Απέναντι στον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατάλαβε αυτό που και όλοι οι προκάτοχοί του που βρέθηκαν στην ίδια θέση είχαν καταλάβει: η διπλωματία είναι καλή αλλά δεν είναι τίποτα αν δεν υποστηρίζεται και από στρατιωτική ισχύ…

Ο κ.Μητσοτάκης όπως και όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες πρωθυπουργοί κάθισαν απέναντι από έναν Τούρκο πρόεδρο ο οποίος “πίσω” του έχει πλέον εξοπλισμένες ΕΔ με όπλα κατασκευασμένα από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, σε ποσοστό 65%! Στόχος στα επόμενα τρία χρόνια αυτό το ποσοστό να ΄χει φθάσει στο 75%.

Ο Ερντογάν “έχτισε” έναν στόλο από την αρχή. Επένδυσε στην αμυντική βιομηχανία την οποία έβαλε να ασχοληθεί με νέα όπλα. Έβαλε τη Τουρκία στην εποχή των UAVs που σήμερα βομβαρδίζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη βόρεια Συρία, στη Λιβύη.

Όπως είπε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος βρίσκεται σε μια “μέθη ισχύος”. Μας αρέσει δεν μας αρέσει όμως δεν είναι αδικαιολόγητος γι΄ αυτό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τι έχει στη φαρέτρα του;

Ένοπλες Δυνάμεις κουρασμένες από τις λάθος επιλογές προ κρίσης και από την εγκληματική εγκατάλειψη κατά τη διάρκεια της. Παραμένουν αξιόμαχες χάρη στους ανθρώπους που υπηρετούν σ΄ αυτές.

Ένα οπλοστάσιο που όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 και μετά το άφησαν στη τύχη του.

Μία κρατική αμυντική βιομηχανία ρημαγμένη. Ο ιδιωτικός τομέας της μένει ζωντανός παλεύοντας στο εξωτερικό και δεν αξιοποιείται για να παράξει έργο για τις ΕΔ.

Δεν είναι ευχάριστο να το λέμε και να το ακούμε, αλλά είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά με ρεαλισμό κι όχι με φαντασιώσεις. Καμία συνάντηση, καμία επαφή, κανένα …ζεϊμπέκικο και καμία κουμπαριά, κανένα “ευχαριστώ” σε υπερδυνάμεις,καμία διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να υποχρεώσει την Τουρκία να κάνει πίσω. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος και φοβάται την ήττα.

Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί αν και τα κατάλαβαν όλα αυτά δεν έκαναν κάτι για να τα αλλάξουν γρήγορα. Όσες κινήσεις έγιναν είναι μάλλον προς λάθος κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι κρίση υποκειμενική. Ο κ.Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία του. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο ας ασχοληθεί πρώτα απ΄ όλα με την Άμυνα της χώρας. Ας ζητήσει εισηγήσεις, προτάσεις, σχέδια για τις άμεσες , τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των ΕΔ. Ας ακούσει με προσοχή την άποψη του ΥΕΘΑ που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει αύξηση αμυντικών δαπανών.

Η αναμέτρηση με την Τουρκία ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σε διπλωματικό επίπεδο. Ακόμη κι έτσι όμως η ανάκτηση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα αν θέλουμε να διατηρήσουμε το 100% των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Militaire News