Mε τίτλο «Οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπέκυψαν στις απειλές ! Οι Έλληνες έφυγαν όπως ήρθαν !!» η ιστοσελίδα της HURRIYET αναφέρεται σε περιστατικό δήθεν παρενόχλησης τουρκικού αλιευτικού από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα «διεθνή χωρικά ύδατα» μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου. 

Το άρθρο περιλαμβάνει οπτικό υλικό και συνέντευξη του Τούρκου ψαρά İlker Özdemir o οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι : “ψαρεύαμε στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Ίμβρου-Σαμοθράκης όταν μας παρενόχλησε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εμείς τους είπαμε ότι βρισκόμαστε σε διεθνή ύδατα, ελάτε εάν μπορείτε, αλλά όταν θα έρθει η τουρκική ακτοφυλακή θα φύγετε σαν κυνηγημένοι. Έτσι κάνετε». 

 Ο συντάκτης του άρθρου συμπληρώνει ότι η «ηρωική στάση» του Τούρκου ψαρά προκάλεσε τον θαυμασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στα οποία δημοσιεύονται και τέτοιες εικόνες.

Από μια σύντομη έρευνα προκύπτει ότι ο İlker Özdemir διατηρεί κανάλι στο You Tube όπου και ανάρτησε την 2 Φεβρουαρίου το σχετικό βίντεο διάρκειας 13 λεπτών. Από το βίντεο προκύπτει ο προσχεδιασμός της όλης ενέργειας αφού από την αρχή του βίντεο δείχνει ότι πλέει πλησίον της ΖΟΥΡΑΦΑΣ και στη συνέχεια και πριν ακόμα καταπλεύσει στην περιοχή το σκάφος του ΛΣ αρχίζει να βγάζει «λόγο» λέγοντας: «Είμαστε ήδη εδώ 15 λεπτά χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι Έλληνες πάντα έρχονται αλλά εάν τους αντισταθείς δεν μπορούν κάνουν τίποτα και φεύγουν. Κάνουν παιχνίδια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει αυτό εδώ. Εμείς πήραμε τα εδάφη μας με πόλεμο, όχι σαν αυτούς, που έπαιξαν παιχνίδια με τους Βρετανούς και τους Γάλλους, εμείς χύσαμε αίμα».

Στη συνέχεια του βίντεο έχουμε τον κατάπλου του σκάφους του ΛΣ την προτροπή των ανδρών του ΛΣ προς τον Τούρκο ψαρά να απομακρυνθεί και την αντίδραση του Τούρκου που λέει «Εδώ είναι διεθνή ύδατα. Δεν μπορείτε να μας παρενοχλείτε». Ο Τούρκος για να υποστηρίξει τη θέση του στο βίντεο αποθανατίζει την οθόνη του GPS με τις συντεταγμένες της θέσης του. Μετά από λίγα λεπτά το σκάφος του ΛΣ αποχωρεί από την περιοχή και ο Τούρκος ψαράς δηλώνει On camera: “Φεύγουν διότι γνωρίζουν ότι εδώ είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα».

Το τελευταίο τμήμα του βίντεο περιλαμβάνει τον μονόλογο του Τούρκου, προφανώς στην πολυθρόνα του σπιτιού του, ο οποίος κάνει και μαθήματα Δικαίου της Θάλασσας. Αναφερόμενος στη ΖΟΥΡΑΦΑ λέει: « Έβαλαν 1 φάρο στο βράχο και λένε είναι δικός μας. Μας παρενοχλούν και μας κυνηγούν συνέχεια. Εάν κερδίσουν αυτόν τον βράχο, θα κερδίσουν 6 ναυτικά μίλια ακόμα».

Είναι τα πράγματα όμως έτσι ή έχουμε να κάνουμε με την γνωστή μονταζιέρα των Τούρκων ;

 Στον χάρτη που ακολουθεί έχουν τοποθετηθεί τα 3 στίγματα από το βίντεο του Τούρκου τα οποία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν βρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά ψαρεύει σε απόσταση 1,5-2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σαμοθράκης και 0,59 ναυτικά μίλια από την Ζουράφα.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του ΛΣ που ενώ ο Τούρκος ψαρεύει εντός χωρικών υδάτων, αρνείται να συνεργαστεί και τους προκαλεί, δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια, παρά μόνο στην καταγραφή του περιστατικού και αποχωρούν.

Ποια θα ήταν η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής σε αντίστοιχη περίπτωση ;

Όσον αφορά την συγκεκριμένη ενέργεια είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια με τη σύμφωνη γνώμη και σε γνώση των τουρκικών αρχών με σκοπό την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Καταγράφεται με απόλυτο τρόπο on camera η εργαλειοποίηση των τουρκικών αλιευτικών με σκοπό την κατοχύρωση δικαιωμάτων ακόμα και σε περιοχές που αδιαμφισβήτητα βρίσκονται εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Όπως συνηθίσαμε τις εικόνες των σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής να περιπολούν στα Ίμια (ακόμα και ανάμεσα τους), θα συνηθίσουμε και αυτό ;

Τι άλλο πρέπει να γίνει ;  

Η ανάρτηση της Hurriyet: https://www.hurriyet.com.tr/galeri-turk-balikcilar-tehditlere-boyun-egmedi-41996236

To βίντεο του Τούρκου : https://www.youtube.com/watch?v=xN6mNlgFCEA&t=679s

https://www.militaire.gr/toyrkiki-aliteia-sti-samothraki-stratigiki-psychraimia-stin-athina-giati-den-synelifthi-o-toyrkos-psaras/