Το Λονδίνο, το ρωσικό χρήμα και στο φόντο η Κύπρος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Ένα νησί σε αναταραχή». Έτσι περιγράφει ο Guardian την Κύπρο αναφορικά με τις αιφνιδιαστικές αγγλοαμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες αλλά και την εμπλοκή κυπριακών ονομάτων.

Πέρασαν δύο εβδομάδες από τις αιφνίδιες κυρώσεις που δέχτηκε το νησί της Κύπρου από Βρετανία και Αμερική. Ο λόγος ότι η χώρα λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως επίγειος παράδεισος για Ρώσους ολιγάρχες ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά την συσπειρωμένη απόφαση των δυτικών δυνάμεων να εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρωσικό καθεστώς.

Η Κύπρος, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, συνέχιζε παρόλα αυτά να εξυπηρετεί Ρώσους Ολιγάρχες, όπως τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ώστε να «κρύβουν» τις περιουσίες τους μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Για αυτό, Κύπριοι δικηγόροι και λογιστές βρέθηκαν στο επίκεντρο των βρετανικοαμερικανικών κυρώσεων.

Κλείνουν οριστικά δεκάδες χιλιάδες ρωσικοί λογαριασμοί στην Κύπρο

Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης Εικόνα: ETIENNE TORBEY/AFP

Τώρα η Κύπρος είναι μία χώρα σε πλήρη αναταραχή. Τουλάχιστον έτσι περιγράφεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Λευκωσία.. Μάλιστα ο Guardian φιλοξενεί σήμερα εκτενές άρθρο με τίτλο: «Η αξιοπιστία μας πρέπει να διαφυλαχτεί». Αυτά είναι τα λόγια του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις.

Σε αυτή τη προσπάθεια, πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη της χώρας, επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει πάνω από 10.000 λογαριασμούς που ανήκουν σε 4.000 Ρώσους πελάτες της. Παράλληλα και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δια στόματος του διοικητή της Κωνσταντίνου Ηροδότου έκλεισε 123.000 ύποπτους λογαριασμούς αλλά και 43.000 εταιρείες «φαντάσματα».

Να επισημανθεί ότι τέτοιες κινήσεις πάνε ένα βήμα πέρα από τις υπάρχουσες κυρώσεις που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίνονται ως «προληπτικές» από τα ανώτατα κυπριακά κλιμάκια, υπό τον φόβο περαιτέρω βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων.

Η απόφαση της Μ. Βρετανίας που έσπασε τα δεσμά Κύπρου-Ρωσίας

Ο υπ. Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι
Ο υπ. Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι Εικόνα: Justin Ng/Avalon/Photoshot/picture alliance

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είχε ενεργήσει ενάντια της Κύπρου μετά από δημοσιεύματα του Guardian, τα οποία ξεσκέπαζαν τη σχέση μεταξύ Ρώσων ολιγαρχών και κυπριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα με την ονομασία «Oligarch files» βασίστηκε στη διαρροή ενός πακέτου απόρρητων εγγράφων από την εταιρεία «MeritServus» με έδρα την Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει την ίδρυση offshore εταιρειών.

Το μήνυμα πάντως της Μεγάλης Βρετανίας για την καθοριστική θέση της Κύπρου στο ζήτημα ήταν λιτό και ξεκάθαρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε δηλώσει ότι «η Βρετανία σφίγγει το κλοιό γύρω από την ρωσική ελίτ αλλά και γύρω από εκείνους που προσπαθούν να την βοηθήσουν να φυγαδεύσει τα χρήματά της. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα