Πρόκειται για την πρώτη διεθνή ελληνοτουρκική συνεργασία ως αποτέλεσμα τα συμφωνηθέντα στη Διάσκεψη των Αθηνών.

Ελλάδα και Τουρκία κατεβαίνουν με κοινούς υποψηφίους για την ηγεσία του ΟΑΣΕ, του διεθνούς Οργανισμού 57 χωρών που καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ και έχει έδρα τη Βιέννη. Εμπνέεται από τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και αποτελεί ένα forum πολιτικού διαλόγου σε θέματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνεργασία πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ που θα ψηφίσουν θα ψηφίζουν ταυτόχρονα τους κοινούς υποψήφιους της Ελλάδα και της Τουρκίας.

Όλα άρχισαν όταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αποφάσισαν να στείλουν από κοινού μια επιστολή προς τον ΟΑΣΕ δηλώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γγ του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του (νευραλγικού) Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Η κυρία Τελαλιάν, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών Σχέσεων, ίσως η διπλωμάτης με τόσο καλές γνώσεις σε διεθνή θέματα (αλλά και για την Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην δραστηριότητα του ΟΑΣΕ. Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες και Έλληνες διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τη συνεργασία αυτή ως το πρώτο ελληνοτουρκικό success story.

https://www.tovima.gr/2024/06/05/stiles/vimatodotis/to-proto-ellinotourkiko-success-story/