμα των υδάτων. Αξιολογήσαμε την κατάσταση στη Σομαλία. Πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα σε όλους αυτούς τους τομείς. Βλέπουμε ότι οι επενδύσεις των εταιρειών μας έχουν φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό παρέχει περίπου 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας για περισσότερες επενδύσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το συντομότερο δυνατόν».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

Στη δήλωσή του, ο Σουκρί είπε: “Συζητήσαμε πολλά θέματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια κοινή άποψη. Εργαζόμαστε για να ανεβάσουμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο πρεσβευτών. Ελπίζουμε ότι η επικοινωνία μας θα συνεχιστεί. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία.Έχουμε σταθερό έδαφος και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία. Η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΣΙΣΙ

Απαντώντας στην ερώτηση “Αναφέρατε ένα κενό εννέα ετών. Τι είδους χρπονοδιάγραμμα θα τηρηθεί για την ομαλοποίηση;” ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απάντησε και στο ερώτημα για το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι. “Η εκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας και ο Πρόεδρος Σίσι θα συναντηθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτός αποφασίζει τον χρόνο του, αλλά είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις προετοιμασίες. Πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και στενά για να κλείσουμε το χάσμα των 9 ετών”.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου επιδεινώθηκαν το 2013 με την ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ιχβάν). Ο Μόρσι πέθανε στη φυλακή της Αιγύπτου το 2019. Άλλα ανώτερα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας φυλακίστηκαν στην Αίγυπτο ή διέφυγαν στο εξωτερικό. Η ομάδα κηρύχθηκε παράνομη στη χώρα.

Ωστόσο, παράγοντες επιρροής από την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν συναντηθεί περισσότερες από μία φορές ως μέρος των προσπαθειών ομαλοποίησης από το 2021. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε επίσης τα χέρια με τον Σίσι στη Ντόχα, όπου πήγε για να παραστεί στα εγκαίνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 τον Νοέμβριο. Τον περασμένο μήνα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που αγωνίζεται να διαχειριστεί την οξεία έλλειψη συναλλάγματος, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες είχαν υποσχεθεί 500 εκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις στην Αίγυπτο.

artigercek.com/ infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα