ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Η Ελλάδα κινήθηκε στην ελληνοτουρκική σκακιέρα με ορισμένες σωστές κινήσεις (συμφωνίες, εξοπλισμοί, διπλωματική κινητικότητα), οι οποίες υποβοηθούμενες από αντίστοιχες λανθασμένες της Τουρκίας την έχουν φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έστω και αν επιδέχεται κριτικής, το θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι το πρώτο σενάριο της Ελληνικής σχεδίασης. Διότι όπως γράφουν οι περισσότερες αμυντικές αναλύσεις “δεν θα αποφύγουμε το απευκταίο”.

    Ο Μητσοτάκης καλό θα είναι να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αφήσει τις business με τους Σαουδάραβες, προσφέροντας οπλικά συστήματα και στρατιωτικό προσωπικό. Μετά θα τρέχει για Μαδρίτη 2, ή θα λέει “ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ” όπως ο Σημίτης.

    Όσο για τον στριμωγμένο Ερντογάν κάτι μπορεί να αρπάξει από τη συνάντηση με τον “Μπαιντενόπουλο”.

  2. Κριτική επιδέχεται το σενάριο θερμού επεισοδίου που περιέγραψα. Για να αποπροσανατολιστεί η Τουρκία απο τη Συρία. Θερμό επεισόδιο (του οποίου ο ορισμός είναι ασαφής) δεν αποκλείεται.

  3. Οι αφορμές του θερμού επεισοδίου (τύπου Ιμίων η εντονότερου) μπορεί να είναι πολλές: Συριακό, Κουρδικό, Αιγαίο, Τουρκολιβυκό μνημόνιο, Κύπρος, κ.λπ.

    Το αίτιο όμως είναι ένα, η ενίσχυση του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να μείνει στην ιστορία ως αναθεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας. Δηλ. το τέλος του Κεμαλισμού. Και επειδή οι Κεμαλιστές έχουν την Μικρασιατική καταστροφή κορώνα τους, ψάχνει κάτι πολεμικό με την Ελλάδα για να αποδομήσει τον Κεμαλισμό.

  4. Εύκολα ως προς τι; Ως φυσικό, όταν ένας λαός πεινά, το μόνο που δεν τον απασχολεί είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” και οι νεοοθωμανικές ονειρώξεις τού Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την καθημερινή πτώση του.

    Αν εννοείτε να κάμει πόλεμο η Τουρκία στην Ελλάδα, όπως έχω ξαναγράψει, εδώ και 25 χρόνια (από τα Ίμια και μετά) μάς δοκιμάζει συνεχώς και μάς βρίσκει υπέρ το δέον υποχωρητικούς. Όμως, δεν αποτολμά κάτι περισσότερο, διότι ξέρει ότι θα πάθει και η ίδια μεγάλη ζημιά, που θα την γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω. Μειονέκτημα δικό μας οι πολλοί λαθρομετανάστες, ιδίως οι μουσουλμάνοι. Μειονέκτημα δικό τους τα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει.

  5. Η Τουρκία ,για να μη ξεχνιόμαστε-από την εποχή του Κεμάλ -που μέχρι τον θάνατό του ήταν δικτάτορας και μέχρι το 1952 είχε μονοκομματικό καθεστώς με το ρεμπουπλικανικό κόμμα συνεχώς στην κυβέρνηση -δεν ήταν ένα κράτος που είχε στρατό ,αλλά ένας στρατός που είχε κράτος .
    Τώρα -ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο για πρώτη φορά στρατιωτικό πραξικόπημα (πραγαματικό ή, προσχηματικό)του 2016 δεν γνωρίζουμε αν η Τουρκία έγινε κράτος που έχει στρατό ,ή, συνεχίζει ο στρατός να έχει κράτος.
    Πάντως το ”πρεστιζ”των ηγετών του τουρκικού στρατού είναι στο εσωτερικό της Τουρκίας ανεβασμένο μετά την επί 10ετίαν εμπλοκή του σε νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις με τους Κούρδους ,Σύρους, Λιβυους κλπ και αυτός ο στρατός σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να νικηθεί από τον ελληνικό στρατό ,γιαυτό και περιμένει καμιά ”παραπανίσια παλληκαριά” από κανένα Έλληνα στρατιωτικό -κάτι σαν τον Ιωαννίδη του 1974 – παλληκαριά που θέλουν και πολλοί Έλληνες-(τα παρακολουθεί αυτά η ΜΙΤ) για να επέμβει δικαιολογημένα , αλλά ο δικός μας πρωθυπουργός ”κάνει τον μπουχό” ,όπως ο Μεταξάς προ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και αυτό άρχισε ο τουρκικός στρατός μετά και τις Στρατιωτικές Συμφωνίες μας με Γαλλία και ΗΠΑ να το υπολογίζει.
    Στην Ανατολική Μεσόγειο ας τα βρουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις όπισθεν των ερευνητικών σκαφών Γαλλία και ΗΠΑ.

  6. Ενδεικτκό για το τι πιστεύει η Τουρκία για την πάρτη της.

    https://www.iefimerida.gr/kosmos/den-tha-paei-erntogan-cop26-epestrepse-toyrkia

    Η φιλοξενούσα βρετανική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο έκανε τελικά πίσω και είπε στους Τούρκους ομολόγους της πως θα εφαρμόσει το ίδιο πρωτόκολλο στον Ερντογάν με αυτό που χρησιμοποιεί και ο Αμερικανός πρόεδρος. Φαίνεται όμως, πως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα