Το αρχαίο κρανίο που μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή ανακάλυψη, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμη και να ξαναγράψει την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η ανακάλυψη αφορά ένα αρχαίο ανθρώπινο κρανίο, το οποίο ενδέχεται να ανήκει σε ένα νέο, τελείως άγνωστο μέχρι σήμερα, είδος ανθρώπου. Αναλύοντας το αρχαίο εύρημα, το οποίο παρότι βρέθηκε το 1933, παρέμεινε κρυμμένο από τους ειδικούς για σχεδόν 90 χρόνια, οι επιστήμονες βρέθηκαν ενώπιον ενός νέου κλαδιού του γενεαλογικού δέντρου της ανθρωπότητας, το οποίο «δείχνει» την ύπαρξη ενός χαμένου είδους ανθρώπου, το οποίο φέρεται να είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τον σύγχρονο άνθρωπο απ’ ό, τι με τον άνθρωπο του Νεάτερνταλ.

Ειδικότερα, η ομάδα των επιστημόνων ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τον πιο στενό συγγενή μας απ’ όλα τα είδη αρχαίων ανθρώπων, όπως είναι ο Νεάτερνταλ και ο Homo Erectus. Έχοντας λάβει την ονομασία «Δρακάνθρωπος» («Dragon Man»), το νεοανακαλυφθέν αυτό είδος ανθρώπου φέρεται να έζησε στην Ανατολική Ασία πριν από περίπου 146.000 χρόνια, όντας μέρος της ανθρώπινης εξελικτικής πορείας για εκατοντάδες χιλιάδες έτη, μέχρι τελικώς  να «σπάσει» το κλαδί του στο γενεαλογικό δέντρο της ανθρωπότητας και να εξαφανιστεί.

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι μία τελείως ξεχωριστή διακλάδωση της ανθρωπότητας, η οποία δεν βρίσκεται στην πορεία να γίνει Homo Sapiens (το είδος μας), αλλά αντιπροσωπεύει μία χρόνια διακριτή γενεαλογία, η οποία εξελίχθηκε στην περιοχή για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και τελικώς εξαφανίστηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα και αυθεντία σε ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη εξέλιξη. «Όσον αφορά τα απολιθώματα των τελευταίων εκατομμύριων χρόνων, αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν ανακαλυφθεί», προσέθεσε.

Το κρανίο του «Δρακάνθρωπου» είναι τεράστιο συγκριτικά με το κρανίο άλλων ανθρώπινων ειδών, μεταξύ των οποίων και το δικό μας.  Ωστόσο, παρά το μεγάλο του κρανίο, το μέγεθος του μυαλού του ήταν αντίστοιχο με αυτό του Homo Sapiens. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που εξέτασαν ενδελεχώς το κρανίο του προϊστορικού αυτού ανθρώπου, πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πρώιμα ανθρώπινα κρανία που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. «Διαθέτει ένα μωσαϊκό πρωτόγονων και πιο σύγχρονων χαρακτηριστικών, κάτι που το διαχωρίζει απ’ όλα τα άλλα είδη ανθρώπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Παρότι βάσει του κρανίου του, ο «Δρακάνθρωπος» φέρεται να ήταν εξαιρετικά δυνατός και τραχύς σωματικά, λίγα μπορούν να γίνουν γνωστά για το πώς έζησε, καθώς το προϊστορικό εύρημα είχε μεταφερθεί από την τοποθεσία που βρέθηκε αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι απουσιάζει οποιοδήποτε αρχαιολογικό πλαίσιο, όπως εργαλεία, το οποίο θα βοηθούσε στην εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων και στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με το ποιος ήταν ο «Δρακάνθρωπος».

85 χρόνια στον πάτο ενός πηγαδιού

Πέραν της επιστημονικής αξίας του, το σπουδαίο αυτό εύρημα έχει πίσω του και μία άκρως ενδιαφέρουσα και οριακά μυθιστορηματική ιστορία. Συγκεκριμένα, φέρεται να εντοπίστηκε το 1933 από έναν εργάτη που δούλευε στην κατασκευή μίας γέφυρας στον ποταμό Σόνγκουα, ο οποίος διασχίζει την πόλη Χαρμπίν στην επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ. Η πόλη βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή την περίοδο εκείνη και κάθε αντικείμενο αξίας αποτελούσε πιθανή λεία για τους κατακτητές. Υποπτευόμενος την πολιτισμική αξία του κρανίου, ο Κινέζος εργάτης πήρε το ασυνήθιστο εύρημα σπίτι του, ώστε να μη το βάλουν στο μάτι οι Ιάπωνες κατακτητές. Ακολούθως, το τύλιξε με πανί και το έκρυψε στον πάτο του οικογενειακού πηγαδιού, όπου και παρέμεινε για 85 ολόκληρα χρόνια, χωρίς κανείς άλλος να γνωρίζει την ύπαρξη του. Το 2018, λίγο πριν πεθάνει, ενημέρωσε τον εγγονό του για την τοποθεσία που βρισκόταν κρυμμένο το κρανίο, μεταφέροντας σε αυτόν και μαζί του σε όλη την ανθρωπότητα μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC:”Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα