Άλκης Καλλιαντζίδης: το ξεβόλεμα των  θρυλικών πράσινων παλαιοβιβλιοπωλείων  από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Αποτελούν μέρος της παριζιάνικης κληρονομιάς, μαζί με τις εισόδους του μετρό Guimard και με τα σιντριβάνια Wallace

Σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 12-1-2024 είχα αναφερθεί στον πιθανό κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εξ ου και η λήψη αυστηρών μέτρων θωράκισής τους. Καθώς και σε κάποιες επιπτώσεις τουςΕΔΩ

 

Σήμερα θα ασχοληθώ με τις αρνητικές επιπτώσεις των Αγώνων στον ιδιαίτερο κλάδο των θρυλικών παλαιοβιβλιοπωλών (les bouquinistes). Από όσους έχουμε επισκεφθεί ή έχουμε ζήσει στο Παρίσι θυμόμαστε όλοι τα γραφικά πράσινα παλαιοβιβλιοπωλεία,  τα λεγόμενα γαλλιστί les boîtesles verts wagons ; Τα οποία επικάθονται στα υφιστάμενα τοιχία των προκυμαίων του Σηκουάνα, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα κρίσιμα 12 χιλιόμετρα του ποταμού (της δεξιάς και αριστερής όχθης του) μέσα στα οποία προβλέπεται να διοργανωθούν οι εναρκτήριες εκδηλώσεις των Αγώνων, όπως ανέλυσα στο προηγούμενο άρθρο μου.

Ένα από τα πολλά μέτρα ασφαλείας θα είναι η αποσυναρμολόγηση αυτών των παλαιοπωλείων κατά τη διάρκεια των Αγώνων και η επανατοποθέτησή τους. Μάλιστα προβλέφθηκε από τον Δήμο των Παρισίων να εφαρμοστεί μια δοκιμή σκοπιμότητας της μεγάλης μετακίνησης των παλαιοβιβλιοπωλών που σχεδιάστηκε για τον Ιούλιο του 2024, πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως έγραψε στις 8-11-2023 η Nicole Vulser στον ηλεκτρονικό Le Monde, με τίτλο : «Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, το Παρίσι δοκιμάζει την αποσυναρμολόγηση των κιτίων των παλαιοβιβλιοπωλών» (Avant les JO 2024, Paris teste le démontage des caisses des bouquinistes).

Σε ένα έγγραφο εργασίας της 23ης Οκτωβρίου 2023, ο δήμος του Παρισιού σχεδίαζε την απόσυρση, μεταξύ 13 και 18 Ιουλίου,  500 έως 700 παλαιοπωλείων, ανάλογα με την επιλεγμένη περίμετρο ασφαλείας, καθώς και την επανατοποθέτησή τους, από τις 3 Αυγούστου 2024. Η επιλογή του αναδόχου αυτών των υπηρεσιών θα γίνει ανάλογα με την ικανότητά του να «παρεμβαίνει σε εύθραυστα αντικείμενα (βιβλία, αλλά και μικρές υπαίθριες αγορές, αφίσες, γκραβούρες κ.λπ.) και σε κουτιά που μερικές φορές είναι πολύ κατεστραμμένα», των οποίων το βάρος, με το περιεχόμενό τους, υπολογίζεται στα 250 κιλά το καθένα. Ο Δήμος έχει ήδη εντοπίσει «περίπου 100 κουτιά σε κακή κατάσταση» που «θα πρέπει να επισκευαστούν».

Όμως, οι παλαιοβιβλιοπώλες αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια απόσυρση, κραδαίνοντας ένα ψήφισμα υποστήριξης, με τίτλο «Διασφάλιση των παλαιοβιβλιοπωλών στις αποβάθρες του Σηκουάνα», που συγκέντρωσε, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, περισσότερες από 173.000 υπογραφές. Οι 200 παλαιο​​βιβλιοπώλες ήταν έτοιμοι να προσφύγουν ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού, τον Δεκέμβριο 2023, ενάντια αυτής της δημοτικής πρόθεσης.

Τίποτα δεν λέει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα υιοθετηθεί για όλους. «Η ιδέα για αυτό το τεστ δεν προήλθε από εμάς», εξηγεί ο Jérôme Callais, πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Παλαιοβιβλιοπωλών του Παρισιού. Η μόνη μας ελπίδα είναι να αποδείξουμε τη μη σκοπιμότητα της επιχείρησης». Φοβάται ότι ορισμένα πράσινα κουτιά βιβλίων, τα οποία αποτελούν μέρος της παριζιάνικης κληρονομιάς με τον ίδιο τρόπο όπως οι είσοδοι του μετρό Guimard ή τα σιντριβάνια Wallace, δεν θα επιβιώσουν μετά από αυτήν τη μεταχείριση. Και ότι ο Δήμος θα τα αντικαταστήσει με κάτι άσχημο. «Για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να κλείσουν τα κουτιά την ημέρα D και να μπει ένα φράγμα ασφαλείας μπροστά τους».

Γνωρίζοντας ότι κάποιοι από τους θεατές θα δυσκολευτούν να δουν σωστά την τελετή από τις προκυμαίες, ο Δήμος Παρισιού εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης γιγαντοοθονών στα 12 χιλιόμετρα της διαδρομής. Σύμφωνα με τους παλαιοβιβλιοπώλες, αυτό θα εμπόδιζε τη θέα πολύ περισσότερο από τους κλωβούς τους.

Επιπλέον, η οικονομική διάσταση του θέματος δεν έχει επιλυθεί. Θα έχουν απώλεια εσόδων. «Γίνεται λόγος για αποζημίωση, αλλά είναι απλώς μια αόριστη υπόσχεση  του Υπουργείο Πολιτισμού», αναφέρει ο Jérôme Callais. Όσο για την άλλη πρόταση του Δήμου του Παρισιού, που συνίσταται στην προσωρινή μετεγκατάσταση των παλαιοβιβλιοπωλών στο Boulevard Bourdon, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από την Place de la Bastille, απαντά: «Αποκλείεται να μας φυλακίσουν».

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα