ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Ο Κρίστο Μίτσκοσκι, αρχηγός του VMRO, έλαβε την Πέμπτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας  Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα και, όπως δήλωσε, θα εστιάσει στην οικονομία, στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και θα αποφύγει τις κομματικές διαμάχες.

Μετά την δεινή ήττα που υπέστησαν οι σοσιαλδημοκράτες (έλαβαν 18 έδρες σε σύνολο 120 και, μόνο, μετά  από επαναληπτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα κατέστησαν αξιωματική αντιπολίτευση) ο κ. Μίτσκοσκι θα απολαύσει μακρά περίοδο χάριτος μέχρι να αναδιοργανωθεί ο κύριος αντίπαλός του.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα υπουργών λέγοντας πως βρίσκεται σε εσωκομματικές και διακομματικές διαβουλεύσεις.

Από τα έξι κόμματα της νέας βουλής, το VMRO θα συνεργαστεί με τον δεύτερο αλβανικό συνασπισμό, το VLEN («Αξίζει»)  με 14 έδρες , θέτοντας για πρώτη φορά, στην αντιπολίτευση το DUI του Αλί Αχμέτι (18 έδρες) το οποίο μετά τη Συμφωνία της Αχρίδας, το 2001, συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις.

Ο Αχμέτι και το DUI θεωρούν πως το εκάστοτε πλειοψηφούν κόμμα θα πρέπει να συνεργάζεται με το πρώτο σε ψήφους Αλβανικό επικαλούμενοι την Συμφωνία της Αχρίδας αλλά η ηγεσία του VMRO αμφισβητεί αυτήν την ερμηνεία. Ο Αχμέτι, ήδη, προκήρυξε ανένδοτο.

Ωστόσο, πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Αφρίμ Γκάσι, με 76 ψήφους, από τον αντίπαλο του Αχμέτι αλβανικό συνασπισμό

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματισθεί ως τις 21 Ιουνίου. Θα έχει τέσσερα νέα υπουργεία, οι Υπουργοί θα είναι 20, θα υπάρχουν και τρείς αντιπρόεδροι «άνευ χαρτοφυλακίου».  Το υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον Μίτσκοσκι θα έχει 24 μέλη.

Εκτός από το αλβανικό VLEN, με το VMRO θα συνεργαστεί και το σερβικό ZNAM του οποίου η εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο Βέσνα Μπεντένσκα αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο δικαιοσύνης.

Σημαντική προσωπικότητα στην Αλβανική συνιστώσα, αναδεικνύεται ο Άρμπιν Ταραβάρι, γιατρός, δήμαρχος του Γκόστιβαρ ο οποίος ηγήθηκε του αλβανικού συνασπισμού  Vlen. Οι φρόνιμες δηλώσεις του φέρουν τον αλβανικό παράγοντα, και τον συνασπισμό που ηγήθηκε, ως εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέδωσε τις δηλώσεις της νέας προέδρου, ως προς την ονομασία, στον προεκλογικό οίστρο της κ. Σιλιάνοφσκα. Ο κ. Ταραβάρι αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο υγείας.

Επισήμως, τα κόμματα που θα συνεργαστούν διαμορφώνοντας την νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι το VMRO (με 58 έδρες), το αλβανικό VLEN (με 14) και το σερβικό ZNAM  (με 6 έδρες).  Το σύνολο των εδρών τους ανέρχεται σε 78 και υπολείπεται κατά 2 για να επιτευχθούν συνταγματικές αλλαγές.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της πλειοψηφίας δήλωσαν στα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας πως 4 βουλευτές του συνασπισμού  «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» που συγκρότησε ο Αχμέτι, (δύο Τούρκοι και άλλοι δύο Αλβανοί) θα προσχωρήσουν στην πλειοψηφία, εξ ού και η αισιοδοξία ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και οι διευθετήσεις με τη Βουλγαρία θα επιτευχθούν.

Μια αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια είναι ότι στη Βόρεια Μακεδονία, ιδίως, μετά τη Συμφωνία της Αχρίδας, οι Αλβανοί δεν προβάλλουν αποσχιστικά αιτήματα. Και δεν είναι ότι τους ικανοποίησε, απλώς, η συμφωνία. Έχουν επιλέξει την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενότητα των Αλβανών στα βαλκάνια. Και υπομονετικά αναμένουν.

Εκείνοι που αναμοχλεύουν τις ευαίσθητες ισορροπίες είναι οι σλαβομακεδόνες στην αλβανική πλευρά της λίμνης Αχρίδας που ως Ίλιντεν Τιράνων απέστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην νέα πρόεδρο.

Σε σχέση με τη Βουλγαρία και τις αιτιάσεις της, δηλώσεις αξιωματούχων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζουν πως «η όλη νομική λύση έχει ολοκληρωθεί και οι τελικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις πραγματοποιούνται για ορισμένα σημεία του νόμου».

Είναι αισιόδοξοι, όπως αναφέρθηκε, για την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται στη Βουλή αλλά θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα τους τεθούν, στη συνέχεια, άλλοι όροι.

Με την Ελλάδα είναι εμφανής κάποια αναδίπλωσή τους στο θέμα της ονομασίας αλλά επιμένουν, κατά παράδοξο τρόπο, στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους, ακόμη και ως κρατικών αξιωματούχων.

Κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη, η νέα πρόεδρος υπέγραψε σε βιβλίο επισκεπτών ως   «Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα », χωρίς το όνομα του κράτους. Δήλωσε, δε,  ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια νομική πράξη που θα σεβαστεί, αν και ασκεί κριτική στο περιεχόμενό της. Δεν θεωρεί, όμως, ότι την παραβίασε.

Ο αρχηγός, δε, του VMRO  και εντολοδόχος πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι αμφίδρομες, θα χτίσει γέφυρες και δεν θα γκρεμίσει αλλά σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία δεν έχουν παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γι αυτό κάλεσε την Ελλάδα, αν πιστεύει ότι η Συμφωνία παραβιάσθηκε, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως «εάν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εγείρει το θέμα» το μήνυμά του θα είναι ότι «θα ήθελε να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας, φιλίας με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένου του νότιου γείτονά μας, του ανατολικού, και του βορειοδυτικού».

Πως συνδυάζονται όλα αυτά μένει να το δούμε.

Το VMRO-DPMNE, κατά τον Μίτσκοσκι,  «δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος» και δεν σκοπεύει να αλλάξει ονόματα αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων ή να χτίσει μνημεία και κάλεσε τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επενδύσουν εκατέρωθεν.

Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα και να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

Αξίζει να προσεχθεί, ιδιαιτέρως, το σημείο της δήλωσης του εντολοδόχου πρωθυπουργού:  «Για μένα, η πατρίδα μου είναι Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία σε κάθε δήλωση που κάνω. Όλη η θεσμική επικοινωνία, η οποία αποτελεί μέρος των νόμων και του Συντάγματος, θα γίνεται σεβαστή όσο αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα ισχύουν ως έχουν».

Το  «όσο αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα ισχύουν ως έχουν» σε συνδυασμό με προηγηθείσα  δήλωση του πρώην διπλωμάτη και υφυπουργού εξωτερικών Ρίστο Νίκοφσκι ότι η χώρα του πρέπει να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως, θα πρέπει να προβληματίσουν την Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στο “Βήμα” της Κυριακής 09.06.24

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με ή χωρίς ερωτηματικό ο τίτλος του άρθρου μας ενημέρωσε για όσα λέγονται και φαίνονται ,αλλά στην πολιτική -δικός μας μεγάλος το είπε- άλλα λέγονται και άλλα γίνονται .
    Προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε .
    Είναι πολλά τα τέσσερα χρόνια για τους Αλβανοσλάβους των Σκοπίων για να ”πολιτευθούν” με την νέα τους -ακροδεξιά θα λέγαμε εμείς-κυβέρνησή τους βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμφωνίας τους με την Βουλγαρία ,αλλά η αρχή της που είναι το ήμισυ του παντός δεν ήταν καλή.
    Ελπίζουμε να ”αναλύσουν” και τα εκλογικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και σε Ελλάδα (με την μείωση των ποσοστών της ΝΔ), και σε Ευρώπη και να μην αυτοτραυματισθούν ,επιμένοντας στα παραμύθια τους προ της Συμφωνίας των Πρεσπών , γιατί και θα ”κολλήσουν” στην ταχύτερη εισδοχή τους στην Ε.Ε και θα χάσουν πολλούς νέους , που θα ξενιτευθούν -όπως τα καλοκαίρια – γιατί θα χειροτερέψει η οικονομική κατάστασή του κρατιδίου.
    Σε κάθε περίπτωση αν δεν δέχονται το όνομα Βόρειος Μακεδονία erga omnes, ίσως να ρισκάρουν και την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών.
    Ας είμαστε και εμείς και αυτοί υπερβέβαιοι ότι ”με το καλό ή με το στανιό” θα καταπιούν την γλώσσα τους οι Σκοπιανοί , όπως το 2015 οι δικοί μας ”΄νταήδες” κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

  2. Δεν ξέρω, λέω… αμφισβητούν την συμφωνία, αλλά το ίδιο δεν μπορούν να επικαλεστούν και για την Ελλάδα που τόσα χρόνια τώρα δεν επικύρωσε τα μνημόνια που προβλέπονται;;; Άρα και από μεριάς μας αμφισβητούμε την συμφωνία;;; Όποτε γιατί φωνάζουμε γι αυτούς;;; Όπως μας συμφέρει δλδ κρίνουμε;;; Ναι μεν αλλά;;;
    Χώρια που με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, την διαφαινόμενη διάσπαση ή εκφυλισμό της ΕΕ, δεν βλέπω γιατί κάποιος πρέπει να καίγεται να γίνει μέλος της πλέον. Τις μειονότητες δεν τις υπερασπίζεται ουσιωδώς, έτσι κι αλλιώς ακόμη και στην Γαλλία περιθωριοποιημένους τους έχει, χαρά της Λεπέν αποτελούν το εργατικό δυναμικό που πλέον εμείς δεν έχουμε, θελουμε βλέπετε, ολους να τους κάνουμε ανώτατους λειτουργούς, αλλά αυτό το εργατικό δυναμικό να μην απολαμβάνει κατακτήσεις, πλην των απολύτως απαραίτητων για να μη μας πουν και απολίτιστους, να μην ενσωματώνεται, η δε θρησκεία τους να χρησιμοποιείται ως όχημα χειραγώγησης και αυτών και ημών. Διαίρει και βασίλευε σε κοινωνίες κατά τα άλλα ανεκτικές και πολιπολιτισμικές. Δεν είναι περίεργο το ότι σε καιρούς ειρηνικούς οι διάφορες εθνότητες, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε όλα τα κράτη, διαβιούν ειρηνικά, αλλά σε ταραχώδεις καιρούς, όλα αυτά γίνονται σκόνη;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα