Το Ιράν θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 
Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων, ή πολιτών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, μεταδίδουν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει πάρει τις αποφάσεις του για την ανταπόδοση της επίθεσης με drone, που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε «υποστηριζόμενες από το Ιράν» ιρακινές ένοπλες οργανώσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάση υποστήριξης στην Ιορδανία, χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Μέλη και αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, πέντε την 20ή Ιανουαρίου, ακόμη δύο την 25η Δεκεμβρίου.

Προχθές Δευτέρα, νέο ισραηλινό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο «ιρακινό κέντρο στρατιωτικών συμβούλων» στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Όμως ο ιρανός πρεσβευτής στη Δαμασκό διέψευσε πως στόχος της επιδρομής ήταν ιρανική εγκατάσταση και διαβεβαίωσε πως τα θύματα δεν ήταν Ιρανοί.

Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ τη 15η Δεκεμβρίου, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο αυτό που περιέγραψε ως «αρχηγείο» της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες.

Σκληρές μάχες στη Χαν Γιούνις, εκκλήσεις να σωθεί το UNRWA
Το κέντρο ρημαγμένο, στα νοσοκομεία σφοδρά πυρά, ο πληθυσμός σε φυγή: η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο άγριων μαχών, με φόντο εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνεχιστεί η βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και να σωθεί η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η Χαν Γιούνις υπέστη βομβαρδισμούς για άλλη μια νύχτα. Η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκεί.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»), από τα μεγαλύτερα της πόλης, μαζί με το ιατρικό κέντρο Νάσερ, έκαναν λόγο για μάχες σε μικρή απόσταση, για θραύσματα οβίδων στην αυλή του, για έλλειψη τροφίμων…

«Φύγαμε από το νοσοκομείο Νάσερ (…) κάτω από βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν μας είπαν πού να πάμε συγκεκριμένα. Είμαστε μέσα στο κρύο, αφημένοι στην τύχη μας, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα για να επιβιώσουμε», είπε Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την πόλη με σκοπό να φθάσει στη Ράφα, νοτιότερα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ενσωματωμένος σε μονάδα του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως είδε το κέντρο της Χαν Γιούνις ισοπεδωμένο, κτίρια κατεστραμμένα, ενώ στρατιωτικοί κινούνταν μέσα στη λάσπη και εισέδυαν σε υπόγειες σήραγγες.

«Καταστροφικές συνέπειες»

Στον θύλακο που πολιορκεί και σφυροκοπεί το Ισραήλ, όπου η ανθρωπιστική κρίση παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, οι βομβαρδισμοί ανάγκασαν 1,7 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,2 εκατ. κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας —το 50 ως 61%— έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς, υπέδειξε ανάλυση δορυφορικών εικόνων από ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, στα ευρήματα της οποίας αναφέρθηκε χθες Τρίτη το BBC.

Κάνοντας ακόμα πιο δυσοίωνα τα πράγματα για τον άμαχο πληθυσμό, οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απειλούνται σοβαρά πλέον, αφού το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 από τους 30.000 εργαζομένους του πήραν μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατό και πλέον αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.751 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σε βάρος εργαζομένων του UNRWA, δεκατρείς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κρατών μελών της ΕΕ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή του, αξιώνοντας η υπηρεσία να ερευνήσει διεξοδικά τη φερόμενη εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι αποφάσεις αυτές (…) θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας. Καμιά άλλη οντότητα δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια αυτού του εύρους» στον πληθυσμό που «τη χρειάζεται επειγόντως», τόνισαν δεκατέσσερις επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Ουδεμία άλλη οργάνωση μπορεί να «αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις τεράστιες δυνατότητες, το πλέγμα, τη γνώση του UNRWA», επέμεινε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σίγκριντ Κάαχ, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών.

Αλλά για την ισραηλινή κυβέρνηση το UNRWA είναι «θεμελιωδώς διαβρωμένο» και επιτρέπει στη Χαμάς να «χρησιμοποιεί τις υποδομές του» για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες και να «κρύβει τρομοκράτες». Η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνουν συνεχώς ισραηλινοί πολιτικοί, δεν έχει καμιά θέση στο «μέλλον» της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ —και κυριότερος χρηματοδότης της υπηρεσίας—, οι ΗΠΑ κρίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και να τεθούν σε εφαρμογή «θεμελιώδεις» αλλαγές στο UNRWA ώστε «να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια πράγματα», παρότι αναγνωρίζουν πως επιτελεί «κρίσιμο» έργο.

Η Χαμάς στην Αίγυπτο;

Παράλληλα με αυτή την πολεμική, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στους διαδρόμους για να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν νέα ανακωχή, έπειτα από εκείνη στα τέλη του Νοεμβρίου που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι εκατό και πλέον όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, επιβεβαίωσε χθες ότι το κίνημά του έλαβε πρόταση για νέα εκεχειρία, καρπό συνάντησης στο Παρίσι στην οποία πήραν μέρος ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση» και ετοιμάζει την απάντησή της, ανέφερε, προσθέτοντας πως στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος προσκλήθηκαν να πάνε στην Αίγυπτο, για «να συζητήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο» που προέκυψε «στη συνάντηση του Παρισιού» και «την εφαρμογή της».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ωστόσο χθες πως το Ισραήλ «δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας», ούτε πρόκειται να δεχθεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

Ακροδεξιός υπουργός με επιρροή, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε χθες Τρίτη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Νετανιάχου δώσει το πράσινο φως σε κατ’ αυτόν «άφρονα» συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων στη ζωή που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον το 50% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς

Τουλάχιστον τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, ανέφερε χθες Τρίτη το δίκτυο της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης BBC.Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν ερευνητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τα ευρήματα των οποίων περιήλθαν σε γνώση του δικτύου, δείχνουν πως από 144.000 ως 175.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από την 7η Οκτωβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50 ως 61% του συνόλου των κτιρίων του παλαιστινιακού θυλάκου.

Οι δορυφορικές εικόνες, που ανέλυσαν ο Κόρι Σερ του City University της Νέας Υόρκης και ο Τζέιμον Βαν Ντεν Χουκ του Oregon State University, πιστοποιούν επίσης ότι οι βομβαρδισμοί στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κλιμακώθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Χαν Γιούνις, η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ισραηλινοί αξιωματικοί χαρακτηρίζουν την «πρωτεύουσα», το κυριότερο οχυρό της Χαμάς, έχει υποστεί εξαιρετικά σκληρά χτυπήματα, κατά την ανάλυση.

Τουλάχιστον 38.000 κτίρια στη Χαν Γιούνις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου.

Σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο, συνοικίες καταστράφηκαν, πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα μετατράπηκαν σε συντρίμμια, πανεπιστήμια ισοπεδώθηκαν, καλλιέργειες ξεχερσώθηκαν, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν κι έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε σκηνές στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί κάπου 27.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ διαβεβαιώνουν πως διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Κατηγορούν τη Χαμάς πως εξαπολύει επιθέσεις από νοσοκομεία, πολιτικά κτίρια και κατοικημένες περιοχές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει την κατηγορία.

Πολιτικά κίνητρα βλέπει στις καταγγελίες του Ισραήλ για μέλη του UNRWA πρώην στέλεχός του
Ο Ματίας Σμάλε, πρώην ανώτερο στέλεχος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), δήλωσε χθες Τρίτη πως η χρονική στιγμή που επελέγη για να γίνουν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες του Ισραήλ περί της φερόμενης εμπλοκής υπαλλήλων της υπηρεσίας στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δείχνει πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικό ελατήριο.Η ισραηλινή κατηγορία πως δώδεκα μέλη της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση διατυπώθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη την 26η Ιανουαρίου για τη Λωρίδα της Γάζας, θύμισε ο κ. Σμάλε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που κατηγορεί το Ισραήλ να συμμετείχαν πράγματι στην επίθεση, είπε πως δεν θα τον εξέπληττε. «Όμως η χρονική στιγμή που επελέγη μου φαίνεται πως είχε πολύ πολιτικά κίνητρα», επέμεινε.

Για τον κ. Σμάλε, είναι απίθανο το 10% των περίπου 12.000 εργαζομένων του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν «δεσμούς» με τη Χαμάς ή τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, όπως ανέφερε προχθές Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι στις τάξεις της υπηρεσίας που είναι συμπαθούντες της Χαμάς, αναγνώρισε, όμως «όσο ήμουν (στέλεχος) σε αυτή, πάντα παρακολουθούσαμε πολύ στενά το πώς δούλευαν και το πώς συμπεριφέρονταν οι εργαζόμενοί μας», ώστε να «τηρούν τις αξίες του ΟΗΕ» και «λαμβάναμε μέτρα όταν δεν συνέβαινε αυτό».

Την περίοδο που ήταν στέλεχος της υπηρεσίας (σ.σ. υπηρέτησε σε αυτή για σχεδόν επτά χρόνια), «διώχτηκαν» οκτώ υπάλληλοι του UNRWA, όχι μόνο επειδή υπήρχαν υποψίες για σχέσεις τους με τη Χαμάς, αλλά επειδή «συμπεριφέρονταν κατά τρόπο που δεν συμμορφωνόταν προς τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε. Γι’ αυτό «νομίζω πως όσα αναφέρθηκαν από τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι μεγαλοποιημένα», συμπλήρωσε ο Γερμανός, πλέον ανώτερος σύμβουλος σε υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τον αναπτυξιακό συντονισμό στην περιφέρεια της Αφρικής.

Παλαιστίνιοι στον Λίβανο διαδηλώνουν κατά της αναστολής της χρηματοδότησης του UNRWA
Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, διαδήλωσαν χθες Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση πολλών δυτικών κυβερνήσεων να διακόψουν τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κάλεσε σε συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία του UNRWA στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, για να καταγγελθεί η απόφαση αυτή αρκετών κυβερνήσεων έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ πως 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Η διακοπή της χρηματοδότησης πλήττει όχι μόνο τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και όσους Παλαιστίνιους ζουν σε άλλες περιοχές, τόνισε διαδηλωτής στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δεύτερος χαρακτήρισε την απόφαση «συνέχιση των ωμοτήτων σε βάρος των Παλαιστινίων», για «απόφαση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Τρίτος δήλωσε πως η διακοπή της χρηματοδότησης σημαίνει πως «Παλαιστίνιοι θα πεθάνουν στη Γάζα και αλλού», καλώντας να «ασκηθεί πίεση για την ανάκληση της απόφασης».

Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας «για χρόνια» (ΥΠΕΞ Κατς)
Καθώς οι αντεγκλήσεις για τη λύση των δυο κρατών στο Μεσανατολικό συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε χθες Τρίτη για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να κρατήσει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «για «χρόνια».Αυτό θα ισχύει «ωσότου να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας σκοτώνουν πλέον κάτοικοι της Γάζας», είπε ο Ισραέλ Κατς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Axel Springer, συμπεριλαμβανομένων της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και του περιοδικού και ειδησεογραφικού ιστοτόπου Politico.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας χαρακτήρισε εκ νέου τα μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς τους «νέους ναζί», που κατ’ αυτόν «πρέπει να εξαλειφθούν».

Χαρακτήρισε «απόλυτα παράλογο» το ότι «έπειτα από όλα όσα έγιναν» την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, «λένε στο Ισραήλ πως το σωστό είναι (να εφαρμοστεί) η λύση των δυο κρατών».

Ακόμη, ο κ. Κατς επέμεινε πως Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινούς και κατά συνέπεια η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά πρόθεση να εκχωρήσει σε Παλαιστίνιους την ευθύνη για την ασφάλεια των Εβραίων στο μέλλον.

Ταυτόχρονα απέρριψε τις προτάσεις —που υποστηρίζουν πολλά μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου— να υπάρξει εκ νέου εποικισμός της Λωρίδας της Γάζας, επιμένοντας πως το Ισραήλ δεν θα «κυβερνά» τον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο.

«Αυτό δεν θα γίνει. Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφής, ό,τι κι αν λένε μεμονωμένοι υπουργοί», διαβεβαίωσε.

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ καταρρίπτει πύραυλο κρουζ των Χούθι που κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα (CENTCOM)

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely (DDG 107) «κατέρριψε» χθες Τρίτη στις 23:30 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:30 ώρα Ελλάδας) πύραυλο κρουζ «που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας», ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές», πρόσθεσε η CENTCOM.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές. Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.

Ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% μέσα σε δυο μήνες εξαιτίας των επιθέσεων, κατά υπολογισμούς της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Κανένας οργανισμός “δεν μπορεί να αντικαταστήσει” την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να “αντικαταστήσει” την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησε την Τρίτη η Συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας Ζίγκριντ Κάαγκ.

“Δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο οργανισμός ικανός να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την τεράστια ικανότητα, τη δομή της Unrwa και τις γνώσεις της για τον πληθυσμό της Γάζας”, είπε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και μετά τις κατηγορίες σε βάρος 12 υπαλλήλων της Unrwa για εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό ισραηλινή πολιορκία και μαστίζεται από οξεία ανθρωπιστική κρίση, γειτονιές ολόκληρες καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς που ώθησαν 1,7 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους συνολικά 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της Unrwa για παροχή βοήθειας στους άμαχους απειλούνται από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της για εμπλοκή τους στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Δώδεκα χώρες — συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν την αναστολή της βοήθειάς τους προς την Unrwa.

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αυτών των μεγάλων δωρητών είναι προγραμματισμένη αργότερα την ίδια μέρα (τοπική ώρα) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αυτή.

“Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, οι προοπτικές για την Unrwa και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βοηθά είναι πολύ ζοφερές”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Unrwa απέλυσε τους περισσότερους υπαλλήλους το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και υποσχέθηκε τη διενέργεια έρευνας. “Οποιοσδήποτε υπάλληλος εμπλέκεται σε τρομοκρατική ενέργεια θα λογοδοτήσει”, διαβεβαίωσε ο Ντουζαρίκ.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν σχολιάζει ανακοίνωση της Κατάεμπ Χεζμπολάχ για αναστολή των επιθέσεών της

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να προβεί σε άμεσο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης του Ιράκ Κατάεμπ Χεζμπολάχ ότι αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, και περιορίστηκε να δηλώσει: “Τα έργα υπερισχύουν των λόγων”.Όταν ρωτήθηκε επιμόνως επ΄αυτού, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει τρεις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την επίθεση της 28ης Ιανουαρίου με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση στην Ιορδανία κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότερα από 40 μέλη του στρατού. Ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει απάντηση από τις ΗΠΑ.

“Σχετικά με την ανακοίνωση που υπάρχει εκεί, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο σαφείς ότι καλέσαμε τις πληρεξούσιες οργανώσεις του Ιράν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Δεν το έχουν κάνει, και επομένως, θα απαντήσουμε σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε”, τόνισε ο Ράιντερ σε συνέντευξη Τύπου.

“Όταν λέω ότι τα έργα υπερισχύουν των λόγων, ξέρετε, υπήρξαν τρεις επιθέσεις απ’ όσο γνωρίζω από την 28η Ιανουαρίου. Και θα το αφήσω εκεί”.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Unrwa ότι αφήνει τη Χαμάς “να χρησιμοποιεί τις υποδομές της”

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ότι “υπονομεύεται θεμελιωδώς” κυρίως αφήνοντας το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς “να χρησιμοποιεί τις υποδομές της” για να πραγματοποιεί τις στρατιωτικές του δραστηριότητες και “να κρύβει τρομοκράτες”.

Η υπηρεσία, της οποίας εργαζόμενους κατηγορεί το Ισραήλ ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, “προσέλαβε μαζικά τρομοκράτες” ανάμεσα στους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα και “βασίστηκε στη Χαμάς για τη διανομή της βοήθειας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί σε ένα βίντεο.

“Σχεδόν το 10%” των εργαζομένων είναι μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, του άλλου μεγάλου ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, και “σχεδόν το 50% είναι συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών των μελών”, δήλωσε.

Ο Λεβί δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει.

Η Unrwa, βασικός παράγοντας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τότε που ιδρύθηκε το 1949, “δεν είναι ουδέτερη”, δήλωσε ο Λεβί.

Η υπηρεσία, της οποίας η πλειονότητα των εργαζομένων στη Γάζα είναι Παλαιστίνιοι, βρίσκεται σε αναταραχή μετά τις κατηγορίες σε βάρος της από το Ισραήλ, λίγο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ζήτησε από το Ισραήλ να αποτρέψει ενδεχόμενες πράξεις “γενοκτονίας” και να “λάβει άμεσα μέτρα” για την παροχή της “ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επείγουσα ανάγκη” στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Unrwa δήλωσε ότι απομάκρυνε τους περισσότερους από τους δώδεκα εργαζομένους της που κατηγορούνται βάσει των πληροφοριών που παρείχε το Ισραήλ και άρχισε τη διενέργεια έρευνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν αμέσως τη χρηματοδότηση προς την Unrwa και ακολούθησε σειρά χωρών εκ των οποίων η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Βρετανία.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα