Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης», ένα βήμα για μια ουσιαστική νησιωτική διακυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζεται η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σύσκεψη των Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων – μελών του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και εκπροσώπων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Φορέων, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη. Η συνάντηση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών χαρακτηρίστηκε ως «Σύμφωνο της Μυτιλήνης».

Περιγράφοντας τους στόχους της συνεδρίασης, ο κ. Κουτουλάκης δήλωσε πως «το “Σύμφωνο της Μυτιλήνης” αποτελεί το πολιτικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στα πλαίσια της Σουηδικής και Ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρμόδιες Αρχές και Φορείς, να διατυπωθεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας».

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο Λέσβου οι συμμετέχοντες, με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας μας, έθεσαν τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και την στόχευση στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Διακυβέρνησης, για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου τεθεί. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι εκκρεμότητες που σταδιακά ολοκληρώνονται, όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Ο Γενικός Γραμματέας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης, στη συνάντηση, δεσμεύθηκε όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι οι πληρωμές των επαγγελματιών που αφορούν το 2021 θα έχουν καταβληθεί μέχρι τέλους του έτους. Επίσης το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα προχωρήσει άμεσα μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο.

Η σύσκεψη σύμφωνα με τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διεκδίκησης για το κοινό νησιωτικό καλό. Όπως τονίστηκε, «η στενή συνεργασία των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχιστεί και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα