«Το χαλιφάτο είναι η λύση» : αίτημα των ισλαμιστών που προκάλεσε κρύο ιδρώτα στους Γερμανούς

- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Ναι οι γεννηθέντες και γαλουχηθέντες με τις αξίες της δυτικής δημοκρατίας ισλαμιστές της Γερμανίας αιτήθηκαν ως λύση τη δημιουργία ενός Χαλιφάτου. Δηλαδή ενός Κράτους εν Κράτει που να εφαρμόζει φυσικά τους ισλαμιστικούς νόμους στη Γερμανία, «για να μην ενσωματωθούν εκεί», λένε.

Αυτό είναι το ρεζουμέ  της ανταπόκρισης της  Delphine Nerbollier την 1η Μαϊου 2024 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Croix, με τίτλο : «Η διαδήλωση ισλαμιστών προκαλεί σάλο στη Γερμανία» (Une manifestation islamiste provoque un tollé en Allemagne.

Πράγματι, 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στο Αμβούργο, απαιτώντας κυρίως την ίδρυση χαλιφάτου. Με τη διοργάνωση της διαδήλωσης, από την ισλαμιστική οργάνωση «Muslim Interaktiv» που βρίσκεται στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών. Οι συμμετασχόντες στη ισλαμιστική διαδήλωση κρατούσαν μια αφίσα με το σύνθημα «Οι μουσουλμάνοι δεν σιωπούν».A Οι συμμετέχοντες σε μια ισλαμιστική Πού βρίσκεται ο ισλαμικός κίνδυνος στη Γερμανία;

Αυτό το ερώτημα συζητήθηκε εκ νέου από τότε που 1.000 άνδρες ακολούθησαν, λίγα βήματα πίσω από περίπου 80 μανδηλοφορούσες γυναίκες, και παρέλασαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους του Αμβούργου, μιας μεγάλης πόλης-λιμάνι στη βόρεια Γερμανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης, που έγινε ειρηνικά και υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, μπορούσε κάποιος να διαβάσει συνθήματα όπως : «το χαλιφάτο είναι η λύση», «Γερμανία, δικτατορία των αξιών» (!), καθώς και εκκλήσεις για αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στη Γάζα.

Τα μηνύματα που μεταδόθηκαν και οι εικόνες της διαδήλωσης που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν γρήγορα μια κατακραυγή στην πολιτική τάξη της Γερμανίας. Η υπουργός Εσωτερικών, Σοσιαλδημοκράτισσα Nancy Faeser, το βρήκε «δύσκολα ανεκτή» να βλέπουμε «μια τέτοια διαδήλωση ισλαμιστών στους δρόμους μας». Είναι από τη δεξιά και την ακροδεξιά που η κριτική ήταν πιο έντονη, με εκκλήσεις για «απέλαση αλλοδαπών που δεν σέβονται τις αξίες της Δημοκρατίας», αλλά και κριτική στις δημοτικές αρχές της πόλης του Αμβούργου επειδή δεν απαγόρευσαν τη διαδήλωση εκ των προτέρων.

Η τοπική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει αν ορισμένες αφίσες και συνθήματα που κυκλοφόρησαν υπόκεινται σε δίωξη. Η υποστήριξη του χαλιφάτου, δηλαδή μια περιοχή  υποκείμενη στους ισλαμικούς νόμους, δεν απαγορεύεται από μόνη της από το νόμο! Πολλές προσωπικότητες, από την άλλη μεριά, ζητούν την πλήρη απαγόρευση της οργάνωσης Muslim Interaktiv, η οποία διοργάνωσε αυτή τη διαδήλωση.

Μια οργάνωση που χαρακτηρίστηκε «ως εξτρεμιστική»

Η εν λόγω οργάνωση, που δημιουργήθηκε το 2020, και δραστηριοποιείται πολύ στο Αμβούργο, χαρακτηρίζεται επίσημα «ως εξτρεμιστική» από τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών. Ιδεολογικά είναι κοντά στο ισλαμιστικό κόμμα Hizb utTahrir, του οποίου έχει απαγορευτεί η δραστηριότητα, προέρχεται από το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και έχει διοργανώσει διάφορες διαδηλώσεις στη Γερμανία, κυρίως το 2022 για να καταγγείλει την καταπίεση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην Κίνα και το 2023 μετά από Την καύση ενός Κορανίου  στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών, αυτές οι συγκεντρώσεις καθιστούν δυνατή «την κινητοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων», αλλά κυρίως «τη συλλογή εντυπωσιακών εικόνων και βίντεο για τα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Στόχος είναι να καταγγείλει αυτό που η οργάνωση κρίνει ως «την πολιτική συστηματικής αφομοίωσης» που ασκείται κατά των μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Michael Kiefer
Joe Adade Boateng

Σύμφωνα με τον Michael Kiefer, ειδικό για το Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Osnabrück (Κάτω Σαξονία), αυτό συνέβη ξανά στις 27 Απριλίου στο Αμβούργο. Το «Muslim Interaktiv χρησιμοποιεί τον λόγο της θυματοποίησης απέναντι στους μουσουλμάνους και τους καλεί να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, αλλά μεταξύ των ομιλητών υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν και κοινωνικοποιήθηκαν στη Γερμανία, ενίοτε πολύ εύγλωττοι», σημειώνει. Αυτή είναι η περίπτωση του Joe Adade Boateng, γνωστού με το ψευδώνυμο «Raheem», φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και ευρέως ακολουθούμενου στο TikTok.

Άνοδος ισλαμιστικών οργανώσεων

Στην πραγματικότητα, ειδικοί στον ισλαμισμό έχουν σημειώσει μια άνοδο της ισχύος διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.  Το «Muslim Interaktiv είναι πολύ προσεκτικό για να μην τεθεί σε θέση παρανομίας, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο επικίνδυνα κινήματα της εποχής γιατί είναι πολύ καλά οργανωμένο, πειθαρχημένο, πολύ δραστήριο και επαγγελματικό στα social media, σημειώνει ο Michael Kiefer. Η καταστολή και η απαγόρευση είναι ίσως απαραίτητα αλλά δεν θα είναι αρκετά γιατί όταν κλείνει ένας σύλλογος δημιουργείται ένας άλλος. Πρέπει να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική συνιστώσα ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση».

Γενικότερα, οι διάφορες γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαιώνουν την αύξηση του ισλαμικού κινδύνου μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το 2022, υπολόγισαν τον αριθμό των ισλαμιστών στη Γερμανία σε 27.000 από έναν πληθυσμό άνω των 5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα