Τι κομίζει η Σύνοδος Μπάιντεν για τη Δημοκρατία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με στόχο την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας στην μετά-Τραμπ εποχή, οι ΗΠΑ φιλοξενούν τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία. Οι υποσχέσεις πολλές. Τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας

Στον απόηχο της ταραχώδους διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία βρήκαν πρόσφορο έδαφος διάφορες θεωρίες συνομωσίας, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί, από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρία, να αποκαταστήσει τις ζημίες προκλήθηκαν στη δημοκρατία. Έτσι τώρα συγκαλεί -στις 9 και 10 Δεκεμβρίου- διαδικτυακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως άφησε να εννοηθεί, στόχος δεν είναι να βρεθεί στο επίκεντρο μόνο η δημοκρατία στον κόσμο αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, έχοντας κατά νου το μεγάλο πλήγμα που υπέστη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τα έκτροπα οπαδών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.Αλλά τι νέο μπορεί να κομίσει τελικά αυτή η Σύνοδος;

Σύνοδοι σαν κι αυτήν, εκτιμούν οι ειδικοί, έχουν περισσότερο ως στόχο να θέσουν τα προβλήματα, παρά να τα επιλύσουν. Ο Έρικ Βέτεν, καθηγητής Γεωπολιτικής και Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, δεν αναμένει συγκεκριμένα μέτρα ή προτάσεις από την εν λόγω Σύνοδο. Την βλέπει περισσότερο ως μια συμβολική κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο Μπάιντεν θέλει να στείλει ένα μήνυμα για τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής. Η προώθηση της δημοκρατίας είναι μια από αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπισθοχώρηση στην πραγμάτωση των δημοκρατικών αξιών

Καπιτώλιο οπαδοί ΤραμπΕικόνες ντροπής από την εισβολή υποστηρικτών Τραμπ στο Καπιτώλιο, 6 Ιανουαρίου 2021

Από την πλευρά του ο Τζέιμς Λαμόντ, διευθυντής του Προγράμματος Ανθεκτικότητας της Δημοκρατίας στο Κέντρο Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, διερωτάται κατά πόσο οι δεσμεύσεις έναντι της δημοκρατίας σε μια τέτοια Σύνοδο έχουν εν τέλει νόημα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit σε σχεδόν το 70% των χωρών παγκοσμίως καταγράφεται οπισθοδρόμηση ως προς την εμπέδωση και εφαρμογή δημοκρατικών αρχών.

Αυτή η υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών μέσα στην τελευταία δεκαετία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν 110 χώρες, αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ΜΚΟ. Από τη Σύνοδο ωστόσο απουσιάζουν -διότι δεν προσκλήθηκαν καν από την αμερικανική κυβέρνηση- η Ρωσία, η Κίνα και η Ουγγαρία.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Κονγκό, oι οποίες κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη δημοκρατίας, είναι παρούσες. Ο Τζέιμς Λαμόντ σχολιάζει: «Ασκείται έντονη κριτική για τη λίστα των χωρών που έχουν προσκληθεί. Νομίζω πώς μέρος της κριτικής είναι δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά ποτέ δεν υπάρχει η τέλεια λίστα.»

«Οι ΗΠΑ αρνούνται να διδαχθούν από άλλες χώρες»

ΜπάιντενΣύνοδος για τη Δημοκρατία με υπογραφή Μπάιντεν και έντονο συμβολισμό

Και για τον Έρικ Βέτεν πάντως η διαμόρφωση της λίστας των προσκεκλημένων χωρών ενέχει πάντα κι ένα στοιχείο υποκειμενικότητας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, στόχος δεν είναι μόνο να διδάξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοκρατικά ήθη και αξίες στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να παραδειγματιστούν κι αυτές από καλές πρακτικές που καταγράφονται αλλού. Σύμφωνα με τον Έρικ Βέτεν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατά κάποιο τρόπο να διδαχθούν από άλλες χώρες. Θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ο φωτεινός φάρος για άλλες χώρες.»

Σε κάθε περίπτωση και παρά την κριτική που ασκείται, η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία αποτελεί μια σημαντική αλλαγή από τα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ. Το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα κατάματα τα δικά τους ελαττώματα, αποτελεί σημαντικό μήνυμα για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών σε όλον τον πλανήτη.

Τζον Μάρσαλ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα