Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δίνουν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΕΧΡΑΝΗ, 25 Ιανουαρίου (MNA) – Οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την 21η Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία σε μορφή Αστάνα, τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

Κοινή δήλωση των αντιπροσώπων του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας σχετικά με τα αποτελέσματα της 21ης ​​Διεθνούς Συνάντησης για τη Συρία σε μορφή Αστάνα (Αστάνα, 24-25 Ιανουαρίου 2024)

Οι εκπρόσωποι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες του Μορφότυπου της Αστάνα:

1. Εξέτασαν τις τελευταίες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και τόνισαν τον ηγετικό ρόλο της Διαδικασίας της Αστάνα στην προώθηση της μόνιμης διευθέτησης της συριακής κρίσης.

2. Αναγνώρισαν τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιμάκωσης της παλαιστινιακής ισραηλινής σύγκρουσης στην κατάσταση στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Υπογράμμισαν τη σημασία της αποτροπής της επέκτασης της ένοπλης αντιπαράθεσης και της εμπλοκής άλλων κρατών της περιοχής στην αντιπαράθεση. Εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τόνισαν την ανάγκη να τερματιστεί η βίαιη επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ζήτησαν την εφαρμογή του ψηφίσματος A/ES/-10/L.27 (2023) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση όλων των μερών με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

3. Επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, καθώς και για τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τόνισαν ότι αυτές οι αρχές πρέπει να γίνονται παγκοσμίως σεβαστές και να τηρούνται.

4. Τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύριων με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναζωογονώντας την πολιτική διαδικασία και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους τους Σύρους. Χαιρέτισαν τις προσπάθειες των εγγυητών του σχήματος της Αστάνα προς το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος.

5. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και να αντισταθούν στις αυτονομιστικές ατζέντες 2 που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών, μεταξύ άλλων μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και διηθήσεις. Καταδικάστηκαν οι δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων και των θυγατρικών τους που δρουν με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με στόχο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων. Τόνισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με το βόρειο τμήμα της Συρίας.

6. Εξέτασαν λεπτομερώς την κατάσταση στην περιοχή αποκλιμάκωσης του Idlib και υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας στο έδαφος με την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών για το Idlib. Εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία για την παρουσία και τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν απειλή για τους αμάχους εντός και εκτός της περιοχής αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Συμφώνησαν να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση βιώσιμης ομαλοποίησης της κατάστασης εντός και γύρω από την περιοχή αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής κατάστασης.

7. Συζήτησαν την κατάσταση στα βορειοανατολικά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και συμφώνησαν ότι η σταθερή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Απέρριψε όλες τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πραγματικοτήτων επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις αυτονομιστικές ατζέντες που στοχεύουν να υπονομεύσουν την ενότητα της Συρίας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών, μεταξύ άλλων μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και διείσδυσης επίσης από τα δυτικά του Ευφράτη. Επανέλαβαν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάσχεση και μεταφορά πετρελαϊκών πόρων που θα έπρεπε να ανήκουν στη Συρία. Κατήγγειλε όλες τις μονομερείς κυρώσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιλεκτικών μέτρων και εξαιρέσεων σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές στη Συρία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάρρευση διευκολύνοντας την αυτονομιστική ατζέντα. Καταδίκασε τις ενέργειες των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία που υπονομεύουν την ενότητα του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης στα βορειοανατολικά της Συρίας. εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για όλες τις μορφές καταπίεσης από τις αυτονομιστικές ομάδες εναντίον αμάχων στα ανατολικά του Ευφράτη που οδήγησε πρόσφατα σε συγκρούσεις με αραβικές φυλές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής στρατολόγησης, μέσω καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων και πρακτικών διακρίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης επίσης ως περιορισμοί στις πολιτικές δραστηριότητες, στους δημοσιογράφους, στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στην ελεύθερη κυκλοφορία. 3

8. Καταδίκασε κάθε προσπάθεια από οποιαδήποτε χώρα να τροφοδοτήσει τρομοκρατικές και αυτονομιστικές φιλοδοξίες μεμονωμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων πληθυσμού, καθώς και να τους παρέχει όπλα.

9. Καταδίκασαν όλες τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Θεώρησαν αυτές τις ενέργειες ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τις χαρακτήρισαν ως αποσταθεροποιητικές και επιδείνωσης των εντάσεων στην περιοχή και ζήτησαν τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων. Επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη συμμόρφωσης με τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες διεθνείς νομικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απορρίπτουν την κατοχή του συριακού Γκολάν, πρώτα και κύρια των ψηφισμάτων 242 και 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως ότι οι ισραηλινές σχετικές ενέργειες κρίνονται άκυρες και χωρίς νομική ισχύ.

10. Εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν μια βιώσιμη και διαρκή πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Συρίας και των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

11. Υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που ιδρύθηκε με την αποφασιστική συμβολή των εγγυητριών χωρών του Μορφότυπου της Αστάνα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου Εθνικού Συριακού Διαλόγου στο Σότσι, στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας . Ζήτησαν την έγκαιρη επανέναρξη των εργασιών της και τη διεξαγωγή του 9ου γύρου της συντακτικής επιτροπής, διασφαλίζοντας παράλληλα την εποικοδομητική προσέγγιση των συριακών μερών. Από την άποψη αυτή, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής μέσω της συνεχούς δέσμευσης με τα συριακά μέρη της Επιτροπής και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία Geir O. Pedersen ως διευκολυντή για τη διασφάλιση της βιώσιμης και αποτελεσματικής εργασίας της. Τόνισαν την ανάγκη η Συνταγματική Επιτροπή να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χωρίς γραφειοκρατικούς και υλικοτεχνικούς φραγμούς. Προτρέπεται να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το απρόσκοπτο έργο της Επιτροπής. Εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι στο έργο της η Συνταγματική Επιτροπή θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους Όρους Εντολής και τον Βασικό Κανονισμό για να μπορέσει να εκτελέσει την εντολή της για την προετοιμασία και τη σύνταξη συνταγματικής μεταρρύθμισης.

12. Εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023. 4

13. Τόνισαν τη σημασία της συνέχισης και της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα 46/182 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ζητήθηκε η παροχή επαρκούς χρηματοδότησης από δωρητές για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους Σύρους, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας που απορρέει από τη μείωση των προγραμμάτων βοήθειας που εφαρμόζει το WFP λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Σημείωσαν την απόφαση της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας να επεκτείνει την άδεια στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο διέλευσης Bab al-Hawa με την Τουρκία από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 13 Ιουλίου 2024 για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων για την παροχή βοήθειας σε πολίτες στις βορειοδυτικές περιοχές της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, καθώς και δύο συνοριακά σημεία διέλευσης με την Τουρκία – Μπαμπ αλ-Σαλάμ και Αλ-Ράι έως τις 13 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 202. Τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της αδιάλειπτης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύρους μέσω όλων των εγκεκριμένων μεθόδων από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής και διαγραμμικής βοήθειας στα βορειοδυτικά της Συρίας. Τόνισαν την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους Σύρους σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς διακρίσεις, πολιτικοποίηση ή προϋποθέσεις.

14. Προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και να επιτευχθεί πρόοδος στην πολιτική διευθέτηση, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες τους να αυξήσουν τη βοήθειά τους σε όλους τους Σύρους μέσω της υλοποίησης των έργων έγκαιρης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης βασικών υποδομών – εγκαταστάσεων παροχής νερού και ηλεκτρισμού, αποχέτευσης, υγείας, εκπαίδευσης, σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και των έργων ανθρωπιστικής αποναρκοθέτησης σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

15. Τόνισε την ανάγκη να διευκολυνθεί η ασφαλής, αξιοπρεπής και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους στη Συρία και να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής και το δικαίωμα υποστήριξης. Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους και επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητά της να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλων εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών. Σημείωσαν τη σημασία της συνέχισης των εργασιών για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών στη Συρία για εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύριων.

16. Επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για την αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων/απαχθέντων στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την απελευθέρωση κρατουμένων/απαχθέντων, την παράδοση των σορών και την ταυτοποίηση 5 αγνοουμένων, που είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που αποδείχθηκε απαραίτητο και αποτελεσματικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συριακών μερών. Αποφάσισαν να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των κρατουμένων/απαχθέντων. Συμφώνησαν για την ανάγκη επέκτασης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Εργασίας με τη συμπερίληψη των θεμάτων της παράδοσης των σορών και του προσδιορισμού της ταυτότητας των αγνοουμένων. Χαιρέτισαν τη φιλοδοξία να ενταθούν οι δραστηριότητες εντός του Ομίλου.

17. Χαιρέτισαν τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου ως παρατηρητές του Μορφότυπου της Αστάνα καθώς και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της ΔΕΕΣ.

18. Εξέφρασαν την ειλικρινή τους ευγνωμοσύνη προς τις αρχές του Καζακστάν για τη διοργάνωση της 21ης ​​Διεθνούς Συνάντησης για τη Συρία στην Αστάνα. Τόνισαν τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η πλευρά του Καζακστάν ως χώρα που φιλοξενεί τις Διεθνείς Συναντήσεις για τη Συρία, η οποία ήταν η αρχή της διαδικασίας της Αστάνα και παρείχε πάντα χώρο και φιλοξενία για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία αυτού του μοναδικού πολυμερούς μηχανισμού.

19. Σημείωσαν τη συμφωνία για τη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου Κορυφής στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως κατοχυρώνεται στην Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής της 19ης Ιουλίου 2022. 20. Συμφώνησε να συγκληθεί η 22η Διεθνής Σύνοδος για τη Συρία το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην Αστάνα.

MNA/Spox. Κανάλι

https://en.mehrnews.com/news/211295/Iran-Russia-Turkey-stress-fighting-against-terrorism

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα