Το προφίλ των δραστών έχει αλλάξει

15/7/21 | 0 | 0 | 211 εμφανίσεις

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι (Ifri) Μαρκ Εκέρ δήλωσε προσφάτως στην Deutshe Welle: «Το προφίλ των δραστών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είναι πια Γάλλοι υπήκοοι, δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ούτε έχουν πάει σε γαλλικό σχολείο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν έρθει πρόσφατα στη χώρα. Κάποιοι είχαν άδεια παραμονής, κάποιοι είχαν κάνει αίτηση ασύλου, ενώ υπήρχαν και αυτοί που βρίσκονταν παρανόμως στη Γαλλία».
Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί στις βάσεις δεδομένων 23.000 δυνάμει τρομοκράτες. Από αυτούς, οι 1.115 δεν είχαν ξεκαθαρισμένο καθεστώς παραμονής, κι έτσι οι Αρχές απέλασαν περισσότερους από τους μισούς στις πατρίδες τους. Όσοι απελαύνονται δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής, ενώ οι υπόλοιποι είτε εκτίουν ποινές είτε βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης.
Ωστόσο, τους Γάλλους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότεροι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών δεν ήταν γνωστοί στις Αρχές. Είναι, άλλωστε, πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες από την επίθεση του τσετσενικής καταγωγής Αμπουλάχ Α., ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αποκεφάλισε τον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, αλλά και του Τυνήσιου, ο οποίος λίγο αργότερα σκότωσε τρεις ανθρώπους σε Εκκλησία στη Νίκαια. Και οι δύο ήταν άγνωστοι στις διωκτικές Αρχές.
«Ο Τυνήσιος βρισκόταν παράνομα στη Γαλλία και είχε εισέλθει στη χώρα περίπου έναν μήνα πριν από την τρομοκρατική επίθεση» εξήγησε ο Εκέρ, προσθέτοντας πως αυτό ίσως είναι ένα βήμα -η αύξηση, δηλαδή, των απελάσεων- προς την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στη Γαλλία.
Σε απελάσεις ισλαμιστών με fast track διαδικασίες προχωρά η Γαλλία, επιταχύνοντας το πρόγραμμα απελάσεων, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από τους μισούς δυνάμει τρομοκράτες χωρίς άδεια παραμονής έχουν απελαθεί από τη χώρα.
Το Παρίσι έχει σημαδευτεί από το γεγονός πως περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου, με μια νέα πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, εντείνονται τώρα οι έλεγχοι σε υπόπτους για τρομοκρατία ή άλλα βαριά τρομερά εγκλήματα.
Φοβερό αλλά γεγονός:
Στη Γαλλία “Χάνεται και από ένας ναός κάθε εβδομάδα από κατεδαφίσεις και πυρπολήσεις”!!!
Αντέχει και πόσο η ΕΕ;
Ο Γιάνεζ Γιάνσεν, πρόεδρος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της διάλυσης επισημαίνοντας ότι: «Η προσπάθεια ορισμένων να επιβάλουν στους υπόλοιπους “φαντασιακές ευρωπαϊκές αξίες” (…) αποτελεί τον πιο σύντομο δρόμο προς την κατάρρευση». Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας, της οποίας η χώρα του ήταν τμήμα και διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη την δεκαετία του ’90.
Διανύουμε μία ιδιόρρυθμη φάση όπου τίποτα δεν αποκλείεται. Η εφαρμογή του μοντέλου των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων θα γίνει πιο γρήγορα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σίγουρα, πάντως, η ΕΕ που γνωρίσαμε είναι πια παρελθόν. Οριστικά και αμετάκλητα, λένε οι ειδότες τας Γραφάς.
Ίδωμεν!
* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mail: stpapathemelis@gmail.com

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο