«Το TikTok απορρίπτει τις «χρηματοδοτούμενες» εκστρατείες του Ισραήλ για δαιμονοποίηση των Παλαιστινίων», γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα

Δεκέμβριος 26, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

Εν μέσω των προσπαθειών της να κερδίσει αυξανόμενη υποστήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή προπαγανδιστική μηχανή μεταδίδει μια χρηματοδοτούμενη εκστρατεία με στόχο τη δημοσίευση βίντεο κλιπ που κατηγορεί τον παλαιστινιακό λαό για βία και τρομοκρατία, δημοσιεύει η αιγυπτιακή “Νέα του Καΐρου”.

Παρά την ικανότητά του να μεταδίδει την καμπάνια σε έναν τεράστιο αριθμό ιστοτόπων και πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, το “Tik Tok” δεν ήταν μία από αυτές τις επιτυχίες, καθώς οι διαχειριστές του αρνήθηκαν να μεταδώσουν βίντεο που το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ήταν των οικογενειών των ομήρων της Χαμάς από το ξέσπασμα της επιχείρησης «Πλημμύρα Αλ Άκσα».

Κατευθυνόμενη ισραηλινή κριτική

Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα Times of Israel, την Τρίτη, αφορούσε την ισραηλινή κριτική που απευθύνεται στην κινεζική πλατφόρμα βίντεο, η οποία αρνήθηκε να μεταδώσει περιεχόμενο ισραηλινής προπαγάνδας ως «πολύ πολιτικό», ενώ επέτρεπε βίντεο που μεταδίδονται από Παλαιστίνιους.

Από την επίθεση στη Γάζα, το Ισραήλ προσπάθησε να μεταδώσει προπαγανδιστικό υλικό σε αυτό που αναφέρεται ως «οικογένειες των θυμάτων», αλλά η οικονομική υποστήριξη για αυτά τα βίντεο δείχνει τα πολιτικά του κίνητρα.

Ενώ οι Ισραηλινοί περιέγραψαν τα κλιπ που διαδόθηκαν μεταξύ των χρηστών εφαρμογών σχετικά με τα καθημερινά βάσανα των κατοίκων της Γάζας ως «κατασκευασμένα για την υποστήριξη της Χαμάς».

Η TikTok αρνείται να παραβιάσει τη διαφημιστική της πολιτική

Η αναφορά ανέφερε: «Ενώ οι πλατφόρμες της Meta (Facebook και Instagram) συμφώνησαν να φιλοξενήσουν σύντομα βίντεο σχετικά με τους ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, η πλατφόρμα TikTok αρνήθηκε να εμφανίσει αυτά τα κλιπ καθώς παραβιάζουν τη διαφημιστική της πολιτική».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο διευθυντής της ισραηλινής προπαγανδιστικής εκστρατείας αναγνώρισε στο αμερικανικό κανάλι Fox News την αποτυχία δημοσίευσης προπαγανδιστικών κλιπ για το Ισραήλ στην κινεζική πλατφόρμα.

Ενώ η εταιρεία που κατέχει την εφαρμογή ανέφερε ότι η διαφημιστική της πολιτική «δεν επιτρέπει τη δημοσίευση κλιπ που περιλαμβάνουν υλικό εκλογικής προπαγάνδας ή περιέχουν αποσπάσματα πολέμου, βίας, όπλων ή ομηρίας».

Παρά τη σαφή αυτή πολιτική, οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν σφοδρά στην κινεζική εφαρμογή βίντεο.

Ο Yossi Labiton, επικεφαλής της προπαγανδιστικής εκστρατείας, επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν και άλλες πλατφόρμες που επέτρεπαν την ισραηλινή προπαγανδιστική εκστρατεία, όπως το Facebook και η Google.

Ο Τόι Σάτοφ ο συντάκτης της έκθεσης, επιτέθηκε στη διαχείριση της εφαρμογής, λέγοντας: «Αν και η διοίκηση του TikTok ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην ίδια απόσταση από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, επέτρεψε τη δημοσίευση αποσπασμάτων που συμβάλλουν στην υποστήριξη της αφήγησης του κινήματος της Χαμάς συγκεντρώνοντας δωρεές για παιδιά».

Για να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Σάτοφ είπε: «Ένας από τους διευθυντές του TikTok στο Ισραήλ έγραψε μια εσωτερική έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια άνιση πολιτική μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα».

Ενώ η κινεζική εταιρεία είπε, απαντώντας στην αναφορά του Fox News, ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για την ύπαρξη μεροληπτικής πολιτικής «είναι εντελώς ψευδείς».

Al Qahera News- Cairo

The Hellenic Information Team