Το Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Αθήνα – Σκοπεύει να αναφερθεί στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας – Δεν αποκλείεται να «κλείσει τα αυτιά» ο Τούρκος Πρόεδρος – Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία μετά τις τοποθετήσεις Σαμάρα για την Κύπρο – Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί δύο σχολών σκέψης.
Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η πρόσφατη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, για το Κυπριακό. Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αξιοποίησε το βήμα που του δόθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», πριν από μια βδομάδα στην Λευκωσία.
«Οφείλω ως πρώην πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Η απάντηση…
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμάρα. Συγκεκριμένα δημοσιογράφος ρώτησε πώς πηγαίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε διάλογο με δύο γραμμές μέσα στο κόμμα; Και ζήτησε αποσαφήνιση για τα θέματα που θα μείνουν εκτός της συζήτησης που θα έχουν την Πέμπτη Μητσοτάκης και Ερντογάν.
Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «δεν υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο κόμμα», μίλησε για πρωτοφανή ενότητα στη Νέα Δημοκρατία και επεσήμανε πως το Κυπριακό είναι ένα ύψιστης σημασίας ζήτημα για την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως η θέση της Αθήνας ταυτίζεται με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει η πρόθεση από πλευράς Μητσοτάκη να τεθεί το Κυπριακό στη συνάντηση της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτίθεται να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με το διορισμό απεσταλμένου, σε συνάρτηση με ένα αυστηρό μήνυμα για αποφυγή εντάσεων και παραβιάσεων επί του εδάφους.
Εξάλλου, το ίδιο έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στην Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε είχε μιλήσει για την ανάγκη να προκύψει λύση συμβατή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, απορρίπτοντας την τουρκική αξίωση για δύο κράτη. Εκείνες τις μέρες η Αθήνα είχε καταστήσει σαφές προς την Άγκυρα -σε όλα τα επίπεδα- πως δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά, εάν δεν υπήρχε πρόοδος στο Κυπριακό.
Πως θα τοποθετηθεί ο Ερντογάν;
Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μην σχολιάσει τις αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού για το Κυπριακό. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί στην Αθήνα, αφού ο Ερντογάν δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει σοβαρά για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Όπως δεν δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία για τα δύο κράτη, η οποία εδώ και χρόνια αφήνει περιθώρια για κινητικότητα στο εθνικό μας θέμα.
“Σκοπεύει να αναφερθεί στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”
Ποιων απ’ όλων; Από το 1974, ο ΟΗΕ έχει εκδώσει μερικές εκατοντάδες ψηφίσματα, άπαντα καταδικαστικά για την Τουρκία, αλλά δεν διέταξε την απελευθέρωσή της, όπως έκαμε με το Κουβέιτ το 1990-1. Επειδή είναι πασιφανές ότι κοροϊδεύουν, απορώ πώς κάποιοι αφελείς (;), απατεώνες (;), τα επικαλούνται ακόμη, ενώ αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τούς Τούρκους για χαρτί υγείας;