Το καλοκαίρι του 2020, οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν, αναγνώρισαν και χειροκρότησαν τις επιδόσεις του ελληνικού Στόλου έναντι των Τούρκων. Η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων του ελληνικού ΠΝ, μόλις οι Τούρκοι «ξεμύτισαν» από τους ναυστάθμους τους ήταν εντυπωσιακή.

Την επιτυχή κινητοποίηση του Στόλου αναγνώρισε προφανώς και η κυβέρνηση που γνώριζε ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Η κατάσταση του ελληνικού Στόλου δεν ήταν καλή. Πολεμικά πλοία παλαιά με πολλά προβλήματα, προσωπικό ταλαιπωρημένο και πληρώματα αριθμητικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν εμπόδισε τον ελληνικό Στόλο να αντιδράσει όπως έπρεπε και εν μέρει αυτή η κινητοποίηση με προβληματικά μέσα «πίεσε» την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ενίσχυση του ΠΝ. Κάτι που επιτεύχθηκε -έστω και μέσω καραμπόλας- με τη σωστή επιλογή των φρεγατών Belharra. Η ηγεσία του ΠΝ πιστώνεται μεγάλο μέρος αυτής της ορθής επιλογής, γιατί παρά τις πιέσεις δεν άλλαξε ρότα, έδωσε στην κυβέρνηση όχι μία αλλά τρεις εναλλακτικές λύσεις, επέμεινε σ΄ αυτές κι έτσι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη της σωστής απόφασης.

Η ηγεσία του ΠΝ είναι η ίδια μ΄ αυτή που διαχειρίστηκε επιτυχώς την κρίση με τους Τούρκους και την διαδικασία επιλογής νέων φρεγατών…

Γι΄ αυτή την ηγεσία λοιπόν υπάρχει «δυσαρέσκεια από το ΓΕΕΘΑ», «κύκλοι» του οποίου κάνουν λόγο για «ανεπάρκεια» η οποία «αποτυπώνεται στις χαμηλές διαθεσιμότητες», κλπ.!!!

Χαμηλές διαθεσιμότητες υπάρχουν στο ΠΝ εδώ και πολλά χρόνια και γι΄ αυτές δεν ευθύνονται μόνο οι ηγεσίες του. Ευθύνονται πρωτίστως οι κυβερνήσεις. Οι ναύαρχοι ευθύνονται μόνο γιατί δεν χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι όταν έπρεπε…

Χαμηλές διαθεσιμότητες είχε το ΠΝ και στην κρίση του περυσινού καλοκαιριού, αλλά όπως προαναφέραμε τα έβγαλε πέρα μια χαρά…

Συνεπώς που ακριβώς στηρίζεται η «δυσαρέσκεια»; 

Πολλά μπορούμε να υποθέσουμε αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χωρούν υποθέσεις. Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου που σύντομα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την ηγεσία θα αναζητήσει τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί και εγγράφως και όπως έδωσε λύση στην περίπτωση του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού, θα δώσει και τώρα.

Το βέβαιο είναι ότι σ΄ αυτή τη χρονική συγκυρία το μόνο που δεν χρειάζονται οι ΕΔ είναι μία τρικυμία και μάλιστα…τρικυμία σε φλιτζάνι! 

Για να προλάβουμε τους καλοθελητές που ποτέ δεν λείπουν, να προσθέσουμε ότι στην ηγεσία του ΠΝ μπορεί να γίνει κριτική για πολλά θέματα και κυρίως μ΄ αυτά που έχουν να κάνουν με τη μέριμνα του προσωπικού. Τα παράπονα είναι πολλά, οι παραιτήσεις περισσότερες και η αντιμετώπιση προβλημάτων του προσωπικού που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αντιμετωπίζονται ακόμη και με σκληρότητα από κυβερνήτες, διοικητές και διευθυντές. Η ανισοκατανομή του κατώτερου προσωπικού και οι παρεμβάσεις λόγω των πολλών “κοινωνικών αιτημάτων”, συμβάλλει αρνητικά στην ψυχολογία και στο ηθικό των υπηρετούντων στις μάχιμες μονάδες και όχι μόνο. Κι αυτό πρέπει να το δει σοβαρά το ΥΠΕΘΑ, μειώνοντας στο ελάχιστο και στα άκρως απαραίτητα τα “κοινωνικά αιτήματα” στα μόνιμα στελέχη, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

https://www.militaire.gr/trikymia-se-flitzani-sto-polemiko-naytiko-apo-anexigiti-dysareskeia-toy-geetha/