Τι πόλη θέλουμε;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Πόσο σημαντικές είναι οι δημοτικές εκλογές για τη ζωή μας, για την καθημερινότητά μας; Πόσο μπορούν να τις επηρεάσουν; Η πόλη είναι μια υπόθεση που μπορούμε να αφήσουμε στα χέρια ενός δημότη, του δημάρχου δηλαδή ή του δημοτικού συμβουλίου με λευκή επιταγή; Όταν ψηφίσατε πριν πέντε χρόνια στην Αλεξανδρούπολη σκεφθήκατε ποτέ ότι σήμερα θα εθεωρείτο τετελεσμένο γεγονός η εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG ανοιχτά της Μάκρης με υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει το υγροποιημένο αέριο στις εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της πόλης; Φανταστήκατε ότι θα εθεωρείτο βέβαιη πλέον η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης ή ότι το λιμάνι της πόλης, η μοναδική ελπίδα για την ανάπτυξή της, θα συνέχιζε να παραμένει αδρανές; Η ψήφος σας τότε σε ανύποπτο χρόνο αφορούσε και τις αποφάσεις για αυτές τις θεμελιακές αλλαγές;

Διότι, όλα  αυτά που θα αλλάξουν την πόλη μας και τη ζωή μας αποφασίστηκαν ερήμην μας. Χωρίς να εκδηλωθεί η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία από τη δημοτική αρχή αλλά και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να ζητήσουν τη γνώμη των δημοτών  με τη διενέργεια ενός άτυπου δημοψηφίσματος (που τώρα πλέον έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν.4555/2018) που θα δημιουργούσε το έρεισμα για την αντίσταση στα σχέδια τρίτων. Μπορεί η ετεροβαρής σχέση Ουάσινγκτον – Αθήνας να έχει μεταβάλει την αμερικανική πρεσβεία σε υποβολέα των κυβερνητικών αποφάσεων που άγγιξαν και την πόλη μας (LNG, Νατοϊκή βάση, λιμάνι) αλλά μια πόλη που αντιδρά ενωμένη δεν μπορεί να ηττηθεί. Παράδειγμα η επένδυση του χρυσού. Όμως ενώ η δημοτική αρχή ξεσήκωσε  τον κόσμο για τον χρυσό δεν κουνήθηκε φύλλο για το LNG, για τη στρατιωτική βάση, ακόμη και για το λιμάνι.

Για να ψηφίσουμε θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τί πόλη θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας; Διότι η απάντηση θα καθορίσει και το είδος των ανθρώπων που θα κατοικούν σε αυτή την πόλη. Γράφει ο David Harvey σχετικά: «Το είδος της πόλης την οποία θέλουμε δεν μπορεί να διαχωριστεί από το είδος ανθρώπου που θέλουμε να είμαστε, από το είδος των κοινωνικών σχέσεων τις οποίες επιδιώκουμε, από τις σχέσεις με τη φύση τις οποίες εκτιμούμε, από το είδος της ζωής που επιθυμούμε, από τις αισθητικές αξίες τις οποίες έχουμε… Ως εκ τούτου το δικαίωμα στην πόλη είναι το δικαίωμα να την αλλάξουμε και να την επανεφεύρουμε σύμφωνα με τις επιθυμίες μας…. Είναι δικαίωμα περισσότερο συλλογικό παρά ατομικό, εφόσον η επανεφεύρεση της πόλης μοιραία εξαρτάται από την άσκηση συλλογικής εξουσίας στις διαδικασίες αστικοποίησης….». Για να προσθέσει ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος της πόλης Robert Park: «Η πόλη είναι η πιο συνεπής και, συνολικά, η πιο επιτυχημένη προσπάθεια του ανθρώπου να ανασκευάσει τον κόσμο στον οποίο ζει ώστε να συμφωνεί με τις επιθυμίες του… Έτσι έμμεσα ….φτιάχνοντας την πόλη ο άνθρωπος ξαναέφτιαξε τον εαυτό του».

Για να μη θεωρηθούν όλα αυτά σχήματα λόγου, ότι δηλαδή η πόλη διαμορφώνει τους κατοίκους της, ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας έναν μόνον συντελεστή, η αύξηση του οποίου σε χρόνο ανύποπτο άλλαξε τη ζωή όλων των Ελλήνων, κατέστρεψε τις πόλεις και εξαφάνισε την ιστορία τους προκειμένου να τονώσει την οικονομία της χώρας, ως διέξοδο στην ανικανότητά της να παράγει: Ο συντελεστής δόμησης, που λειτούργησε ως κίνητρο για την αντιπαροχή δεν άλλαξε, τη ζωή όλων μας, δεν διαμόρφωσε εκ νέου την καθημερινότητά μας; Οι πόλεις μας δεν παρουσιάζουν σήμερα αισθητικά απαράδεκτη εικόνα υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και οδηγώντας τους πολίτες στην κοινωνική απομόνωση και στην εξατομίκευση;

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το χάσμα που χωρίζει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλήνια, αλλά και στην πόλη μας, από άλλες περιοχές του πλανήτη, για να αντιληφθούμε δηλαδή τα τεράστια περιθώρια που έχουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοκρατίας στον Δήμο μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες εμείς θα καθορίζουμε τις ανάγκες της πόλης, αναφέρω ενδεικτικά: Όπως γράφει ο Ντέιβιντ Χάρβει στις «Εξεγερμένες πόλεις», μια πόλη της Βραζιλίας, το Πόρτο Αλέγκρε, υπήρξε το 1988 η μήτρα του «συμμετοχικού προϋπολογισμού», σύμφωνα με τον οποίο οι απλοί κάτοικοι της πόλης συμμετέχουν άμεσα στην κατανομή τμήματος του προϋπολογισμού του δήμου μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αν μάλιστα προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τους  Τζέιμς Ρόμπινσον  και Ντάρον Ατζέμογλου, καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ αντίστοιχα, «ο συμμετοχικός προϋπολογισμός,… ένας μηχανισμός που επέτρεπε στους απλούς πολίτες να αποφασίζουν ποιες έπρεπε να είναι οι δημοσιονομικές προτεραιότητες της πόλης,… θα μετατρεπόταν σε παγκόσμιο μοντέλο για την ανταπόκριση των τοπικών αρχών στις ανάγκες των πολιτών», τότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε την αυτοδιοικητική γύμνια μας διότι συνεχίζει να προβάλλει σε έντονο βαθμό τα φεουδαρχικά της χαρακτηριστικά..

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους θα πρέπει να αποσαφηνίσουν πώς προτίθενται να απαντήσουν στην απειλή του LNG και της στρατιωτικοποίησης της πόλης που θα τη μεταβάλλει σε στόχο στα πλαίσια του  αμερικανορωσικού ανταγωνισμού στην περιοχή. Θα δεσμευτούν ότι θα αξιοποιήσουν άμεσα το θεσμικό πλαίσιο  που επιτρέπει την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων με τον Ν.4555 (133 Α΄/ 19-7-2018)  ώστε να αποφασίσουν οι δημότες για το μέλλον της πόλης και να ακυρώσουν ή ακόμη και να εγκρίνουν τα σχέδια ξένων συμφερόντων; Διότι η τελευταία θητεία όλων των παρατάξεων ανέδειξε την απροθυμία τους να απευθυνθούν στους δημότες. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η θητεία τους είναι τετραετής και δεν δικαιούνται οι ίδιοι να υποθηκεύουν το μέλλον μας για δεκαετίες παρά μόνον η πλειοψηφία των δημοτών; Διαφορετικά οι δημοτικές εκλογές θα αποδειχθούν ήσσονος ή μάλλον άνευ σημασίας για την πόλη.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

14-4-2018

 

 

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλες οι αποψεις σας αγαπητε κ. Μακροδημοπουλε- αλλα κομματι (για να μη πουμε πληρως) ανεφαρμοστες, επειδη βασιζονται σε δημοψηφισματα , που απαιτουν χιλιαδες υπογραφων -γνησιων, οχι πλαστων-πραγμα σχεδον αδυνατον και γιαυτο το αδυνατον ψηφισε για ”σταχτη στα ματια” με προταση της σημερινης δημαγωγικης κυβερνησεως η Ελληνικη Βουλη, περαν του οτι μετα το δημοψηφισμα της 5ης Ιουλιου 2015 χασαμε και την εμπιστοσυνη σε αυτα, γιατι ποιος μας βεβαιωνει οτι δεν θα μιμηθουν και οι εκλεγμενοι δημαρχοι τον ”ειπα, ξειπα” κ.Τσιπρα;;;.
  Ας μη παραγνωριζουμε την ευμεταβολη κοινη γνωμη και τα θηριωδη πια κατοικημενα συγκροτηματα .
  Ισως μπορουσε -οπως παληα- να εφαρμοσθει η αποφαση της πλειοψηφιας των χωρικων ,αλλα βλεπετε με την καταργηση των Κοινοτητων -που διετηρησαν τα ”χρυσαφικα” του Εθνους, της Θρησκειας και της Δημοκρατιας στα 500 χρονια της Τουρκοκρατιας-παει πεταξε το πουλι και καταληξαμε -και που εισθε ακομη- να συμφωνουμε, η, να διαφωνουμε απο τα συγχρονα μεσα επικοινωνιας , οπως συμβαινει τωρα με εμας.
  Οσο για την αγαπημενη μας Αλεξανδρουπολη θα ειχε καποια αξια να οικτιρετε τους δημοτικους κσαι λοιπους αρχοντες της αν εσεις και οι πλειοψηφια των κατοικων της κηρυσσατε ”persona non grata” τον σημερινο πρωθυπουργο μας , που πηγε και ηρθε εκει για να υλοποιησει οσα ”μεγαλεπηβολα ”δεν σας αρεσουν ,αν δεν κανω λαθος πεντε εξη φορες .
  Υ.Γ Δεν θα με παρεξηγουσατε αν σας συνιστουσα να ειστε υποψηφιος δημοτικος αρχοντας,η, και δημοτικος συμβουλος , με ευχες και για την εκλογη σας.

 2. Ευχαριστώ για τις ευχές σας αγαπητέ ΣΑΝ αλλά γιατί να εγκλωβίσω τον εαυτό μου σε στενές κομματικές σκοπιμότητες; Τώρα νιώθω ελεύθερος να ασπαστώ την αλήθεια όπως τη βλέπω εγώ. Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα αυτά π.χ. στην Βαυαρία που θεωρείται συντηρητική τα δημοψηφίσματα είναι σχεδόν καθημερινή πρακτική. Εκεί για όλα τα θέματα ιδιαίτερα τα σοβαρά αποφασίζουν οι δημότες. Εμείς μάθαμε μόνον με πάτρωνες.

  • Μου εκανε εντυπωση οτι για την αναγκαιοτητα των δημοψηφισματων δεν αναφεθηκατε στον νομο του Συριζα ,ισως γιατι ο αρχηγος του -ως ”Βοναπαρτης”- ανετρεψε το αποτελεσμα του δημοψηφισματος, που οδιος προκηρυξε τον Ιουλιο του 2015 , αλλα την επικρατουσα στην συντηρητικη Βαυαρια κατασταση, που παντως ειναι ομοσπονδιακο κρατος ,με τοπικη Βουλη , ενω στην ΝΤΩΥΤΣΛΑΝΤ δεν νομοθετησαν και δεν προκηρυξαν δημοψηφισματα σε ολη την χωρα.
   Τελος δεν εγκλωβιζεστε σε στενες κομματικες σκοπιμοτητες με την συμμετοχη σας στις Δημοτικες εκλογες, αλλα σιγουρα θα εγλωβιστειτε -εφοσον εκλεγειτε -στην ποιοτικη προσφορα σας προς τους συμπολιτες σας , με τοσες γνωσεις και εμπειριες.
   Υπαρχει καιρος ,τολμηστε .Να ειστε καλα.

 3. Αγαπητέ ΣΑΝ δεν το καταλάβατε ακόμη; Μα γιαυτό μας αρέσει η Ελλάδα μας. Διότι είναι η χώρα της κωλοτούμπας. Και για ένα άλλο προνόμιο: Μπορείς με τη “σωστή” ψήφο και αν είσαι επιτήδειος, άσχετα αν δεν αξίζεις δεκάρα, να τα έχεις όλα, για σένα, την οικογένειά σου. Ποτέ δεν μου έχουν κάνει πρόταση ούτε προσέτρεξα και εγώ. Νομίζω ότι έτσι είμαι μια χαρά.

  • Συμφωνω απολυτως με την τελευταια φραση σας , αλλα πως νομιζω οτι υπηρξατε και συνδικαλιστης στην επαγγελματικη σας ζωη.
   Παντως εμενα δεν μου αρεσει η Ελλαδα της ”κωλοτουμπας” , αν και δεν φταιει γιαυτο η πατριδα μας ,αλλα ορισμενοι πολιτικοι -οπως για τον ιστορικο χρονο που ζησαμε και ζουμε οι Ανδρεας Παπανδρεου στις προεκλογικες υποσχεσεις το 1981, για δημοψηφισμα για εξω απο ΝΑΤΟ και ΕΟΚ και διακοπη της λειτουργιας των Αμερικσνικων βασεων και ο κ. Τσιπρας , που ενηργησε -χωρις να υποσχεθει – το αχρειαστο δημοψηφισμα του 2015 ,αφου ειναι ευρωπαιστης και μας ευτελισε ολους μαζι του .
   Κυριως γιαυτο θα χασει ολες τις επομενες εκλογες , αλλα θα μεινει και στην ιστορια , με μονη αυτην την πραξη του, ως αντιδημοκρατης πρωθυπουργος.
   Ποιος να το περιμενε απο ενα Αριστερο και φερελπι πολιτικο.
   Υ.Γ Παντως με μονη ”σωστη” ψηφο δεν τα εχεις ολα .
   Οσοι τα εξασσφαλισαν ολα, εδωσαν περισσοτερα και υπεταγησαν εν παντι στους πολιτικους και τα κυβερνητικα κομματα ,που ψηφιζαν.
   Τους εχουμε διπλα μας και βλεπουμε την ”προκοπη” τους, ιδιως στις 10ετιες 1980- 90 , που μοιραζαν λεφτα , -με το τσουβαλι απο την ΕΟΚ και τον δανεισμο- στους ημετερους , με κοινωνικοκομματικα κριτηρια , οπως τωρα , που δινονται ολα μονο στους ανεργους και σε οσους κρυβουν τα εισοδηματα τους , αφου ”χρηματιζονται”, με προνομια(δανεια, δοσεις κλπ.) μονο οσοι εχουν εισοδηματα κατω των 10.000 ευρω.

 4. Δεν υπήρξα ποτέ συνδικαλιστής, ούτε ποτέ έτρεφα εκτίμηση για αυτούς. Η πλειοψηφία ήταν άτομα χειραγωγημένα από τα κόμματα εξουσίας αποβλέποντας συνήθως προς ίδιον όφελος. Πάντως ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 5. Καλησπέρα Δημήτρη!!
  Ψάχνω πόση ώρα τώρα να βρω πως να γράψω αυτό που θέλω να πω ώστε να μην το θεωρήσεις επίθεση..
  Κατ’αρχήν συμφωνώ μέχρι κεραίας σε όσα γράφεις!!

  Απλώς θα σου θυμίσω όταν με ρωτούσες πριν μερικά χρόνια σχετικά με τις Ρωσοκινεζικές επενδύσεις που απαγορεύονται σκοπίμως από άλλα συμφέροντα ενώ θα έπρεπε να είμαστε και ευτυχισμένοι που ο Ιβάν πχ τσίμπησε όλα τα πτώματα και προσπαθεί να αλώσει όλο το διοικητικό σύστημα ενώ η κοσκο έχει μετατρέψει σε κάτεργο υπεργολαβίας το λιμάνι του Πειραιά και πολλά άλλα που ο καθένας μπορεί να τα πληροφορηθεί ΜΌΝΟ από το ιστολόγιο της ΟΑΚΚΕ και πουθενά αλλού!
  Νομίζω πως αυτό το κόμμα είναι η μοναδική αντιπολίτευση σε αυτόν το τόπο!! Γελώ!

  Ναι Δημήτρη, η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο των Αγγλο Αμερικανών είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει!
  Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα παρά μόνο με πόλεμο και νίκη των όποιων αντιπάλων τους.
  Όσο δεν τίθεται θέμα για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως το ελ εν τζι πχ. μας αφήνουν ως παιχνιδάκι στα χέρια των γερμανογάλλων ενώ οι δικοί μας πιστοί στους τζιχαντιστές του βυζαντίου θέλοντας να διατηρήσουν το αίσθημα της βαθειάς μας ψυχής παίζουν και με τους Ρώσους και καλλιεργούν και αισθήματα στην κοινωνία.
  Όταν όμως τα ζητήματα είναι βαρειά χαρτιά των πατρόνων μας, μην βασανίζεσαι αδίκως!
  Θα τους ακολουθήσει το βαθύ μας κράτος είτε ως συριζα είτε ως πασοκ είτε ως νδ είτε ως χούντα της στιγμής είτε ως μη κράτος α λα Συρία και Λιβύη με πρόχειρους φυλάρχους!!

 6. Γειά σου ξενιτεμένε Στέφανε θύμα της κρίσης του καπιταλισμού στην Ελλάδα!
  Χαίρομαι όταν παρεμβαίνεις. Δεν υπάρχει καμιά συμπάθεια προς τους Ρώσους ή προς ντους Κινέζους. Ας έλθουν να επενδύσουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία. Γνωρίζεις ότι στον Έβρο από τα 10 δρομολόγια μεταξύ Αλεξ/πολης – Δικαίων έχουν απομείνει μόνον τρία εντελώς υποτυπώδη; Τόσα ήταν όταν ανέλαβαν οι Ιταλοί. Σήμερα από τα 3 δρομολόγια τα δύο γίνονται με πούλμαν και το ένα με τρένο αλλά οι Ιταλοί τα 50 εκ. ευρώ ετησίως για τις άγονες γραμμές τα παίρνουν. Αν είχαν πάρει οι Ρώσοι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Αλεξ/πολης τώρα ο νομός θα έσφυζε από ζωή. Αποκλείστηκαν όμως ακόμη και από τη δυνατότητα διεκδίκησης όλων αυτών. Τώρα σαμποτάρουν και την cosco στον Πειραιά με το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ας έλθουν λοιπόν οι Δυτικοί. Μπορούν; Αυτό είναι το ερώτημα. Διότι μετά το τέλος του του ΨΠ και όσο απομακρυνόμαστε από το 1989 δύο εξελίξεις επιταχύνονται: Πρώτον η αποδυνάμωση της Ευρώπης στο παγκόσμιο σκηνικό, αφού με κάθε τρόπο έχει υπονομευθεί η προοπτική εμβάθυνσης της ΕΕ με πρωτεργάτη βέβαια τη Γερμανία που προτιμά μια Γερμανική Ευρώπη από μια ενωμένη Ευρώπη. Τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι η οριστική ταφόπλακα αν και πιστεύω ότι η ελπίδα θάφτηκε οριστικά με τις διευρύνσεις του 2004 και όσες ακολούθησαν. Η δεύτερη εξέλιξη είναι η παγκόσμια δικτατορία που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, όχι πλέον μόνον με τα όπλα αλλά και με τις κυρώσεις αξιοποιώντας τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Μέχρις ότου ο νικητής του ΨΠ αποκομίσει τα λάφυρα που προσδοκά. Δεν θα πρέπει όμως να ανασχεθεί αυτή η πορεία; Στο παραπάνω κείμενο απλά προσπαθώ να επισημάνω τον αναχρονισμό μας στην τοπική αυτοδιοίκηση έναντι άλλων κρατών.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα