ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου επι πρωθυπουργίας του οποίου αναπτύχθηκαν οι ελληνοισραηλινές σχέσεις. Ο κ. Νετανιάχου δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές στο Ισραήλ, στη 1 Νοεμβρίου, να επιστρέψει στην πολιτική. Πολλοί εύχονται και στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Η ακύρωση της σημερινής επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού άμυνας στην Ελλάδα Μπένυ Γκάντζ για την εγκαινίαση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είναι ευθεία προσβολή κατά της Ελλάδας σε κρατικό επίπεδο.
Ο ισραηλινός υπουργός θα επισκεφθεί την επόμενη Τετάρτη την Άγκυρα και θα συναντηθεί, με τιμές, με τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Τον πραξικοπηματία στρατηγό της στρατοχωροφυλακής, που τον έριξε στα μπουντρούμια ένας στρατιώτης και που μόλις είδε να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Ερντογάν τα γύρισε. Ο στρατηγός που φυλακίσθηκε απο έναν στρατιώτη και κρατήθηκε αιχμάλωτος στην ίδια του τη χώρα έχει το θράσος να χρησιμοποιεί ιταμή ορολογία κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αν είχε στρατιωτική τιμή έπρεπε να αποσυρθεί.
Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς του σχέσεις. Έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Και να κρίνεται, φυσικά. Κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Αλλά και το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό στις προσβολές του προς τα κράτη. Μπορεί να είναι το χαϊδεμένο παιδί της διεθνούς κοινότητας αλλά όλα έχουν και τα όριά τους.
Ο ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκία χωρίς να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ελλάδα. Αν ήθελε να μην προσβάλλει.
Οι ημερομηνίες των δύο επισκέψεων δεν συμπίπτουν.
Η επίκληση υποχρεώσεων προεκλογικού αγώνα δεν ισχύει διότι πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν και, γενικώς, ταξιδεύει.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία και η ακύρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, προφανώς, κάπου συνδέονται.
Είναι η πρώτη φορά μετά την ανάπτυξη σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ που το Ισραήλ δείχνει τέτοια συμπεριφορά. Για αυτό και το σχόλιο. Αλλά ας μην θεωρούν στο Τελ Αβίβ πως επειδή η Ελλάδα βρέθηκε σε κάποια αδυναμία μπορούν να της συμπεριφέρονται όπως θέλουν.  Αν θέλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι σχέσεις Τελ Αβίβ-Αθήνας θα τις αντιμετωπίζουν στη βάση της ισοτιμίας. Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να συμπεριφέρονται μαλθακά και την μαλθακότητα να την ανάγουν σε υψηλή πολιτική και διπλωματία αλλά υπάρχει και ο ελληνικός λαός.
Ας ελπίσουμε πως ο κ. Γκάντζ και δυνάμεις με την πολτική συμπεριφορά του κ. Γκάντζ θα πάρουν αρνητικό μήνυμα απο τις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές.
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήπως είναι υπερβολική η ”ιερή αγανάκτηση” από τις Ανιχνεύσεις γιαυτό το θέμα και μάλιστα με αναδρομή στο 1922 και 1974. Εμφανής η στήριξη της κυβερνήσεώς μας ,που εκπροσωπεί την Ελλάδα μας. ΟΜΩΣ ,
  όποιος μας υποτιμά τον εαυτό του υποτιμά.
  Ας ελπίσουμε οι Ισραηλίτες της Ελλάδος να αποδοκιμάσουν και αυτοί αυτήν την κίνηση του συγκεκριμένου υπουργού του Ισραήλ.

 2. Κύριε Σαββίδη, βρίσκω το σχόλιό σας κατώτερο άλλων. Προφανώς, το γράψατε εν θερμώ.

  “Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να συμπεριφέρονται μαλθακά και την μαλθακότητα να την ανάγουν σε υψηλή πολιτική και διπλωματία αλλά υπάρχει και ο ελληνικός λαός.”

  Οι κυβερνήσεις ξέρουν κυβερνήσεις και όχι λαούς. Κοιμόμαστε όρθιοι και εισπράττομε τα επίχειρα.

  Αναδρομές στο 1922 (τι έγινε τότε με τούς Εβραίους;) και το 1974, επισύρουν άλλες αναφορές, π.χ. στο 1953 και γινόμαστε …. μπέμπηδες.

  ΥΓ: Το επίθετο τού Gantz προφέρεται Γκανς και όχι “Γκαντζ”.

 3. Ας βάλουμε και μια ενδεχόμενη μικροκομματική σκοπιμότητα για το ταξίδι του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Τουρκία .
  Ο ”προστάτης” των μουσουλμάνων του Ισραήλ μπορεί να τους πείσει να μη ψηφίσουν τον άσπονδο” φίλο του κ.Νετανιάχου στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου .
  Ήταν οι εκλογές βρε ”ηλίθιοι”, θα μας πει -όταν έρθει- όπως θα έλεγαν και οι δικοί μας ηγετίσκοι των ”προοδευτικών”-κυρίως- πολιτικών σχηματισμών ,που ”κυνηγάνε” την εξουσία με όλα τα μέσα.
  Φυσικά οι πατριώτες Έλληνες δεν θα αισθανθούν περήφανοι γιαυτήν την πράξη του .

 4. Θα μπορούσε η επίσημη κυβέρνηση να ενισχύσει με κάποιον τρόπο τον εκλογικό του αντίπαλο; Όχι για εκδίκηση αλλά κανείς νομίζω εδώ δεν θέλει αυτόν τον άνθρωπο να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική χώρα και κρίσιμη σύμμαχος για εμάς.

 5. @ Ο Λούμπεν

  Ασφαλώς το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και δυστυχώς το αντιληφθήκαμε μόλις πριν 10-12 χρόνια. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει ούτε λόγο, ούτε τρόπο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως (μεγάλο ερωτηματικό) να κάμει είναι να γίνει η ίδια κράτος σοβαρό, ώστε να μην την φτύνουν. Αν το επετύγχανε αυτό, τότε δεν θα είχε σημασία για μάς ποιος είναι πρωθυπουργός στο Ισραήλ. Δυστυχώς, όμως, καμμία τέτοια πιθανότητα δεν φαίνεται σε λογικό βάθος χρόνου. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η αθηναϊκή κυβέρνηση έχει καταφέρει να μην μάς υπολήπτεται κανείς. Αυτό ας το προσέξει και ο κ. Σαββίδης, που παραπονείται ότι το Ισραήλ μάς πρόσβαλε.

 6. Όβριοί ωρέ τι περιμένεις; Εκείνο το καλό παιδί ο Ραΐσι που χάθηκε άραγε; Κάτσε να τον πάρω κάνα τηλέφωνο να δούμε τι κάνει. Φτιάνε και καλά ντρόουν αυτοί έ;

 7. Το Ισραήλ τα έχει βρει σε όλα με την Τουρκία. Οι Εβραίοι δεν είναι για εμπιστοσύνη και διεθνείς σχέσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος έδωσαν πολλά στο Ισραήλ και πήραν πολύ λίγα.
  Έπρεπε να είχαν προβλέψει ότι μια μέρα ο Νετανιάχου θα έφευγε και κάποιοι άλλοι θα κυβερνούσαν.
  Το άσχημο νέο είναι ότι αρκετοί συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν στην Ελλάδα. Δεν έχουν καταλάβει την αμετροέπεια και αχαριστία του Ισραήλ.
  Μακάρι έστω και τώρα να διακόψουν η Ελλάδα και η Κύπρος τα πολλά πάρε δώσε με το Ισραήλ. Την κρίσιμη ώρα θα μας πουλήσει στην Τουρκία.

  • 1) Το σχόλιο αυτό το έχεις γράψει ξανά.

   2) Είσαι όντως αφελής και δικαιολογείς πλήρως το ψευδώνυμό σου.

   3) Τι ακριβώς έδωσαν Ελλάδα και Κύπρος στο Ισραήλ και τι πήραν, ώστε να κάνομε επαλήθευση τού ισχυρισμού σου;

   4) Όταν λες “Εβραίοι” εννοείς πράγματι τούς Εβραίους γενικώς, ή τούς Ισραηλινούς; Δεν είναι εμπιστοσύνης στις εξωτερικές σχέσεις, όπως π.χ. οι Γερμανοί, ε;

   5) Από πού σε πληρώνουν, αν επιτρέεπται;

 8. Το Ισραηλινό λόμπι έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα, μερικούς με το αζημίωτο. Αφού πήραν τις καλές δουλειές στην Ελλάδα (ΕΛΒΟ, Αεροπορική εκπαίδευση) και ένα κάρο πληροφορίες που ήθελαν, μας έφτισαν κατάμουτρα και πάνε να μας δώσουν στους κολλητούς τους Τούρκους. Τώρα με τη βοήθεια των Αμερικανών θα κλείσουν το deal των υδρογονανθράκων, μέσω Κύπρου και Τουρκίας.
  Θα το παρουσιάσουν σε Ελλάδα και Κύπρο ως take it or leave it.
  Θύματα της Ισραηλινής αδηφαγίας πολλοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα.
  Καιρός είναι να αρχίσουν και η Ελλάδα με την Κύπρο το φτίσιμο στο Ισραήλ. Δύο χώρες της ΕΕ ας αρχίσουν να κολλάνε τα θέματα του Ισραήλ.
  Αφού την έφερε το Ισραήλ στους Ουκρανούς τώρα χλευάζει και την Ελλάδα.
  Ουδείς αχαριστότερος εκ του ευεργετηθέντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα