Το Ιράν αντιδρά στην επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ιορδανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

ΤΕΧΡΑΝΗ, 29 Ιανουαρίου (MNA) –

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι, αντέδρασε στην πρόσφατη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε βάση των ΗΠΑ στα σύνορα με την Ιορδανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών Αμερικανών στρατιωτών.

«Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης στη Γάζα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επέκτασης του εύρους της σύγκρουσης στην περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού, καθώς και της ολόπλευρης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Kan’ani το πρωί της Δευτέρας.

Ο ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επανειλημμένη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και της Συρίας από τις αμερικανικές δυνάμεις και τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον ομάδων της Αντίστασης ως εντεινόμενο παράγοντα για αυτόν τον κύκλο αστάθειας.

«Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι η λύση και ο τερματισμός των επιθέσεων του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και η άμεση κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή της ειρήνης στην περιοχή».

Για άλλη μια φορά, ο Kan’ani επανέλαβε ότι οι ομάδες της Αντίστασης στην περιοχή δεν λαμβάνουν εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις των ομάδων της Αντίστασης σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης του παλαιστινιακού έθνους ή της υπεράσπισης του εαυτού τους και των ανθρώπων τους απο κάθε επιθετικότητα των δυνάμεων  κατοχής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η αβάσιμη κατηγορία που διατυπώνεται κατά του Ιράν είναι μια συνωμοσία από αυτούς που βλέπουν τα συμφέροντά τους στο να σύρουν την Αμερική σε μια νέα σύγκρουση στην περιοχή και να την υποκινήσουν σε επέκταση και κλιμάκωση της κρίσης.

«Το Ιράν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή με ετοιμότητα και επαγρύπνηση και η ευθύνη για τις συνέπειες των προκλητικών κατηγοριών κατά του Ιράν βαρύνει τους δράστες τέτοιων αβάσιμων ισχυρισμών», κατέληξε.

Το βράδυ της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στην αμερικανική βάση.

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ εξέδωσε τη δήλωση καθώς μερικοί από τους επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικανοί προσπαθούσαν να συνδέσουν την επίθεση στη βάση Al-Tanf με το Ιράν.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετοί ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ότι παραμένει αβέβαιο εάν το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση στην αμερικανική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Αργότερα την Κυριακή, η Washington Post ανέφερε ότι η ιρακινή Ισλαμική Αντίσταση ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, εκδίδοντας ανακοίνωση.

Στη δήλωση, η ιρακινή Ισλαμική Αντίσταση ανέφερε: «Δηλώνουμε την ευθύνη μας για την επίθεση που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιορδανία».

Ένας ιρακινός αξιωματούχος της Ισλαμικής Αντίστασης ανακοίνωσε επίσης ότι εάν η Αμερική συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ, τέτοιες επιθέσεις θα ενταθούν.

Ομάδες αντίστασης που εδρεύουν στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα χτυπήσει τις αμερικανικές βάσεις σε ιρακινά και συριακά εδάφη με πυραύλους και drones τις τελευταίες εβδομάδες ως αντίποινα για τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι ομάδες είναι επίσης εξοργισμένες με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, την οποία βλέπουν ως πηγή αστάθειας, καθώς και με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το ισραηλινό καθεστώς στον συνεχιζόμενο πόλεμό του στη Γάζα.

en.mehrnews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα