Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητάει από… το δήμο του Όσλο να ξεκρεμάσει “φιλοκουρδικό” πίνακα

16/1/21 | 0 | 0 | 359 εμφανίσεις

Και σε νορβηγικούς δήμους παρεμβαίνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε στην ουσία διάβημα επειδή αναρτήθηκε σε χώρο που ανήκει στο δήμο του Όσλο ένας πίνακας “που δείχνει ότι η Νορβηγία υποστηρίζει την τρομοκρατία”!

Συγκεκριμένα, ο δήμος επέλεξε να αναρτήσει σε έναν τοίχο πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει γυναίκες πολεμίστριες από το Κουρδιστάν και παραθέτει μια φράση του  φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν: «Μία κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών».

pinakas-oslo-56

Το έργο είναι δημιούργημα της καλλιτέχνιδας Gelawesh Waledkhani η οποία κατάγεται από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Τι λένε οι Τούρκοι

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Ένας πίνακας που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα «δικαιώματα των γυναικών» αλλά χρησιμεύει ως προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG επιτράπηκε να προβληθεί σε δημόσιο ανοιχτό χώρο ως μέρος μιας δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τον δήμο του Όσλο.

»Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό της στάσης του δήμου του Όσλο που επιμένει να διατηρεί στάση υπέρ της τρομοκρατίας παρά τα διπλωματικά μας διαβήματα. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από τα βάσανα που προκλήθηκαν από το PKK, το οποίο είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση που έχει αφαιρέσει περισσότερες από 40.000 ζωές.

»Το γεγονός ότι το PKK / YPG είναι μια τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση που έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιών, αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κραυγές των μητέρων στο Ντιγιάρμπακιρ, των οποίων τα παιδιά απήχθησαν βίαια και κρατήθηκαν από το PKK, αποτελούν μόνον ένα παράδειγμα. Το PYD / YPG, το οποίο είναι παρακλάδι του PKK στη Συρία, είναι ένας από τους “κορυφαίους” παράγοντες όσον αφορά την κακοποίηση γυναικών.

»Αυτή η τρομοκρατική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ανέχονται την τρομοκρατία ότι και αυτοί θα μπορούσαν να πληγούν μια μέρα από αυτή τη μάστιγα»

Εμείς στο Όσλο πιστεύουμε στην ελευθερία

Η Eivor Evenrud, επικεφαλής του συμβουλίου πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης του Όσλο, απάντησε στο τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω Twitter υπερασπιζόμενη την επιλογή του δήμου λέγοντας ότι ο πίνακας δεν θα αφαιρεθεί. «Hello Τουρκία! Στη Νορβηγία πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και στην δημοκρατία. Οι πολιτικοί ούτε μπορούν αλλά ούτε και θα αλλάξουν ή θα  αφαιρέσουν έναν πίνακα ζωγραφικής. Παρακολουθήστε για να μαθαίνετε»,  έγραψε

Ο Hatice Luk, ηγέτης της Τουρκικής Ένωσης της Νορβηγίας χώρας, είπε ότι έχει συγκεντρώσει 300 υπογραφές που ζητούν να αφαιρεθεί ο πίνακας. Οι 300 υπογραφές αρκούν για να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, που όμως η απόφασή του είναι δεδομένη λόγω της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς την τέχνη, την ελευθερία της έκφρασης ή και της συμπάθειας προς τους Κουρδους.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητάει από… το δήμο του Όσλο να ξεκρεμάσει “φιλοκουρδικό” πίνακα

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/6/21 | (7 σχόλια)
    Από το 1988, όταν για τις ανάγκες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι σε Σκόπια και Βελιγράδι, έχω ταχθεί κατά της πολιτικής της γειτονικής χώρας. Βεβαίως, τάχθηκα και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως, διότι με αυτήν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο