Το γυαλί ράγισε στο «λόμπι»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ο διαφορετικός δρόμος της Συμμαχίας Πολιτών στη Γενεύη έφερε «μουρμουρητά» εντός και εκτός κόμματος
«Η σύνθεση δεν έχει αλλάξει», τονίζουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όμως πια βάζουν στο λεξιλόγιό τους ένα μεγάλο «αλλά», δείχνοντας τον Γιώργο Λιλλήκα.

Η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής της Συμμαχίας Πολιτών, αναφορικά με το αποτέλεσμα των όσων διαδραματίστηκαν στη Γενεύη, αν και κινήθηκε στο «στυλ» που χρησιμοποιεί ο ενδιάμεσος χώρος, ωστόσο δεν κατάφερε να επουλώσει την «πληγή» που άνοιξε μετά τη διαφοροποίηση του Γιώργου Λιλλήκα στην απόφαση των υπολοίπων κομμάτων, να μποϊκοτάρουν τη Διάσκεψη.

Πολιτικά στελέχη από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, που μίλησαν στη «Σημερινή», παρουσίασαν μια σειρά γεγονότων και ανέφεραν ότι:

1. Από την πρώτη ημέρα φάνηκε η διαφορετική στάση που είχε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
2. Η απόφαση των «4», πλην του κ. Λιλλήκα, να μη συμμετέχουν στα «πανηγύρια» της Διάσκεψης, πάρθηκε μετά την ενημέρωση που είχαν από την Προεδρική Ομάδα, ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις τους.
3. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπάθησε να πείσει τον Γιώργο Λιλλήκα να συμφωνήσει με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Ωστόσο, υπάρχει διαφορετική ερμηνεία για το ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που μίλησε στη «Σημερινή», υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για να στηριχθεί η παρουσία του κ. Κοτζιά. Μάλιστα, μας τονίστηκε ότι η διάθεση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου που ταξίδεψαν στη Γενεύη ήταν να στηριχθούν οι θέσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Το ίδιο το στέλεχος ανέφερε ότι η σκέψη Λιλλήκα ήταν ότι, με την ενωμένη παρουσία τους στην εκδήλωση πριν από τη Διάσκεψη, θα μπορούσαμε να ασκούσαμε μεγαλύτερη πίεση.

Ωστόσο, στελέχη των υπολοίπων κομμάτων δεν κάνουν καμία αναφορά περί Κοτζιά και απλώς τονίζουν ότι ο κ. Λιλλήκας απλώς αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή εικόνα που θα έβγαινε προς τα έξω με την παρουσία των κομμάτων στη Διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, μπορεί στην Ανώτατη Σύγκλητο, που ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τα στελέχη του για τα όσα διαμείφθηκαν στη Διάσκεψη της Γενεύης, να υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση, ωστόσο πολλά στελέχη διατύπωσαν τις διαφωνίες τους για την απόφαση του κ. Λιλλήκα, να μη συμπορευθεί με τους υπόλοιπους «4».

Άλλα αποφασίσανε και άλλα κάνανε
Με το που πάτησαν και οι «5» αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου το πόδι τους στη Γενεύη άλλαξε και το κλίμα που υπήρχε μεταξύ τους και κυρίως άλλαξαν πολλά απ’ όσα είχαν αποφασίσει πριν από τη Γενεύη.

Μια από τις αποφάσεις τους ήταν να συνεδριάζουν καθημερινά και να κάνουν κοινές κινήσεις, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων. Μάλιστα αποφάσισαν όπως είναι σε ετοιμότητα για αποχώρηση και των «5» μαζί, εάν υπάρξουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος κόμματος του ενδιάμεσου χώρου, σχεδόν τίποτα δεν ακολουθήθηκε από όσα αποφασίστηκαν. Χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο στέλεχος τόνισε: «Η Ελένη είχε πάρει τις αποφάσεις της, ο Λιλλήκας μιλούσε περισσότερο με τον Άντρο και μείναμε οι υπόλοιποι τρεις».

Η επόμενη μέρα
Κανείς ακόμη με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει ότι οι «5» θα καθίσουν σύντομα στο ίδιο τραπέζι. Αν και μεμονωμένα τα στελέχη τους λένε ότι «η σύνθεση δεν έχει αλλάξει», εντούτοις από τις αναφορές τους ήταν εμφανές ότι υπάρχουν και κομματικές ατζέντες εκατέρωθεν, ενώ και η εμπιστοσύνη έχει διαταραχθεί.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κεντρώος χώρος περιμένει να δει ποια θα είναι η εικόνα που θα διαμορφωθεί και με τους τεχνοκράτες στο Μον Πελεράν, και μετά ετοιμάζεται για μια ευρύτατη επικοινωνιακή εκστρατεία προς την κοινωνία των πολιτών.

Στόχος της εκστρατείας, που θα πραγματοποιηθεί μέσω εκδηλώσεων και δυναμικής διαδικτυακής παρουσίας, είναι η ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του Κυπριακού.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

www.sigmalive.com

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα