Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι πολωνικές δικαστικές αλλαγές υπονομεύουν το κράτος δικαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό αναφέρουν σήμερα (15-7-2021) ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) με τίτλο : «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η λαϊκιστική Πολωνία κονταροχτυπιούνται για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Βαρσοβίας» (La Cour de justice européenne et la Pologne populiste croisent le fer au sujet des réformes judiciaires adoptées par Varsovie).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η πειθαρχική πτυχή της πολωνικής δικαστικής μεταρρύθμισης «δεν είναι σύννομη» με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Την προηγούμενη μέρα, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αψηφήσει την ΕΕ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν αντισυνταγματικές.

Αυτή είναι μια συμπληρωματική φάση στην χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας για τις πολωνικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, που θέλουν να εξω-πετάξουν στη συνταξιοδότηση τους μη αρεστούς δικαστές. Σε απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη (15 Ιουλίου 2021), το Δικαστήριο έκρινε ότι η πειθαρχική πτυχή της δικαστικής μεταρρύθμισης  «δεν συνάδει» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η Πολωνία παρέβη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ», υποστηρίζει το Δικαστήριο.

Την προηγούμενη ημέρα, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λέγοντας ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Δικαστήριο της ΕΕ κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Βαρσοβία ήταν αντισυνταγματικές. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το «σύστημα, τις αρχές και τις διαδικασίες» των πολωνικών δικαστηρίων «δεν ήταν σύμφωνες» με το πολωνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με τον δικαστή Stanislaw Piotrowicz. Αυτή η δήλωση έγινε αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία νωρίτερα σήμερα να αναστείλει άμεσα τις δραστηριότητες του «πειθαρχικού τμήματος» του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός νέου θεσμού που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας.

Μέτρα που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες

Αυτό το «τμήμα» είναι αρμόδιο για την εποπτεία των δικαστών, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών του Πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, με την εξουσία να άρει την ασυλία τους για να τους εκθέσει σε ποινικές διώξεις ή να μειώσει τους μισθούς τους.

Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες βρίσκονται με τα μαχαίρια στο χέρι εδώ και χρόνια για τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση του Πολωνικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Η πολωνική κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον τερματισμό της κληρονομιάς της κομμουνιστικής εποχής στη δικαιοσύνη. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα υπονομεύουν το κράτος δικαίου, επιδιώκει να επαναφέρει την Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία, πίσω σε αυτό που θεωρεί τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα