Τι σημαίνει βιώσιμη πόλη; Υπερ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ και το Γ!ΣΣ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Θεσσαλονίκη 18/12/23.

Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

«Η βιώσιμη Πόλη είναι: Πράσινη και ψηφιακή, παραγωγική και εξωστρεφής, ανθεκτική, λειτουργική και ελκυστική, με χωρική και κοινωνική συνοχή»!

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από την πρώτη ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών, μετά από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των ομιλητών, αλλά και τον πλούσιο διάλογο που ακολούθησε από εκπροσώπους φορέων και πολίτες που συμμετείχαν στην Ημερίδα, που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η Ημερίδα άνοιξε με παρέμβαση του εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Γιάννη Ξενίδη, Καθηγητή Διαχείρισης Κινδύνων, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και στην συνέχεια οι ομιλητές: Χάρης Δούκας(Εκλεγμένος Δήμαρχος Αθήνας), Στέλιος Αγγελούδης
(Εκλεγμένος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Λάζαρος Κυρίζογλου
(Δήμαρχος-Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Σίμος Δανιηλίδης
(Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), Χρύσα Αράπογλου
(Εκλεγμένη Δήμαρχος Καλαμαριάς), αναφέρθηκαν στην σημασία της μεγάλης στροφής που πρέπει να κάνουν Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι και την συνεργασία μεταξύ τους, για τον επανασχεδιασμό των παρεμβάσεων στις πόλεις, ενσωματώνοντας στον κεντρικό πυρήνα τους την βίωση ανάπτυξη.

Τόνισαν ιδιαίτερα, ότι: Η κλιματική κρίση, δεν είναι πλέον μια επιστημονική πρόβλεψη, είναι η πραγματικότητα, στον πλανήτη, στην Μεσόγειο, στην χώρα μας, η οποία, τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας, εκδηλώθηκε με τις περισσότερες εκδοχές της.
Παρατεταμένοι καύσωνες, εκτεταμένες πυρκαγιές, πρωτόγνωρες πλημμύρες.

Στο τέλος αυτού του καταστροφικού και φονικού κύκλου, πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων ενσωμάτωσαν την αγωνία μεγάλου μέρους των πολιτών, για την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα των αναπτυξιακών μοντέλων που ακολουθούν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, η χώρα και οι πόλεις μας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε ειδικά θέματα, από την λεγόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ, την Μαρίνα της Καλαμαριάς, το Παραλιακό Μέτωπο, τις Αστικές Συγκοινωνίες, στα οποία, οι επιλογές της κυβέρνησης, καταστρατηγούν τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, παρ΄ ότι στα λόγια τις διακηρύσσει.

Στο τέλος, ο Γιάννης Μαγκριώτης, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι, σύντομα θα ανακοινωθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες, για την υποστήριξη της βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

Υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ μαζί με τις εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού και της Αγίας Φωτεινής τάχθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

«Διεκδικούμε τις εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού, αν εξαιρέσουμε το εμβληματικό κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες, σε σύνδεση με τις εκτάσεις της Αγίας Φωτεινής και με μια αλλαγή του μοντέλου της ΔΕΘ που θα συγκεντρώσει πράσινο και όχι αλέες με ζαρντινιέρες, θα αποτελέσουν ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Ζητούμε αυτό να συνδεθεί με μια εκθεσιακή δραστηριότητα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να μην χάσουμε ένα ιστορικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα που το έχει κατακτήσει η πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα διευκρίνισε: «οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μας βρίσκει αντίθετους γιατί η εκθεσιακή δραστηριότητα είτε είναι μικρή, είτε μεσαία, είτε μεγάλη δεν παύει να είναι μια κατάκτηση που δεν μπορούμε να συναινέσουμε να δοθεί σε κανέναν ιδιώτη».

Ο κ. Αγγελούδης πρόσθεσε: «αυτή την άποψη στηρίξαμε όταν μου ζητήθηκε από την κυβέρνηση. Με αυτή την άποψη κατήλθαμε στις εκλογές. Αυτή την άποψη θέλουμε να στηρίξουμε και τώρα». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι σύνθεσης απόψεων ενώ υπογράμμισε ότι το πράσινο είναι άμεση προτεραιότητά του και γνωστοποίησε τον προσανατολισμό της νέας διοίκησης του δήμου προς την κατεύθυνση ενός ευρύτατου πεδίου δενδροφυτεύσεων.

Στην εκδήλωση ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μέλος της Κίνησης Πολιτών, Γιάννης Ξενίδης τάχθηκε κατά του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς όπως είπε δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σχεδιασμό της βιώσιμης πόλης. «Στα όρια της πόλης, όποια είναι αυτά, πρέπει να πάει η έκθεση για να δώσει ανάσα στην πόλη» τόνισε. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, που συντόνιζε την εκδήλωση, χαρακτήρισε την ανάπλαση της ΔΕΘ ως περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα.

Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε τρομακτική αύξηση της θερμοκρασίας, συγκεκριμένα κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που τα όρια της κλιματικής κρίσης διαμορφώνονται στην αύξηση των δύο βαθμών και η κλιματική κατάρρευση μετά τους δύο βαθμούς. Επίσης σχολίασε ότι στις μεγάλες πόλεις η βιωσιμότητα μετριέται με βάση το πράσινο και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από δήμους ώστε να δίνεται ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου αναφερόμενος στην ανάπλαση της ΔΕΘ είπε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό», σχολίασε ότι «και πάρκο και ανάπλαση και ξενοδοχείο και διεθνής έκθεση και υπόγειο πάρκινγκ για 2.500 αυτοκίνητα δεν μπορούν να γίνουν με τίποτα με επιτυχία» και τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με τις εκτάσεις του Γ΄Σώματος Στρατού και την ανάπλαση του campus του ΑΠΘ και χαρακτήρισε καρκίνωμα την παρουσία της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης. «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παραμείνει η έκθεση στο κέντρο της πόλης γιατί ποτέ δεν έχουν δοθεί και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που να το στοιχειοθετούν αυτό με τους σύγχρονους όρους της εκθεσιακής δραστηριότητας» είπε από την πλευρά της η νεοεκλεγμένη δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λέγαμε και εμείς οι άλλοι -μα το ναι-Θεσσαλονικείς πότε θα εμφανιστεί η ”προοδευτική” πρόταση , που θα ανατρέψει και θα καθυστερήσει ό,τι σχεδιάστηκε στην προηγούμενη 8ετία ;;;.
    Και νάτην ολοκληρωμένη η ”προοδευτική” πρόταση -όπως παλιά- για να ”καταπιεί” χάριν του πρασίνου -που ΔΕΝ θα είναι όσο τόσο αναγκαίο δίπλα από το υγιεινό ευάερο και ευήλιο του Θερμαϊκού και της εμβληματικής παραλίας- το ιστορικό Στρατηγείο , στο οποίο στεγάζεται από της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης το 1912 το ένδοξο Γ’ Σώμα Στρατού και που είναι ο δεύτερος Λευκός Πύργος της.
    ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ -ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ- ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΟ .
    Υ.Γ Μια ”παγωμάρα” πάντως θα έχουν όσοι συντηρητικοί ψήφισαν τον κ. Αγγελούδη για Δήμαρχο Θεσ/νΊκης .
    Μπορεί και να ξανακούσουμε για κοψοχέρηδες.
    Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα