Το Ιράν αποχωρεί από την Αλβανία; Πωλεί περιουσιακά του στοιχεία…

27/1/20 | 0 | 0 | 270 εμφανίσεις

 

Η Ιρανική Πρεσβεία πωλεί τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλβανία. Ένα οικόπεδο που ανήκε στην πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα ανακοινώθηκε ότι πωλείται.

Οι σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν η Αλβανία αποφάσισε να αποδεχθεί τους 3.000 Μουτζαχεντίν που αντικαθεστωτικοί της Τεχεράνης.

Με την απομάκρυνση του πρεσβευτή και ενός διπλωμάτη το 2018, καθώς και την αποχώρηση δύο άλλων διπλωματών πριν από λίγες εβδομάδες, οι σχέσεις έφθασαν στο κατώτατο σημείο τους. Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στη διπλωματική τους ιδιότητα.

Με τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η Αλβανία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ιρανού ανώτατου ηγέτη  Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  , ο οποίος μίλησε για «χώρα του κακού στην Ευρώπη» που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σε απάντηση στις απειλητικές δηλώσεις της Τεχεράνης, τα Τίρανα απάντησαν υπογραμμίζοντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θεώρησαν ως ανεπιθύμητους τους διπλωμάτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Ιράν άρχισε να μειώνει όλο και περισσότερο την παρουσία του στην Αλβανία. Η κατοικία του πρεσβευτή σχεδιάστηκε για να χτιστεί στο οικόπεδο που  τώρα είναι προς πώληση, αφού τα σχέδια ακυρώθηκαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε από την διπλωματική αποστολή να πουλήσει το οικόπεδο που κατέχει στα Τίρανα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το οικόπεδο δεν είναι κατάλληλο για την οικοδόμηση ενός διπλωματικού κτηρίου.

Ανεπίσημες συστάσεις από την Ουάσιγκτον προς την Αλβανία και άλλες χώρες, στις οποίες υπήρξαν απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις από φορείς του Ιράν, προέτρεπαν το κλείσιμο των πρεσβειών του Ιράν.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί σε χώρα της Ευρώπης, όπως και στην Αλβανία, αν και η τελευταία έχει προβεί σε έντονες δραστηριότητες για τον περιορισμό των κινήσεων της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στη χώρα.

fjala.al

http://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    12/6/21 | (0 σχόλια)
    Άννα Κωνσταντινίδου* Εύλογη έκπληξη για πολλούς, ο Μασρουρ Μπαρζανί στην Ελλάδα.... Όμως, αυτό εμμέσως πλην σαφώς αποδεικνύει ότι η Τουρκία είναι σε πολύ δύσκολη θέση στην περιφέρειά της, καθώς αρχίζει και χάνει ή πιο σωστά οι δορυφόροι της ψάχνουν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο