Γιάννης Μαγκριώτης: το μήνυμα της νίκης Δούκα, που φοβάται ο Πρωθυπουργός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Γιάννη Μαγκριώτη, πρώην Υφυπουργού
Η κυβέρνηση, με προχθεσινή, νυχτερινή κατεπείγουσα τροπολογία, για να προλάβει την τελευταία ημέρα λειτουργίας της βουλής, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Αθήνας, Χάρης Δούκας, αποκλείει τον ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, να διοικούν την εταιρεία του δημοσίου “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”.
Εάν μάλιστα, προσθέσουμε το γεγονός ότι, με τροπολογία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη το 2020, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, από τον κ. Μπακογιάννη, κάνοντας το ακριβώς αντίθετο, τον τοποθετούσε επικεφαλής της εταιρείας, που είχε δημιουργηθεί, πριν τις δημοτικές και εθνικές εκλογές του 2019, τότε καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητά της. Αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη, αν προσθέσουμε και την προεκλογική δήλωση του κ. Δούκα, για διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, σε περίπτωση εκλογής του.

Τα επιχειρήματα, προδήλως προσχηματικά.

«Η εταιρεία δεν θα ασχολείται μόνο με αναπλάσεις της Αθήνας, αλλά με τις αναπλάσεις όλης της χώρας, αλλάζει δηλαδή ο ιδρυτικός σκοπός, συνεπώς δεν μπορεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να διοικεί την εταιρεία, γιαυτό φεύγει η Αθήνα από τίτλο».
Ξεχνώντας τις εύλογες σκέψεις, που διατύπωσα στην αρχή του άρθρου, ας τους πιστέψω, ότι είχαν αγαθές προθέσεις.

Θα ήθελα όμως απαντήσεις, σε μερικά εύλογα, επίσης, ερωτήματα:

1. Θα αφαιρέσουν το δικαίωμα από όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, να αποφασίζουν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα αναπλάσεων στα διοικητικά τους όρια και μάλιστα δικούς τους ή Κοινοτικούς πόρους, που διαθέτουν, ειδικά οι Περιφέρειες;
Μήπως και αυτά, που ήδη εκτελούν, θα τα πάρουν με υπουργικές αποφάσεις;

2. Θα πάρει και τα ανάλογα έργα, που εκτελεί και σχεδιάζει να εκτελέσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με πρόσφατη τροπολογία, που ψήφισαν, εκτός από την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, του ανέθεσαν, λόγω τεχνογνωσίας είπαν, να υλοποιεί έργα ΣΔΙΤ, όπως οι αναπλάσεις της Αθηναϊκής Ριβιέρας και της ΔΕΘ;
Αυτό είναι μια καλή ιδέα ομολογώ, γιατί μπορεί να γλυτώσουμε από τα φαραωνικά Real Estate, που σχεδιάζουν, κόντρα στις διακηρύξεις τους για «πράσινη ανάπτυξη», την περίοδο που ζούμε με τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με απόλυτα αδιαφανείς όρους, όπως η ρήτρα εμπιστευτικότητας, η δημοπράτηση χωρίς προσυμβατικό έλεγχο και φυσικά, η ποινική ασυλία των στελεχών του.

3. Πως θα συγκροτήσει τον απαραίτητο μηχανισμό, πόσο μεγάλος θα είναι, πόσες περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες θα έχει, πόσο θα κοστίζει, πότε θα αρχίσει να παράγει έργο, αυτό το παράλληλο κράτος;

Φυσικά, δεν πρόκειται να κάνουν αυτή την επιλογή, για πολλούς λόγους, κυρίως όμως, για λόγους που μας αποκάλυψε τα χρόνια που κυβερνά, όπου με πρόσχημα τον κορωνοιό, κήρυξε και κράτησε για πολλά χρόνια, μοναδική στην ΕΕ, γιαυτό και εγκαλείται συνεχώς από τα Κοινοτικά όργανα η χώρα μας, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, για να δικαιολογεί τις απευθείας αναθέσεις ή τις αναθέσεις με κλειστές προσκλήσεις, για λόγους αποτελεσματικότητας και ταχύτατης απορρόφησης, όπως λένε, ειδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την δουλειά αυτή θα την προετοιμάζουν Τεχνικοί και Οικονομικοί Σύμβουλοι, ξένες ιδιωτικές εταιρείες, σε συνεργασία με ελληνικές, όπως σχεδόν στο σύνολο των έργων και των προγραμμάτων, που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οι πρακτικές αυτές είναι ταυτόσημες με τις πρακτικές συγκάλυψης των παράνομων παρακολουθήσεων και της τραγωδίας των Τεμπών.

Αυτή η επιλογή, πέραν του ότι αποκαλύπτει μια καθεστωτική αντίληψη για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, δεν φέρνει παραγωγικό και κοινωνικό αποτέλεσμα, ανάλογο των πόρων που διατίθενται, μόνο οριακές βελτιώσεις στα δημοσιονομικά φέρνει, ενισχύει όμως το πελατειακό πολιτικό δίκτυο της ΝΔ, ενισχύει και διευρύνει τις ισχυρές οικονομικές ομάδες, που στηρίζουν τις πολιτικές της.

Μπορεί, ο Πρωθυπουργός να μην τα σκέφτηκε όλα αυτά, όμως η ήττα στον δήμο Αθηναίων, όχι μόνο η ήττα του ανιψιού του, αλλά κυρίως γιατί  συνέβη το “αδύνατο”, όπως πίστευαν, του έφερε μαύρες σκέψεις. Η ήττα του κ. Μπακογιάννη αποκάλυψε, πόσο εύθραυστη είναι η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα η νίκη του κ. Δούκα, αποκάλυψε τις προϋποθέσεις, που μπορούν να φέρουν και την δική του ήττα.

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μερικές φορές πιστεύεις ότι η Αντιπολίτευση ,- νοουμένης των δύο κομμάτων , που τώρα παλεύουν για την δεύτερη θέση-, δεν γνωρίζει ”να διαβάζει” τις πολιτικές εξελίξεις και ως συνήθως εκπλήσσεται από τις πρωτοβουλίες μια κυβερνήσεως με άνετη πλειοψηφία στην Βουλή και σχεδόν παντοκρατορία στον λαό.
  Ο νόμος για την ανάπλαση της Αθήνας -γιατί αλήθεια όχι και των πρωτευουσών των νομών και της υπόλοιπης Ελλάδος- έγινε το 2018 και δεν όρισε ως Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο της Αθήνας κ. Καμίνη, του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και δεν διαμαρτυρήθηκε.
  Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ λογικά αφού τα έργα αφορούσαν στην Αθήνα άλλαξε τον νόμο της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και εγκατέστησε Πρόεδρο του σχετικού Οργανισμού τον τότε ”δικό της” Δήμαρχο της Αθήνας .
  Ο νεοεκλεγείς -λόγω της εκτεταμένης αποχής- Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας δήλωσε -αφρόνως και κατηγορηματικώς και προτού αναλάβει την διοίκηση- ότι είναι αντίθετος με δύο έργα (Σταθμό ΜΕΤΡΟ στα Εξάρχεια και ρυθμίσεις στην οδό Αμαλίας ) ,τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα .
  Τι περίμεναν -μετά από αυτήν την δήλωση- και ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο μέντορας του -το Ανδρουλάκειο ΠΑΣΟΚ, με το 10-12% κομματική δύναμη – ότι η κυβέρνηση θα τους άφηνε να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της για την Αθήνα;;;.
  ΚΑΙ στη Θεσσαλονίκη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος -και αυτός λόγω της μεγάλης αποχής- κ. Αγγελούδης ,- πιο έξυπνα- δήλωσε μεν ότι δεν θα συμφωνούσε όταν σχεδιάστηκε ο fly over ,αλλά τώρα που ξεκίνησε φυσικά και θα τον στηρίξει .
  Όσο για τις εκλογές στην ΚΕΔΕΚΕ παρότι η κάλπη είναι ”έγκυος” στις Δημοτικές εκλογές υπερισχύουν οι Δήμαρχοι που στηρίζουν την κυβέρνηση, οπότε δεν βγαίνουν τα κουκιά για τον αντιμητσοτάκη κ. Δούκα.
  Τα όνειρα φυσικά και δεν απαγορεύονται, αλλά ας μην κάνει χαρακίρι και η λογική από πρώην υπουργούς ,σε περασμένα μεγαλεία.

 2. Όταν ήταν δήμαρχος ό δικός του τον έβαλε πρόεδρο!!… Όταν βγήκε άλλος άλλαξε τήν σύσταση και τό εύρος για νά τόν πετάξει έξω!!… Τά άλλα είναι άλλα λόγια νά αγαπιόμαστε.. δεν μπορώ νά καταλάβω πώς μερικοί άνθρωποι γίνονται παπαγαλάκια κάποιων καταστάσεων πού βγάζουν μάτι καί είναι είς βάρος τού συμφέροντος τού συνόλου καί κατά προέκταση τού δικού τους!!. . Εντάξει μήν φοβάσαι καλά κρατάει ή ΝΔ….. Θά μας φάει τό μεδούλι!!…

  • Θα είχαν δίκιο όσοι τώρα διαμαρτύρονται , αν ”κτυπούσαν τα πόδια τους” -έστω αναποτελεσματικά στην συγκυβέρνηση του ΣύριζΑνελ , η οποία το 2018 δεν τοποθέτησε τον τότε Δήμαρχο κ. Καμίνη (του ΠΑΣΟΚ βεβαίως-βεβαίως) Πρόεδρο αυτού του Οργανισμού για την ανάπλαση της Αθήνας.
   Τώρα εκθέτουν τον ικανό καθηγητή αλλά άπειρο στην πολιτική κ. Δούκα, που δεν αποκλείεται ΟΜΩΣ ”να του πέρασε από το μυαλό” να γίνει ο Κασσελάκης στο ΠΑΣΟΚ ”στο ”άψε-σβήσε”.
   Θα αποτύχει ως Δήμαρχος ο κ. Δούκας ,αν στα επόμενα τρία χρόνια ”συγκρούεται” με την κυβέρνηση και ηγείται διαδηλώσεων των Αθηναίων ”προοδευτικών” .
   ΜΕ ”ΓΙΟΥΡΓΙΑ” ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ.
   ΘΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ , ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Τέλος ,
   με την ενισχυμένη αναλογική θέλεις για να κυβερνήσεις 40 % και τέτοιο ποσοστό καμιά σημερινή Αριστερά- που δεν θέλει ό,τι θέλουν οι σημερινοί Έλληνες για την εκπαίδευση ,την οικονομία, την Αστυνομία και το μεταναστευτικό και το επίκαιρο ”πείραγμα” της Ελληνικής Σημαίας στη Ν. Υόρκη -δεν μπορεί να το πιάσει .
   Καλά Χριστούγεννα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα