Το φοβερό μήνυμα που έρχεται από την Αμερική: “Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η Διατλαντική Ασφάλεια είναι νεκρή”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Military helicopters are parked at the Alexandroupoli Port during Defender- Europe 21 DV Day, in Alexandroupoli, northen Greece, 07 May 2021. EPA, DIMITRIS ALEXOU


Tο περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο των Jonathan Ruhe και Ari Cicurel (ο πρώτος είναι διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και ο δεύτερος πολιτικός αναλυτής της δεξαμενής σκέψης (Jewish Institute for National Security of AmericaJINSA), για την Αλεξανδρούπολη, η οποία εξελίσσσεται σε σημαντικό παράγοντα για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Όπως γράφουν, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανικό σημείο ώστε να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να διευθετήσουν καθυστερήσεις -οφειλόμενες σε επιμελητειακές αδυναμίες- στην αποστολή υλικού προς τα ανατολικά, προερχόμενου από την Κεντρική Ευρώπη.

Τίτλος του κειμένου: «Without AlexandroupolisTransatlantic Security Is Dead in the Water» (“Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η Διατλαντική Ασφάλεια είναι νεκρή”)

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανεβάζει ταχύτατα το στρατηγικό προφίλ και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, μιας κάποτε παραμελημένης ελληνικής πόλης στο Βόρειο Αιγαίο, δίπλα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, σημειώνεται στο άρθρο.

Μέσω της εμβληματικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εταίρου ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ευάλωτης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση ότι οι σοδειές της Ουκρανίας θα μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο.

Όμως οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν, σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν αυτούς τους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί άμεσα από το ρωσικό αέριο χωρίς την εισαγωγή LNG από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεδομένων των σοβαρών συμφορήσεων που παρουσιάζονται στη διακίνηση προϊόντων προς τα ανατολικά, από το κέντρο της ηπείρου, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως του νοτιοανατολικού σημείου αναφοράς της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από το Νότο για να επιδείξει την ισχύ του έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και οι δύο έχουν διεισδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα, τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να παρακάμψουν τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά Στενά καθώς κατευθύνονται Νότια προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, τονίζεται.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για να συμβάλει (σ.σ. προς αυτή την κατεύθυνση), όπως επεξηγείται σε μια νέα έκθεση του JINSA, σημειώνεται ακολούθως στο άρθρο Τα πλοία μπορούν να εκφορτώσουν και απευθείας να φορτώσουν σε σιδηροδρομικές συνδέσεις που διασχίζουν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς Βορρά μέχρι την Πολωνία.

Εκτός από αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η πόλη αποτελεί επίσης κόμβο δικτύου αυτοκινητοδρόμων, καθώς και μιας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εγκατάστασης εισαγωγής LNG που συνδέεται με την ενδοχώρα μέσω ενός διευρυνόμενου πλέγματος αγωγών φυσικού αερίου. Αυτή η υποδομή επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να παρακάμψει το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα και να αυξήσει πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις προς Βορρά, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Εκτός από τη δημιουργία μιας διεξόδου για τις εξαγωγές τροφίμων του Κιέβου και μιας νέας εμπορικής εναλλακτικής λύσης αναφορικά με το υπό κινεζική διαχείριση λιμάνι του Πειραιά, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη βαθιά εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ιταλίας από τη ρωσική ενέργεια διοχετεύοντας, με αξιόπιστο τρόπο, φορτεία από την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ενώ η αμερικανική στήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης μέχρι σήμερα, πρέπει επειγόντως να γίνουν περισσότερα για να αξιοποιηθεί η σημαντική δυναμική του.

Για να επιταχυνθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν την επέκταση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Interconnector GreeceBulgaria (IGB), καθώς και να διερευνήσουν την οικονομική βιωσιμότητα αντιστροφής του τεράστιου διαβαλκανικού αγωγού ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς Βορρά, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και πιθανώς της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη πρόσθετης ελληνικής δυνατότητας, όσον αφορά την τροφοδοσία αυτών των αγωγών με εισαγόμενο LNG, πέρα ​​από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνεται.

Αυτά τα βήματα μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μίας τόσο αναγκαίας σειράς ενεργειών για να υπογραμμιστεί η στήριξη των ΗΠΑ, και να προωθηθεί, η ειρηνική εκμετάλλευση του άφθονου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ως άμεσου υποκατάστατου των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για να συμβάλλει στις πρόσφατες προσπάθειες της Ε.Ε., μεταφοράς LNG στην ήπειρο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η αμερικανική εμπλοκή πρέπει επίσης να εμβαθύνει στην αμυντική πλευρά. Σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν την επέκταση του αγωγού καυσίμου του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για να διευκολυνθεί η διευρυνόμενη παρουσίας της συμμαχίας στα ανατολικά Βαλκάνια και την παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η επικείμενη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα ανατεθεί σε μια αμερικανική εταιρεία—τόσο για να αποτραπεί η ρωσική επικράτηση στον διαγωνισμό, όσο και για να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο έλεγχο της Μόσχας και του Πεκίνου σε υποδομές ζωτικής σημασίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου νέου στόχου του ΝΑΤΟ να διευρύνει τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του, ο στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να δει την Ελλάδα ως μια ιδανική τοποθεσία, τόσο γεωστρατηγικά όσο και τοπογραφικά, για συνδυασμένες και κοινές ασκήσεις.

Για να πετύχει τα ανώτατα όρια (σ.σ. δυνατοτήτων) της Αλεξανδρούπολης όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, ειδικά μέσω της ανάπτυξης καλύτερων αγωγών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών για τη διασύνδεση της Ανατολικής Ευρώπης, η Διοίκηση Biden θα πρέπει επίσης να αυξήσει το δάνειο της ύψους 300 εκατ. δολαρίων, που χορήγησε τον Ιούνιο του 2022, στο Επενδυτικό Ταμείο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative), γνωστό ως 3SIIF.

Πολλές από αυτές τις ενέργειες θα συμβάλουν άμεσα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη βασικό τερματικό σταθμό για τις χερσαίες αποστολές ουκρανικών σιτηρών.

Η βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία ήδη μεταμορφώνει τη διατλαντική ασφάλεια και θα συνεχίσει να το κάνει στο άμεσο μέλλον. Ευτυχώς, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν ένα άμεσα διαθέσιμο πλεονέκτημα στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: The National Interest – Without AlexandroupolisTransatlantic Security Is Dead in the Water

hellasjournal.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα