Τουρκία: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο – Ετοιμάζει τη δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψει το Θαλάσσιο Πάρκο του Αιγαίου βρίσκονται περισσότερες από 15 νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία αυθαίρετα χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες»

Να ακυρώσει την δημιουργία των θαλάσσιων Πάρκων ή να επιβάλει την συνδιαχείριση κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στις περιοχές και της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο μεθοδεύει η Τουρκία καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα η Σαμπάχ, προετοιμάζει την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων Πάρκων στο Αιγαίο.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επηρεάσει το κλίμα σε μια περίοδο που η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται κανονικά και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα φαίνεται να έχει αποκτήσει νεα δυναμική. Η τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν επικαλούμενη τούρκους αξιωματούχους κάνει λόγο για κίνηση «οφθαλμού έναντι οφθαλμού» στην ελληνική πρωτοβουλία για την ίδρυση Θαλασσίων Πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η τουρκική ηγεσία και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα ,ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε με ανακοίνωση του κάνει λόγο για τετελεσμένα σε νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας ή που δεν έχει αποδοθεί η κυριαρχία τους με Διεθνείς Συνθήκες στην Ελλάδα, επαναφέροντας έτσι την θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας είχε κάνει λόγο ακόμη και για ανάληψη δράσης προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Η Σαμπάχ επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο ο οποιος ενημέρωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα σχεδιάσει επί χάρτη τα τουρκικά θαλάσσια Πάρκα στην περιοχή.

Τα ελληνικά θαλάσσια Πάρκα τα οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσουν κανονικά προβλέπουν αφού γινει η οριοθέτηση τους την επιτήρηση των κητοειδών και των πτηνών με drones, δορυφόρους και συστήματα ΑΙ ενώ θα προβλέπεται περιορισμός της ανθρώπινής παρουσίας και φυσικά θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατασκευή επι των νησίδων και βραχονησίδων.

Η Αθήνα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην επικράτεια της. Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψει το Θαλάσσιο Πάρκο του Αιγαίου βρίσκονται περισσότερες από 15 νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία αυθαίρετα και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες».

Τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται η Σαμπάχ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση θεωρείται τετελεσμένο γεγονός».

Σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν η «δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει την κατάσταση εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε μετατροπή σε επικράτεια , μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής».

Το δημοσίευμα προβάλει ως μοναδική λύση την συνεργασία των δυο χωρών για ενα ευαίσθητο περιβαλλοντικό θεμα επικαλούμενο την διασυνοριακή συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων το 1996 για την προστασία της χελώνας στην θάλασσα Σουλού.

Η Τουρκία προφανως απειλώντας και εκβιάζοντας με τετελεσμένα ακόμη και σε περιοχές δυτικά των Δωδεκανήσων θέλει είτε να ακυρώσει το ελληνικό σχέδιο είτε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνδιαχείριση του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος το οποίο όμως αφορά περιοχές ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.Ειναι σαφές ότι δεν μπορει να υπάρξει συνεργασία τέτοιου είδους όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά, οσο υπαρχει αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ελληνικής κυριαρχίας.

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτά συμβαίνουν όταν μία χώρα δεν διεκδικεί αυτό που τής αναλογεί. Η μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ και η μη ανακήρυξη ΑΟΖ, οδηγούν προφανώς σε αδιέξοδα, που δεν μπορούν να επιλυθούν με διαλόγους, ΜΟΕ και λοιπά αφελή, όταν ο άλλος εξακολουθεί να σε απειλεί με πόλεμο (casus belli). Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διάλογος, ούτε βελτίωση σχέσεων. Υπάρχει μόνο αυτοεμπαιγμός. Μ’ αυτόν φαίνεται ότι συνηθίσαμε να ζούμε, αδιαφορώντας για το πού θα μάς οδηγήσει.

 2. Με τις γεωτρήσεις βάλαμε τους γείτονες στο παιχνίδι και τώρα κάμαμε το ίδιο με τα θαλάσσια πάρκα.
  Είναι κουτοπονηριά να κάμεις κάτι το οποίο γνωρίζεις ότι θα προκαλέσει την αντίστοιχη αντίδραση και δεν έχεις ένα σχέδιο να την αντιμετωπίσεις.

  • Δεν θέλω φίλε να επανέλθω ”στα παλαιά”, αλλά μια που αναφερθήκατε σε προκλήσεις , ας αναλογισθείτε-αναλογισθούμε τι μεγέθους προκλήσεις ήταν για την Τουρκία η απόβασή μας στην Σμύρνη το 1919 και το Πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου το 1974 ,όταν μάλιστα ο ”οξύνους” Μακάριος είχε ”εξασφαλίσει” το 1964 και την Πράσινη γραμμή που διεχώρισε στα δυο την Κύπρο του.
   Υ.Γ 1.-Ορθή η σημερινή φράση του πρωθυπουργού , του κ . Μητσοτάκη για τους ”Βορειομακεδόνες” (αν τραβούν το σχοινί να υπολογίζουν ότι μπορεί και να σπάσει).
   2.-Εκτιμώ πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν – το οικολογικό κίνημα είναι δυνατό και θα μας βοηθήσει ,μαζί με την Ε.Ε -αλλά η Τουρκία -όπως κάθε φορά από το 1974 -θα ρίξει μερικές τουφεκιές στον αέρα για το πόπολό της .
   Ας όψονται ΚΑΙ τα Ίμια το 1996 ΚΑΙ η Μαδρίτη το 1997 , που τους έδωσαν κάποια ”ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο”.

   • με υποχρεώνετε φυσικά να επαναλάβω την απάντηση την οποία έδωσα τότε στην περίεργη αυτή χρήση του όρου “προκλητική”.
    Για την απόβαση στην Σμύρνη “ευθύνεται” ο Εθνεγέρτης και προφανώς ήταν αντίθετη με τα συναισθήματα των τούρκων (όπως εξάλλου και ο 1ος Βαλκανικός Πόλεμος και η Εθνεγερσία του 1821) ωστόσο επιβλήθηκε με στρατιωτικά μέσα.
    Για προέλαση στην Άγκυρα, την ήττα στον Σαγγάριο, την κατάρρευση του Μετώπου και την επακολουθήσασα εθνική καταστροφή ευθύνεται η τότε κυβέρνηση και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος.
    Το επιχείρημα ότι η εκστρατεία ήταν εξαρχής καταδικασμένη θυμίζει εκείνο των χουντικών και υποστηρικτών του Ιωαννίδη ότι την Κύπρο την είχε προδώσει ο Καραμανλής από το 1959.
    Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα, εκτιμώ την υπομονή σας και την ευγένεια στην έκφραση, αλλά εάν υποστηρίξετε ξανά ότι θα αντιμετωπίσουμε την τουρκία στο Αιγαίο επενδύοντας στο διεθνές οικολογικό σύστημα θα με υποχρεώσετε να πιστέψω ότι με δουλεύετε και θα σταματήσω να σας απαντώ.
    Εντελώς φιλικά!

     • Εσείς θεωρήσατε ως πρόκληση μας την ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, γιαυτό και η ”κατά κ. Λούμπεν επιστολή μου ” . Στα άλλα καταλήξαμε .Καλό Σ/Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα