Τουρκία: Φήμες «πέθαναν» τον Ερντογάν -Τι υποστήριξε βουλευτής της αντιπολίτευσης, διαψεύδει η προεδρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Francisco Seco
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία μια ανάρτηση από βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Ερντογντού υποστήριξε ότι κυκλοφορούν πολλά μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν, ότι δηλαδή υπέστη χθες το βράδυ εγκεφαλικό κι ότι νοσηλεύεται στην εντατική.

«Η μόνη μου επιθυμία είναι να κατέβει ο Ερντογάν υγιής στην εκλογική μάχη», αναφέρει. Και στη συνέχεια προσθέτει: «Η πολιτική μου ζωή ήταν μια μάχη με τον Ερντογάν. Αδικήθηκα σε δεκάδες μηνύσεις που άσκησε ο Ερντογάν εναντίον μου… Εκείνο που θέλω είναι να είναι υγιής για να λογοδοτήσει στον λαό στις εκλογές. Η απόδοση πολιτικών ευθυνών θα δοθεί μέσω της κάλπης, των νομικών από το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, τα χέρια του οποίου θα λύσουμε».

Η ανάρτησή του για την υγεία του Ερντογάν, , προκάλεσε την έντονη αντίδραση φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις». Ορισμένα μάλιστα αναφέρουν ότι ναι μεν αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του AKP, της οποίας προεδρεύει ο Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, βάσει του σημερινού του προγράμματος, θα υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα τον ΓΓ του Τουρκικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με πρέσβεις διαφόρων χωρών.

Διαψεύδει η τουρκική προεδρία
Η τουρκική προεδρία έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει όσα κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον διευθυντή επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν να σημειώνει σε ανάρτησή του: «Να εμπιστεύεστε τους φίλους, να φοβάστε τους εχθρούς»

Eνώ και ο βουλευτής του AKP, Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί ενημέρωσε μέσω Twitter ότι ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε πριν από λίγο αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα: «Όσοι προσπαθούν να δαγκώσουν, θα σπάσουν τα δόντια τους. Μην εμπιστεύεστε τους σατανάδες», σχολίασε. Αλλά και ο σύμβουλος του Ερντογάν, δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης σε τουρκικά δίκτυα, Γιγκίτ Μπουλούτ ανήρτησε ένα βίντεο με τον Ερντογάν να κατεβαίνει από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη συνοδεία της συζύγου του, Εμινέ.

Στη λεζάντα αναφέρει: «Ένας γενναίος αρκεί για να σας αντιμετωπίσει όλους. Κάντε όσες σπέκουλες θέλετε διαδίδοντας ψεύτικα νέα. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ»

Σενάρια για Γκιουλ, στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα και μολονότι διαψεύδονται οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, ήδη κυκλοφορούν δημοσιεύματα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν καταφέρει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην αναμέτρηση, που έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Ο αρθρογράφος της Cumhuriyet, Τουντζάι Μολαβεσίολγου, αναφέρει επικαλούμενος παρασκηνιακές πληροφορίες από πηγές στο προεδρικό μέγαρο ότι ακούγεται το όνομα του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ως υποψηφίου της κυβερνώσας «Λαϊκής Συμμαχίας» του AKP με το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε περίπτωση που δεν κατεβεί τελικά στην εκλογική μάχη ο Ερντογάν. «Όλες οι δημοσκοπήσεις και τα σχέδια γίνονται βάσει του σεναρίου του Ερντογάν και του όποιου αντίπαλού του στις προσεχείς εκλογές. Τι θα γίνει, όμως αν δεν είναι υποψήφιος; Είδαμε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ερντογάν να στέκεται μετά βίας στα πόδια του μετά από τελετή. Ίσως να πρόκειται για μια προσωρινή αδιαθεσία, πέραν τούτου είναι υλικό κουτσομπολιών. Εγώ όμως εστιάζω στο εξής: ποιος θα είναι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας αν ο Ερντογάν δεν μπορέσει να κατεβεί υποψήφιος λόγω των προβλημάτων υγείας του ή επειδή δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά; Μπορώ να πω ότι ακούγεται έντονα το όνομα του Αμπντουλάχ Γκιουλ παρασκηνιακά στο περιβάλλον του προεδρικού μεγάρου».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το όνομα του Γκιουλ είχε παίξει ως κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις προηγούμενες εκλογές κι ότι ο ίδιος είχε θέσει τότε δύο όρους: να είναι κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων και να μην περιμένουν απ’ αυτόν να συγκρουστεί με τον Ερντογάν, αφού βλέπει τα παιδιά του Τούρκου προέδρου ως δικά του, «λόγια που είναι αδύνατον να μην έφτασαν στα αυτιά του Ερντογάν», όπως γράφει ο δημοσιογράφος. Σημειώνει δε ότι υπέρ μιας υποψηφιότητας Γκιουλ συνηγορεί και το γεγονός ότι θα μπορούσε ο τελευταίος να επαναφέρει στο κομματικό μαντρί ψηφοφόρους του AKP που μετακινήθηκαν προς τα κόμματα του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, τα οποία συγκεντρώνουν πάνω από 5% στις δημοσκοπήσεις. Πρόσθετο ατού για τον Γκιουλ, λέει ο Μολαβεσίολγου, είναι οι καλές του σχέσεις με την Αγγλία, που ίσως παράσχουν μια εξωτερική προστασία στον Ερντογάν. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ο οποίος βάσει τελευταίας δημοσκόπησης πιάνει ποσοστό 26,2%, το οποίο ουδείς άλλος πιθανός υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας μπορεί να ξεπεράσει.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα