Το Πεκίνο ρίχνει γέφυρα συνεργασίας στην Ουάσιγκτον

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την πρόθεση να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου του κινεζικού Κοινοβουλίου, μιλώντας για «αμοιβαίο σεβασμό» που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. «Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη αμοιβαίων σχέσεων στο μέτωπο των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα», επεσήμανε ο Λι Κετσιάνγκ, σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δεν φαίνεται να έχουν αποκλιμακωθεί. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως εξαπολύσει μύδρους κατά της Κίνας εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά, με τον Τζο Μπάιντεν να αναφέρει μέσα στην εβδομάδα πως ο ακραίος ανταγωνισμός με την Κίνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο δε επικεφαλής διπλωματίας της κυβέρνησης χαρακτηρίζει την ασιατική χώρα «μία από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές δοκιμασίες του αιώνα». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε τον επίσημο στόχο για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ενώ γνωστοποίησε και τα κυβερνητικά σχέδια ώστε η χώρα να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια σε τομείς όπως η τεχνολογία, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη Δύση.

Ετσι, στόχος είναι η κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί φέτος πάνω από 6%, έπειτα από την επιβράδυνση που κατέγραψε κατά την προηγούμενη χρονιά όταν ξέσπασε η πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε 6,8%, ωστόσο, παρά το αρχικό πλήγμα της πανδημίας, η Κίνα ήταν η μόνη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη που αναπτύχθηκε το περασμένο έτος, εμφανίζοντας άνοδο 2,3%. «Ο στόχος του 6% θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, της καινοτομίας αλλά και στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λι Κετσιάνγκ. «Με τον συγκεκριμένο στόχο, λαμβάνουμε υπόψη την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε. Ωστόσο, αυτός δεν συμπίπτει με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 8,1% την τρέχουσα χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 6,8%, διευκρινίζοντας ότι η αναβάθμιση του αμυντικού τομέα θα πραγματοποιηθεί μέσα από μεταρρυθμίσεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά από την εκπαίδευση ικανού προσωπικού.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου στους κλάδους που η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να αποκτήσει κυριαρχία, ώστε η χώρα να απεξαρτηθεί από τη Δύση σε ό,τι αφορά στρατηγικής σημασίας τομείς της τεχνολογίας όπως είναι οι μικροεπεξεργαστές. Ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε πως η χώρα πρέπει να κάνει σημαντική πρόοδο σε κλάδους που αφορούν την κατασκευή μικροεπεξεργαστών, το cloud computing, τη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων κ.ά., τομείς δηλαδή όπου οι Αμερικανοί έχουν απόλυτη κυριαρχία. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο νέος στόχος που θέτει το Πεκίνο είναι το 56% της χώρας να καλύπτεται με δίκτυα πέμπτης γενιάς, δρομολογώντας παράλληλα αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη κατά 7%. Η Κίνα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες απεξάρτησής της από τη Δύση δίνοντας έμφαση στην ανάγκη κατασκευής μικροεπεξεργαστών, προϊόν που εμφάνισε έλλειψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, το Πεκίνο στρέφει το ενδιαφέρον του σε ανερχόμενους τομείς της τεχνολογίας όπως η βιοτεχνολογία αλλά και η ανάπτυξη οχημάτων με υδρογόνο. Κοιτάζει επίσης να διασφαλίσει πως οι κινεζικές εταιρείες μικροεπεξεργαστών μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες όπως η Intel και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. «H καινοτομία παραμένει στην καρδιά των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της χώρας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Λι Κετσιάνγκ, τονίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Κίνας».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τους στόχους της χώρας, όπως αυτοί αναφέρονται στο πενταετές πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύθηκε χθες και θέτει ως προτεραιότητα τους τεχνολογικούς τομείς στους οποίους έχει φιλοδοξία να πρωτοστατήσει (quantum computing, DNA banks κ.α.). Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα εισάγει 300 δισ. δολ σε μικροεπεξεργαστές κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει πως εάν υπάρξει ένδεια σε τσιπ παγκοσμίως, θα πρέπει να βασιστεί ενδεχομένως σε ανταγωνιστές προμηθευτές για να υλοποιήσει έργα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αλλά και τα αυτόνομα οχήματα. Ετσι, προσβλέπει να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό για τον σχεδιασμό ημιαγωγών, αντικαθιστώντας εργαλεία που προμηθεύεται από αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Cadence Design Systems και η Synopsys.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα