Τι ζητά ο Ερντογάν στο Κάϊρο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποιες είναι οι πιθανότητες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Παράλληλα με πληροφορίες για αναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο

pastedGraphic.png

Παράλληλα με τις πληροφορίες για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο αυτόν τον μήνα, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες να καταφέρουν οι δύο χώρες να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, παρά τη σημερινή προσέγγιση, που ήρθε μετά από χρόνια αποξένωσης.

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί το Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου, πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, μετά την επιτάχυνση του ρυθμού εξομάλυνσης των σχέσεων τον περασμένο χρόνο και τη συνάντηση μεταξύ Σίσι και Ερντογάν. τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί.

Την τελευταία δεκαετία, η Αίγυπτος εργάστηκε για να επεκτείνει τη συνεργασία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες ιδιαίτερα την Κύπρο και την Ελλάδα, πραγματοποιώντας επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών και εγκαινιάζοντας το Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο ανακοινώθηκε το 2019 με την ένταξη 7 χωρών: Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή αρχή  και Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 2020, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, μετά από εκτενείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών. Θεωρήθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry ότι «επιτρέπει στις δύο χώρες να προχωρήσουν προς όφελος… Από τα πολλά υποσχόμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η Τουρκία το απέρριψε.

Η αιγυπτο-τουρκική συνεννόηση μπορεί να υποστηρίξει την επίλυση των εκκρεμών σημείων σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τον ερευνητή του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Al-Ahram, Dr Karam Saeed, ο οποίος είπε στο Asharq Al-Awsat:

Όταν οριοθέτησε η Αίγυπτος τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, έλαβε σαφώς υπόψη τα τουρκικά δικαιώματα. Η οριοθέτηση έγινε σε περίοδο πολιτικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει επιθυμία μεταξύ των αξιωματούχων στην Αίγυπτο και την Τουρκία να ξεπεράσουν τις διαφορές και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν αυξήσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και η τουρκική προσέγγιση στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων αναζητώντας λύσεις win-win για τα μέρη είναι κάτι που θα βοηθήσει να επιτευχθούν συναινέσεις που επιλύουν τις πολλές εμπλοκές που υπάρχουν σε αυτό τον  φάκελο.

Αλλά ο καθηγητής Ενεργειακής Μηχανικής, Δρ Ramadan Abu Al-Ela, πιστεύει ότι

«το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων με την Τουρκία έχει πολλές διαστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα». Διότι πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που έχει υπογραφεί μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου από το 2003 και τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία είναι η κύρια νομική αναφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και είναι η συμφωνία που δίνει στα ελληνικά νησιά το δικαίωμα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όπως άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ακατοίκητων βραχονησίδων που απέχουν μόλις αρκετά χιλιόμετρα από την… Τουρκία και περίπου 500 χλμ. από την Αθήνα.

Το 2010, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε τη συνολική έκταση της Λεκάνης Λεβάντε της Μεσογείου, στην οποία δεσπόζουν η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη, η Τουρκία και το Ισραήλ, σε 3.450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτό έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την επέκταση των ανακαλύψεων θαλάσσιας ενέργειας στην περιοχή.

Ο Abu Al-Ela είπε στο Asharq Al-Awsat: Υπάρχει ανάγκη για όλες τις χώρες να συμφωνήσουν σε έναν σαφή μηχανισμό οριοθέτησης των συνόρων με τρόπο που να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη για όλες τις χώρες. Αυτό δεν περιορίζει το ζήτημα μόνο στην Αίγυπτο και την Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι η δίκαιη οριοθέτηση σύμφωνα με τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών θα καταστήσει πολλές περιοχές κοινές σε περισσότερες από μία χώρες, οι οποίες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία τον Νοέμβριο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj, η οποία τότε ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και πολλές χώρες, κυρίως την Κύπρο και την Ελλάδα. Γιατί συγκρούεται με τα θαλάσσια σύνορα τους. Ο ερευνητής στο κέντρο Al-Ahram επιβεβαιώνει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η επιστροφή της Άγκυρας στον μηδενισμό των διαφορών με τους γείτονές της, μπορεί να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τρόπο που να εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα των τριών χωρών. Ωστόσο, ο Δρ Ramadan Abu Al-Ela επισημαίνει ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές που απαιτούν περισσότερο χρόνο συζήτησης και διαπραγμάτευσης όσον αφορά ακόμη και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα σημεία επαφής μεταξύ της Λιβύης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και τα αιγυπτιακά σύνορα με τρόπο που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει μελλοντική διαφωνία γι’ αυτά.

https://aawsat.com/العالم-العربي/شمال-افريقيا/4828061-ما-فرص-ترسيم-الحدود-البحرية-بين-مصر-وتركيا-في-المتوسط؟

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα