Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Φρένο» από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης για ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. [ΝΕΑ INTIME]

Την έμμεση αλλά όχι σαφή αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ (δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) σε μνημόνια που έχει υπογράψει με την Τουρκία η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, υποδεικνύει το κείμενο που ανανεώνει για ένα χρόνο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Στο κείμενο (το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ) γίνεται αναφορά στο άρθρο 6 του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, όπου καθίσταται σαφές ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα μακροπρόθεσμα, σαφής αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται επί λέξει ότι «η εκτελεστική αρχή θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους με τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σύμφωνα με τους κανόνες καλής γειτονίας και αμοιβαίων συμφερόντων. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, αυτή η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Παρά το γεγονός ότι η αξία του κειμένου δεν αντικατοπτρίζει καμία δεσμευτική πρωτοβουλία, είναι άλλο ένα στοιχείο που υποδηλώνει την ενόχληση του διεθνούς παράγοντα για την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο έδαφος της Λιβύης.

Σημαντική είναι η αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του Λιβυκού Πολιτικού Φόρουμ, το οποίο ορίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάψει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, χθες, ότι η ομόφωνη υιοθέτηση από την Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για ανανέωση της Αποστολής του οργανισμού στη Λιβύη για ένα χρόνο είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία η Ελλάδα χαιρετίζει. Και πρόσθεσαν ότι «για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του Λιβυκού Πολιτικού Φόρουμ, το οποίο προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάψει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας”. Και κατέληξαν υπογραμμίζοντας ότι «η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία».

Αίγυπτος
Το κείμενο του ΣΑ του ΟΗΕ έρχεται λίγο μετά τη σαφή και δημόσια αντίδραση της Αιγύπτου ακριβώς σε σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την κυβέρνηση της Τρίπολης για να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της Άγκυρας.

Όπως έγκαιρα προειδοποίησε η «Κ», το μόνο πραγματικό «αγκάθι» στη διαδικασία εξομάλυνσης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων είναι η Λιβύη. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry σημείωσε (El Arabiya) ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σταμάτησαν «μετά από δύο γύρους επειδή δεν υπήρξε αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές Τουρκίας-Αιγύπτου ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων και το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, όπως τις αντιλαμβάνεται η Τουρκία. Οι σχέσεις Αθήνας-Κάιρου παραμένουν ισχυρές σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιμονής της Άγκυρας για τη δημιουργία αεροπορικών και ναυτικών βάσεων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος.

hellas.postsen.com

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα