Το κόστος διαβίωσης «συνθλίβει» τα νοικοκυριά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέχρι στιγμής, η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έχει αποτύχει στην υπόσχεσή της να παρέχει καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Μέχρι στιγμής, η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έχει αποτύχει στην υπόσχεσή της να παρέχει καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Εχει δώσει στην Ευρώπη την πιο ακριβή ενέργεια στον κόσμο. Δυστυχώς η προστασία των καταναλωτών, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η συγκράτηση των τιμών δεν ήταν μέχρι τώρα κυρίαρχοι στόχοι για την Ε.Ε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι επί του παρόντος πάνω από 14 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Πρόσφατα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τα 290 δολάρια ανά μεγαβατώρα, που αντιστοιχεί περίπου σε 490 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμη βάση πετρελαίου.

Η κρίση του κόστους διαβίωσης επιδεινώνει τις εισροές της πρωτογενούς παραγωγής, όπου μόνον οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 83% και 179% αντίστοιχα τον τελευταίο χρόνο.

Η λειψυδρία έχει πλήξει περισσότερο από το 60% της Ευρώπης. Εναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα τον διαδέχθηκε ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, έχοντας μειώσει τη στάθμη των ποταμών σε επίπεδα-ρεκόρ, με αποτέλεσμα τα φορτηγά πλοία να πρέπει να μειώνουν τα φορτία τους.

Η αύξηση των επιτοκίων θα κοστίσει σε πολλούς δανειολήπτες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας κυρίως για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία συνηθίζονται και στη χώρα μας.

Τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα (ιδιαίτερα τον άνθρακα) και κλείνει πυρηνικά εργοστάσια προκειμένου να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Γι’ αυτούς τους λόγους, τα ευρωπαϊκά έθνη εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απλώς υπογράμμισε τον κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από έναν μη φιλικό πάροχο ενέργειας.

Περαιτέρω πρόβλημα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα τιμολόγησης της ενέργειας της Ε.Ε. Το κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας αντικατοπτρίζει την τιμή της τελευταίας μονάδας ενέργειας που αγοράστηκε μέσω δημοπρασιών που πραγματοποιούνται στα κράτη-μέλη. Ο κύριος λόγος που οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι δομημένες με αυτόν τον τρόπο είναι για να λαμβάνουν όλοι οι προμηθευτές στην αγορά (συμπεριλαμβανομένων των φθηνότερων αιολικών ή ηλιακών εγκαταστάσεων) την τιμή που πληρώνεται για την πιο ακριβή πηγή ενέργειας που γίνεται αποδεκτή στις δημοπρασίες. Είναι ένας έμμεσος τρόπος επιδότησης των εγκαταστάσεων εντάσεως κεφαλαίου αυτών των τεχνολογιών.

Χρειάζεται άμεση αύξηση της παραγωγής ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές.

Το φυσικό αέριο απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι παρέχεται αρκετή ενέργεια για την κάλυψη της επιπλέον ζήτησης που δημιουργούν τα κενά της ηλιακής και της αιολικής παραγωγής. Ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου η φθηνότερη πυρηνική ενέργεια παρέχει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να διαμορφώνουν τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, καθώς αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται και η τιμή του ηλεκτρισμού και τροφοδοτείται ο πληθωρισμός κόστους παραγωγής.

Ο πληθωρισμός κόστους παραγωγής χρειάζεται άμεση παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να μειωθεί. Αλλά χωρίς περισσότερες επενδύσεις και εξερεύνηση, είναι απίθανο να υπάρξει επαρκής προσφορά μεσοπρόθεσμα για την κάλυψη της ζήτησης.

Εκτιμάται ότι έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί επενδύσεις περίπου ενός τρισ. δολαρίων τα τελευταία χρόνια, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να σχετίζεται με τις πολιτικές της ESG και της πράσινης ενέργειας.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βλέποντας το λάθος των πολιτικών, ψήφισε νόμο που χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια βιώσιμες μορφές. Πολύ λίγα όμως μπορούν να γίνουν για να επιταχυνθεί άμεσα οποιαδήποτε μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι μικροπυρηνικοί αντιδραστήρες χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν. Η λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων, έχοντας ως βασικά φορτία ηλιακή και αιολική ενέργεια, θα απαιτήσει τεχνολογικές ανακαλύψεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και εξίσου θα απαιτήσει τεράστια εξόρυξη λιθίου, νικελίου, κοβαλτίου και χαλκού, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στη χώρα μας και σε άλλες Ε.Ε. χώρες που θα μπορούσαν να εξορυχθούν. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι πρόσθετες εκπομπές CO2 από ευρωπαϊκές πηγές απλώς θα αντικαθιστούσαν τις ρωσικές εκπομπές CO2 και ότι η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη πιθανότατα θα τηρούσε υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά που εφαρμόζονται σε μέρη όπως η Ρωσία.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με τον τρόπο που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν μέσω κρατικής χρηματοδότησης (δηλαδή δανείζονται χρήματα αυξάνοντας το δημόσιο χρέος) για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας επιδοτώντας τους παραγωγούς ή μεταφέροντας χρήματα στους πολίτες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι κινήσεις αυτές δεν αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας, οπότε η ακριβή ενέργεια θα οδηγήσει σε ύφεση πολλές οικονομίες. Χρειάζεται άμεση αύξηση της παραγωγής για να μειωθούν οι τιμές.

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η πολιτική των επιδοτήσεων δεν λύνει το πρόβλημα κι αυτό το έχω ήδη γράψει. Μία γενναία μείωση τού ΦΠΑ και ειδικά στα καύσιμα, μαζί με την κατάργηση τού ΕΦΚ, θα ήταν μία ουσιαστική βοήθεια στην εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στον Έλληνα καταναλωτή. Δυστυχώς, οι ανίκανοι που μάς κυβερνούν αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, είτε από άγνοια, είτε από βλακεία, είτε και από τα δύο μαζί (το πιθανότερο).

    Είναι η λύση τα επιδόματα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα