Το Βήμα: τρία νέα στοιχεία για το «μοντάζ» στα Τέμπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το έγγραφο – κλειδί που κατατέθηκε στην Βουλή, οι αντιφάσεις για το στικάκι και η «αόρατη» δικαστική έρευνα για την διαρροή.

25.03.202408:34
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος

Πολιτική «θύελλα» από το δημοσίευμα για τη μονταζιέρα στα Τέμπη
Τρία νέα ερωτήματα για την διαχείριση των ηχητικών ντοκουμέντων της τραγωδίας των Τεμπών προκύπτουν –όπως παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, το «Βήμα» – από έγγραφα που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά κι από αναφορές σιδηροδρομικών τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν καθώς και το τελευταίο 24ωρο. Με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε ένα νέο «κέντρο» απομαγνητοφωνήσεων των επίμαχων συνομιλιών που παρουσιάσθηκαν στη Βουλή και στις τότε έντονες καταγγελίες σιδηροδρομικών ότι υπήρχε «κοπτοραπτική» στο σχετικό υλικό. Όπως και στις πρόσφατες δηλώσεις τους ότι για αυτή την διαρροή υπήρχε διαβεβαίωση εκ μέρους στελεχών της διοίκησης του ΟΣΕ ότι θα υπάρξει «δικαστική έρευνα» που όμως έμεινε… αόρατη. Κι αυτό σε συνέχεια των αποκαλύψεων του «Βήματος της Κυριακής» ότι υπήρξε πιθανόν πρόωρη παράνομη αφαίρεση του σχετικού ηχητικού υλικού, από τις πρώτες ώρες μετά την σύγκρουση των δύο τραίνων, από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ και ακολούθως «μοντάρισμα» συνομιλιών από αγνώστους.
Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ύστερα από τις αποκαλύψεις του «Βήματος» , τα ηχητικά αρχεία παραδόθηκαν (ηλεκτρονικά και με παράδοση στα γραφεία της Τροχαίας) το διήμερο 2-3 Μαρτίου 2024 . Όμως αυτή η αναφορά της ΕΛΑΣ, η οποία επιβεβαιώνεται και από σχετικά έγγραφα της δικογραφίας που παρουσίασε το «Βήμα» στην κυριακάτικη έκδοσή του, δεν εξηγεί πώς και από ποιους δόθηκαν αυτά τα αρχεία στην δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2021, ενώ η σύγκρουση είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Ουσιαστικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «διαψεύδει» την κατάθεση, την 1η Φεβρουαρίου 2024 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ κ Παναγιώτη Τερεζάκη που είχε σημειώσει ότι «είχε μπει ο ίδιος με αστυνομικό, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τραίνων, στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής του ΟΣΕ κι εκείνος έδωσε εκείνη την ώρα στην ΕΛΑΣ το στικάκι με τις συνομιλίες». Περιγράφει δηλαδή μια εντελώς διαφορετική διαδικασία και σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που περιγράφει η ΕΛΑΣ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το εν λόγω σημαντικό στέλεχος του ΟΣΕ εκείνες τις πρώτες ώρες που εισήλθε στο σύστημα καταγραφών του Οργανισμού πήρε κι εκείνος αντίγραφο των συνομιλιών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», ο κ Τερεζάκης παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δική του απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των σιδηροδρομικών.

Πότε και για ποιον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να προχωρήσει μετά στην απομαγνητοφώνηση του; Κι αυτό κατά τη στιγμή που την σχετική ευθύνη και δικαίωμα για κατάσχεση, κατοχή κι ανάλυση αυτού του υλικού είχε η ΕΛΑΣ κι οι δικαστικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα για την τραγωδία. Με επιπρόσθετο ερώτημα αν ο κ Τερεζάκης πήρε αυτό το στικάκι στην είσοδο του στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ λίγες ώρες μετα το δραματικό συμβάν , όπως περιέγραψε στην Βουλή. Με κύριο ζητούμενο αν από αυτή την διαδικασία μπορεί να υπήρξε τελικώς κι η διαρροή του ηχητικού υλικού από την 1η Μαρτίου 2023 . Κάτι που μπορεί να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές για να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

Μια δεύτερη παράμετρος της υπόθεσης διαρροής και καταγγγελόμενης συρραφής συνομιλιών είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) του σιδηροδρόμου που αποκαλύπτει ότι «ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης σε συνάντηση με τα Σωματεία λίγες μέρες μετά τα Τέμπη, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε διατάξει έρευνα για τις διαρροές και είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Σήμερα (ΤΩΡΑ) οφείλει να δώσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Αν δεν έχει κάνει τελικά έρευνα, οφείλει να παραιτηθεί».

Δηλαδή σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνδικαλιστών ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας είχε εκφράσει την απορία του για την διαρροή κι είχε μιλήσει για δικαστική διερεύνηση του. Όμως δεν φαίνεται –σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα του «Βήματος»- να υπήρξε έγγραφο αίτημα του προς δικαστικές αρχές ούτε και είχαν γίνει συγκροτημένες κινήσεις από τον ίδιο ή κι από άλλα στελέχη του ΟΣΕ ώστε να εξετασθεί από δικαστικό λειτουργό πως αυτά τα ηλεκτρονικά αρχεία «ξεριζώθηκαν» από το σύστημα καταγραφών περιορισμένης πρόσβασης.

Τελος σημαντική πλευρά της υπόθεσης των μονταζ των συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς είναι η δήλωση , τις πρώτες ημέρες μετά την σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη του τότε προέδρου των μηχανοδηγών της Hellenic Train κ Κώστα Γενηδούνια στο MEGA. Ο κ Γενηδούνιας γνωρίζοντας δεδομένα της υπόθεσης από συναδέλφους του αλλά όχι βεβαίως τα δεδομένα των συνομιλιών και τα ντοκουμέντα που παρουσίασε προ 24ωρου «Το Βήμα», είχε σημειώσει ότι «εδώ έχουμε κανονική ‘κοπτοραπτική’ στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών, είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ».

Ο κ. Γενηδούνιας ερωτώμενος τότε για τον λόγο που ισχυρίζεται πως είχε υπάρξει μοντάζ απάντησε: «Για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους, για να πούνε ότι ‘φταίτε μόνο εσείς’». Ενώ ακολούθως αναρωτήθηκε «εάν είναι δυνατόν 8 με 10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού, που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής έρευνας, στο Youtube».

Το Βήμα

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολλά σκάνδαλά έχουν διαπραχθεί στα 50 χρόνια “δημοκρατίας” (sic), που μάς “ελευθέρωσε” (ξανά sic) από την δικτατορία, κατά την οποία γίνονται σκάνδαλά και ανομίες, αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει και είδαμε το … “φως το αληθινόν” (τρίτον sic).

  Οι πολιτικοί μας έχουν περισσότερη ασυλία και (συγ)κάλυψη, απ’ ό,τι είχαν οι Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος, ο Έλλην πολίτης ανέχεται και κάποιοι μάλιστα χειροκροτούν αυτό το χάλι…

  Τούτη τη φορά έχω την αίσθηση ότι το πράγμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και διαφαίνεται κάποια ελπίδα να οδηγηθούν τελικά στο εδώλιο ακόμη και πολιτικοί. Ίσως αναθεωρηθεί και η ασυδοσία, την οποίαν ευσχήμως ονομάζουν ασυλία. Οψόμεθα.

  • Δέν υπήρξαν 50 χρόνια “δημοκρατίας” αλλά 50 χρόνια προεδρευομένης κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας που προήλθε από Μεταπολίτευση Made in USA.

   Σύμφωνα με το υπάρχον σύνταγμα:
   – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών.
   Άρθρο 61 Παράγραφος 2.
   http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/
   article-63/
   Άρθρο 62 Παράγραφος 1.
   http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/
   article-64/
   – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο
   παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης.
   Άρθρο 86 Παράγραφος 1.
   http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/
   article-88/
   – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών.
   Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2.
   http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/
   article-65/

   Εάν δέν υπήρχαν οι υπογραφές του 1 500 000 συμπολιτών μας, είναι αμφίβολο κατά πόσο το
   θα είχαμε τη παρούσα εξέλιξη στην υπόθεση των Τεμπών.

   • Δεν υπήρξαν 50 χρόνια δημοκρατίας, αλλά “δημοκρατίας”. Αυτήν την έννοια έχουν και τα εισαγωγικά.

    • Κατανοητά τα εισαγωγικά αλλά εννοιολογικά τοποθετούνται αρνητικά: Δηλ. το πολίτευμά μας δέν είναι δημοκρατία. Συμφωνώ λοιπόν, αλλά προχωρώ και ένα βήμα παραπέρα, ορίζοντάς το θετικά ως Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Ολιγαρχία.
     Επισήμανση: Ενώ στον αρνητικό ορισμό που αναφέρετε υπάρχει κάποια συναίνεση, ο θετικός ορισμός όπως έχω διαπιστώσει δεν γίνεται αποδεκτός. Αυτό είναι και κατά τη γνώμη μου το μείζον πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας.
     Σας ευχαριστώ για τα εύστοχα σχόλιά σας.

 2. Έχω την εντύπωση ότι η τραγωδία – έγκλημα των Τεμπών έχει περάσει στη φάση της δαιμονοποίησης και φοβάμαι ότι θα χαθεί η ουσία του προβλήματος, διαχρονικού και επιδεινούμενου, που οδήγησε στη σύγκρουση. Προβλήματος που διαπερνά τα πάντα θάλεγα στη χώρα αλλά λόγω αντικειμένου δεν αιμορραγούν. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνον στον σιδηρόδρομο και ότι η υπόλοιπη χώρα ευδοκιμεί

  • Το πρόβλημα που διαπερνά τα πάντα είναι το πολιτειακό μας σύστημα. (Σχετικά δείτε τα προηγούμενα σχόλια.)
   Πρόταση: Να προσπαθήσουμε όλοι μας να ορίσουμε σε τί είδους πολιτικό σύστημα ζούμε και να προτείνουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε αυτό που κατά τη γνώμη μας προάγουν το κοινό συμφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα