Τουρκία: Ποιοί είναι οι “εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί” του οικονομικού πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν και το κόμμα του κατηγορούν τους “εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς” ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας

Γράφει ο Φεχμί Κορού

Στο «προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης» που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια, οι υπουργοί δεν έχουν πολιτική ταυτότητα όπως παλιά. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει ακόμη και να αφαιρέσουν τους τίτλους τους αν είναι βουλευτές. Γι’ αυτό τα πολιτικά λόγια από τους υπουργούς δεν είναι πολύ συνηθισμένα. Επειδή γνωρίζω τα παραπάνω, τα ακόλουθα λόγια μεγάλου πολιτικού βάρους από το στόμα ενός υπουργού με εξέπληξαν:

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου οικονομική επίθεση. Σήμερα, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι συνωμοσίες, οι απόπειρες πραξικοπήματος, οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όλοι οι εχθροί της Τουρκίας, εντός και εκτός, έχουν γίνει βέλη και ρίχνονται σε έναν μόνο άνθρωπο, έναν μόνο άνθρωπο, έναν μόνο ηγέτη».

Όχι, οι καταγγελίες αυτές, που είναι αντικείμενο της συλλογής πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών του κράτους, δεν είναι από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά από ένα υπουργό αρμόδιο για έναν τεχνικό τομέα, από τον ΥΠΕΧΩΔΕ Murat Kurum.

Ωστόσο, κι αυτός γνωρίζει ότι είμαστε εμπόλεμο μέρος ενός πολέμου.

Όπως το γνωρίζει και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Αναρωτιέμαι ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι «εχθροί της Τουρκίας στο εσωτερικό» για τους οποίους μιλάει;

Διαπίστωσα ότι αυτό που εννοείται με τον όρο «εσωτερικοί εχθροί» πρέπει να είναι «οι ξεπουλημένοι στη Δύση οικονομολόγοι» και όσοι πιστεύουν αυτά που λένε και γράφουν.

Αυτοί οι “ξεπουλημένοι” οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι εάν η κυβέρνησ επέμενε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και αυτό θα εμφανιζόταν ως μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως είδαμε, η τουρκική λίρα έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αυτό που είπαν αποδείχτηκε αλήθεια, αλλά δεν μπορούν καν να χαρούν γι’ αυτήν την επιβεβαίωση.

Πώς να χαρούν; Όπως όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, επηρεάστηκαν κι αυτοί αρνητικά από αυτήν την εξέλιξη.

Το να αποκαλούνται «ξεπουλημένοι στη Δύση» είναι μια αρκετά βαριά κατηγορία για να σωπάσουν.

Ποιούς λοιπόν θα μπορούσε ο υπουργός να χαρακτηρίσει «εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας»;

Θα μπορούσε ένας από τους «εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας» να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), εναντίον των οποίων έχουν εκτοξευθεί από επίσημα και ανεπίσημα χείλη της Τουρκίας απίστευτες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα ότι υποστήριξε οικονομικά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν της 15ης Ιουλίου 2016;

Ποιος ξέρει πόσα χρόνια σημαντικά ονόματα από το Κόμμα του Ερντογάν και από τον μικρότερο εταίρος του, το MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως τα κατηγορούσαν με κάθε ευκαιρία εκείνοι που γράφουν σε εφημερίδες που υποστηρίζουν το ΑΚΡ και σχολιάζουν για λογαριασμό του στις τηλεοπτικές οθόνες …

Γνωρίζουμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν πίσω από το πραξικόπημα του Αλ Σίσι στην Αίγυπτο.

Αν τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανάμειξή του αυτή συγκεντρωθούν, μπορούν να μετατραπούν σε βιβλίο, θα γεμίσουμε τόμους για το θέμα.

Οι πολιτικές των ΗΑΕ εναντίον της Τουρκίας εκτέθηκαν για εβδομάδες σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές, που ανέλαβαν όχι μόνο να προβάλλουν, αλλά και να διαφωτίσουν τους πολίτες σε θέματα που αφορούσαν την εξωτερική μας πολιτική.

Με βάση τα παραπάνω τι πιστεύετε, θα μπορούσε να είναι τα ΗΑΕ ένας από τους «εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας»;

Θα μπορούσε να ήταν, αλλά αποδείχθηκε ότι τελικά δεν είναι.

Ο διάδοχος των ΗΑΕ, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, έγινε δεκτός σε ένα κόκκινο χαλί στην Άγκυρα, αμέσως μετά την ημέρα που το δολάριο ξεπέρασε τα 12,5 TL. Ο διάδοχος φιλοξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο του Μπεσττέπε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αξιωματούχοι που ενδιαφέρονται για την οικονομία της Τουρκίας έκαναν παρουσιάσεις σε αυτόν.

Εφημερίδες που μέχρι χθες αφιέρωναν πρωτοσέλιδα για τις παγίδες που έστησε στον Ερντογάν και την Τουρκία ο διάδοχος, ο οποίος θεωρείται το όνομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στα ΗΑΕ, χθες μετέφεραν την είδηση ​​ότι τα ΗΑΕ σκέφτονται να επενδύσουν στην Τουρκία κάπου 10 δισ. 100 εκατομμύρια δολάρια.

Και το δημοσίευαν με χαρά.

Όταν είδα αυτές τις ειδήσεις, τότε έβγαλα το συμπέρασμα ότι ανάμεσα στους «εξωτερικού εχθρούς της Τουρκίας», που ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να είναι τα ΗΑΕ.

[Έχω μια ανάμνηση από τα παλιά για αυτή την πλούσια χώρα του Κόλπου. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Πριν από χρόνια, εργάστηκα στον Κρατικό Οργανισμό Προγραμματισμού (ΟΠΣ) τις ημέρες της ανεργίας μου μετά από μια βραχύβια θέση διευθυντικού στελέχους εφημερίδας. Ο υφυπουργός του SPO Yusuf Özal μου είχε αναθέσει να ασχοληθώ με μια σημαντική αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα ερχόταν στην Τουρκία για επενδύσεις. Διαθέτοντας ένα από τα επίσημα οχήματα για την υποδοχή τους, του φιλοξενήσαμε για μια εβδομάδα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Η αντιπροσωπεία είχε για επικεφαλής έναν από την οικογένεια που διευθύνει τα ΗΑΕ. Ο λόγος της επίσκεψής τους ήταν να επενδύσουν στην Τουρκία. Στη λίστα των προθέσεων, υπήρχε και η προσθήκη ενός νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Κωνσταντινούπολη εκείνη την εποχή. Ο δήμαρχος της περιόδου, Bedrettin Dalan, τον οποίο είχα γνωρίσει στην Κωνσταντινούπολη, υποσχέθηκε να τους βοηθήσει με την κατανομή του χώρου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Ekrem Pakdemirli είπε στα μέλη της αντιπροσωπείας, που εμφανίστηκαν μπροστά του με τα παραδοσιακά τους ρούχα: «Οι Δυτικοί έρχονται σε εμάς με έργα ξενοδοχείων, αλλά αμέσως υπολογίζουν πόσα χρήματα θα κερδίσουν από τα μπαρ μέσα στο ξενοδοχείο και το καζίνο. Γι’ αυτό εμείς προτιμάμε εσάς». Φιλοξενήσαμε την αντιπροσωπεία πολύ καλά κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά τίποτα δεν συνέβη μετά από αυτό. Ελπίζω να κρατήσουν τον λόγο τους αυτή τη φορά.]

Αν λοιπόν δεν είναι τα ΗΑΕ, τότε ποιοί είναι αυτοί «οι εξωτερικοί εχθροί της Τουρκίας» που είπε ο υπουργός;

Οι ΗΠΑ;

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάποτε αγωνιζόταν για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας;

Αν τα πιο έγκυρα και ισχυρά στόματα επιμένουν ότι στην Τουρκία διεξάγεται ένας «οικονομικός απελευθερωτικός πόλεμος», τότε κάτι ξέρουν. Όμως για κάποιο λόγο δεν μοιράζονται μαζί μας εναντίον ποιών γίνεται αυτός ο πόλεμος. Οι δυτικές χώρες, που μπορούν να θεωρηθούν ως οι «συνήθεις ύποπτοι» που έρχονται στο μυαλό, έχουν άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία, έχουν δανείσει στην Τουρκία τεράστια ποσά, που θα κινδυνεύσουν από μια χρεοκοπία της Τουρκίας. Υποθέτω ότι δεν μπορούν να είναι αυτοί οι “εξωτερικοί εχθροί”.

Εκτός, βέβαια, αν είναι πολύ ανόητοι για να συνειδητοποιήσουν ότι θα προκαλέσουν το μεγαλύτερο κακό στον εαυτό τους με τις πράξεις τους…

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ήταν ένας καλός αποδιοπομπαίος τράγος, ο απόλυτος εχθρός, όμως η ανάγκη να καλωσορίσουμε τον διάδοχο που μας υποσχέθηκε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, μας υποχρεώνει να τα διαγράψουμε κι αυτά από τη λίστα των “εξωτερικών εχθρών”.

Τους εσωτερικούς εχθρούς τους καταλάβαμε, αλλά ποιοι είναι αυτοί οι «εξωτερικοί εχθροί της Τουρκίας»;

Πηγή: fehmikoru.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα