Το μπαράζ παραβιάσεων στο ζενίθ του τουρισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ που υπέγραψαν και αποδέχθηκαν τότε οι Τούρκοι, προέβλεπε αποφυγή προκλήσεων στους θερινούς (τουριστικούς) μήνες και στις θρησκευτικές εορτές. Επιπλέον, εάν θυμάστε, στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη με τον Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκε και το θέμα των προκλήσεων με την έννοια ότι θα πρέπει να αποφεύγονται στους τουριστικούς μήνες. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, όπως δεν υπήρξε καμία επαφή με τα λεγόμενα «κόκκινα τηλέφωνα» ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, σε περίπτωση που θα αυξάνονταν οι προκλήσεις. Αποτέλεσμα; Χθες στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου και στις δύο χώρες η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, σημειώθηκαν 72 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι περισσότερες (33) βεβαίως από κατασκοπευτικά ελικοφόρα αεροσκάφη ΑΤR-72, αλλά υπήρξαν και 17 από UAV και 22 από F-16. Και μια εμπλοκή (δηλαδή εικονική αερομαχία) που παραμένει επικίνδυνη και για την ασφάλεια των πιλότων, αλλά και για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπλοΐας

***
Η υπερπτήση στα 19.000 πόδια

Αν σταθούμε όμως στις προκλήσεις τότε θα δούμε σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ότι υπήρξε και μία υπερπτήση. Αυτή τη φορά οι Τούρκοι έστειλαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) στο Αιγαίο για να πραγματοποιήσει υπέρπτηση στα Τριανήσια- Αστυπάλαιας. Η ώρα ήταν 11.43 το πρωί της Πέμπτης όταν το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τα νησιά Τριανήσια (Μεσονήσι ή Μέσο, Πλακίδα ή Πλακιά και Στεφάνια) στα 19.000 πόδια. Όσον αφορά αυτά που ειπώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους Μητσοτάκη- Ερντογάν, γρήγορα ξεχάστηκαν από τους Τούρκους, αφού λίγες ημέρες αργότερα προχώρησαν σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

***
Τι είναι αυτό που προοιωνίζει ήρεμο, υπόλοιπο καλοκαιριού

Ωστόσο παρά την επιθετική ρητορική του τελευταίου διαστήματος και παρά τις δεκάδες παραβιάσεις υπήρξε και μία θετική εξέλιξη (που ίσως προοιωνίζει ένα ήρεμο από εδώ και πέρα καλοκαίρι): Η τουρκική πλευρά με την Navtex που εξέδωσε για την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», κινείται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και παρά τις δηλώσεις Ερντογάν (προφανώς για εσωτερική κατανάλωση) ότι ανησύχησε την Αθήνα η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου.

***

Έρχεται το Ιππικό με… τηλε-εκπαίδευση

Βρέθηκε ο χώρος, θα είναι η Αυλώνα. Αρχίζουν μάλιστα και έρχονται και τα πρώτα άλογα. Επελέγησαν και οι αναβάτες, που δεν είναι άλλοι από στρατιωτικούς μαυροσκούφηδες της Διεύθυνσης Ιππικού- Τεθωρακισμένων. Με αυτόν τον τρόπο «χτίζεται» σιγά- σιγά το Ιππικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως βεβαιώνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οποίος υλοποιεί το πρόγραμμα επαναφοράς του Ιππικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τα πρώτα άλογα να παρελαύνουν του χρόνου στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Έτσι η ένδοξη Ίλη Ιππικού επανέρχεται στον ελληνικό στρατό έπειτα από 40 χρόνια, καθώς το σώμα είχε διαλυθεί το 1982 με τη δικαιολογία πως δεν χρειάζεται άλογα ο στρατός, αφού έχει τα τεθωρακισμένα. Σημειώνω ότι η εκπαίδευση των αλόγων δεν είναι και τόση εύκολη υπόθεση. Δεν είναι άλογα ιπποδρόμου, αλλά στρατιωτικά άλογα, που πρέπει να ακολουθούν και αυτά ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, όπως μου λένε στρατιωτικές πηγές, θα πρέπει να συνηθίσουν τους θορύβους της πόλης. Και ξέρετε πώς εκπαιδεύονται σε αυτό; Πέραν των άλλων τους βάζουν να ακούνε κασέτες με θόρυβο της πόλης, κορναρίσματα, φρεναρίσματα κτλ.

***
Ένα ντόμινο αλλαγών στους πρέσβεις

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θέμης Δεμίρης εγκαταστάθηκε ήδη στο γραφείο του στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη. Στη θέση του (αυτή δηλαδή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών), αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρέσβης Χάρης Λαλάκος πολιτικός διευθυντής του υπουργείου. Αναμένει το διάταγμα της τοποθέτησής του. Νέος πολιτικός διευθυντής, δηλαδή ο πρέσβης που θα πάρει τη θέση του κ. Λαλάκου θα είναι Ρούσος Κούνδουρος, σημερινός πρεσβευτής της Ελλάδος στη Βόρειο Μακεδονία. Στα Σκόπια θα μετατεθεί, μαθαίνω από τα Τίρανα η πρέσβης Σοφία Φιλιππίδου και στα Τίρανα θα τοποθετηθεί η πρέσβης Κωνσταντίνα Καμίτση διευθύντρια της Γ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Είδατε πόσες αλλαγές έφερε στο υπουργείο Εξωτερικών μια «καρατόμηση» διοικητή της ΕΥΠ;

***
Γραμματέας Πρωθυπουργού για ένα μήνα

Έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περιμένει ο Γιάννης Μπρατάκος προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Και αυτό διότι με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για την αναπλήρωση της θέσης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού από τις 10 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου καθήκοντα αναλαμβάνει ο Στέλιος Κουτνατζής. Όπως τονίζεται στο ΦΕΚ, ο κ. Κουτνατζής δεν θα λαμβάνει κάποια πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση ενώ θα παραμείνει στην θέση αυτή έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπρατάκος δεν μπορούσε να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του αν και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ. Και αυτό διότι μέχρι να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του από την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου η θέση δεν μπορεί να μείνει κενή.

***
Ποιος παρακολουθούσε ποιον το 2006;

Ίσως οι περισσότεροι να διερωτηθείτε ποια ήταν η αντίδραση των δύο πρώην Πρωθυπουργών της παράταξης από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, έμαθα και πολύ περισσότερο ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλησαν να σχολιάσουν. Άλλωστε οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή υπενθύμιζαν ότι και ο ίδιος και η τότε κυβέρνησή του έπεσαν θύματα παρακολουθήσεως και υποκλοπών. Έφεραν στη μνήμη τις εικόνες του 2006 Τέτοια με την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης – Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα – αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο με πολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις, όπως ειπώθηκε. Το μέγα πρόβλημα όμως ήταν ότι ο ελληνικός λαός δεν έμαθε ποτέ την πλήρη αλήθεια για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Και κυρίως, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, «ποιος παρακολουθούσε ποιον». Βεβαίως τότε παρακολουθούσαν μια ολόκληρη κυβέρνηση. Τώρα όμως επισήμως η ΕΥΠ φαίνεται πως παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή αρχηγό του τρίτου κόμματος στη Βουλή.

***
Απομακρύνεται η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠαΣοΚ

Εκείνο που φαίνεται πως προβληματίζει τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ είναι ότι χάθηκε με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αφήστε που ορισμένα γαλάζια στελέχη έλεγαν ότι εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά με τις παρακολουθήσεις, τότε πιθανόν ακόμα και από την πρώτη Κυριακή θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση με το ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ. Εκτιμούσαν (προτού σκάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων) ότι το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να εκλέξει περί τους 40 και πλέον βουλευτές.

***
Η Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η γιορτή της Παναγίας

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να μεταβεί στην Πάρο στην Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Η Πρόεδρος θα είναι στην Αθήνα από τις 16 Αυγούστου, μετά τις διακοπές της στην Αμοργό και στη Νάξο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται ήδη στα Χανιά, είναι ανάμεσα στην Παναγία της Τήνου, της Παναγίας Σουμελά και σε κάποιας από τις εκκλησίες της Παναγίας της Κρήτης (θα αποφασίσει οριστικά, μου λένε, το Σάββατο). Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει την προσεχή εβδομάδα (κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη) και οπωσδήποτε πριν από την Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής στις 22 Αυγούστου η οποία και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθεί για τις παρακολουθήσεις. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι οι προτάσεις για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, η κυβέρνηση έχει σκοπό να τις θέσει σε διάλογο, ώστε να ακούσει προτάσεις πριν οριστικοποιηθούν.

***
Ο Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Την κυβέρνηση στην περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, της κορυφαίας της Χριστιανοσύνης, θα τελεστεί προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

***
Νέα ομιλία Καραμανλή για το Κυπριακό

Ήταν να μην αρχίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αφού έμεινε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σιωπηλός, ωστόσο πριν από μερικούς μήνες έκανε την αρχή και μίλησε (και μάλιστα με πολιτική παρέμβαση) σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Ακολούθησε ομιλία του (την έγραψε, αλλά δεν τη εκφώνησε λόγω περασμένης ώρας ωστόσο τη μοίρασε σε δημοσιογράφους) για τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος είχε χρηματίσει ευρωβουλευτής στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Προχθές ανακοινώθηκε ότι θα μιλήσει στα Ανώγεια για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, Κρητικό πολιτικό, πρώην υπουργό και πατέρα της Όλγας Κεφαλογιάννη. Αλλά οι δημόσιες τοποθετήσεις του μάλλον δεν σταματούν εδώ. Γιατί έμαθα ότι σκέφτεται να κάνει άλλη μια πολιτική παρέμβασή, αυτή τη φορά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος οργανώνουν το φθινόπωρο στη Λευκωσία πολιτική εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν από τον πρώην Πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση (κατά πάσα πιθανότητα διαδικτυακή). Θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει με δεδομένη την παρουσία του σε κρίσιμες στιγμές του κυπριακού, όπως το σχέδιο Ανάν, ενδοκυπριακές συνομιλίες κτλ.

***
Συνάντηση στην εύανδρο Μάνη

Κάπου πήρε το μάτι μου τους Μάκη Βορίδη και Κυριάκο Πιερρακάκη να συζητούν, όχι σε κάποιο υπουργικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά εκεί που τους είδε πολύς κόσμος (και τους φωτογράφισε) όρθιοι κάπου στην εύανδρο Μάνη. Τι άραγε να συζητούν μεσούντος του θέρους. Δηλαδή δεν σταματάνε ποτέ αυτοί οι δύο; Ούτε στις διακοπές; Ο ένας (ο Κυριάκος Πιερρακάκης) είναι βέρος Μανιάτης ενώ ο άλλος (Μάκης Βορίδης) είναι «γαμπρός Μάνης» στην καταγωγή, στην ουσία όμως και αυτός βέρος Μανιάτης.

***
Είναι πολλές οι πυρκαγιές εφέτος στα δάση

Θέλω να σταθώ στις ανακοινώσεις της ανθυποπυραγού Ραφαέλας Τζίμα, εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσε για τις πυρκαγιές. Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 3.800 πυρκαγιές. Μόνον την τελευταία εβδομάδα, με ανέμους να πνέουν με κατά μέσο όρο πάνω από 5 μποφόρ εκδηλώθηκαν 361 δασικές πυρκαγιές και 46 μόλις προχθές 24ωρο. Οι περισσότερες από αυτές, αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Οι ανακρίσεις για εμπρησμό συνεχίζονται από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το μπαράζ παραβιάσεων στο ζενίθ του τουρισμού

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    “«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα»” (Μητσοτάκης, μόλις τον περασμένο Μάιο στο Κογκρέσο).

    Χωρίς προφανώς να συνειδητοποιεί πόσο γελοιοποιείται, τα ίδια επανέλαβε στο bloomberg και στην Baerbock. Τι να πει κανείς; Έχομε πιάσει πάτο με τέτοιους καραγκιόζηδες να γίνονται πρωθυπουργοί, επειδή είναι γόνοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα