ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ, ΤΩΡΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.- ΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

- Advertisement -

The New York Times: με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε κρίσιμο σημείο ο Νετανιάχου ελίσσεται για να διατηρήσει την εξουσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπό την πίεση όλων των πλευρών, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολλούς εσωτερικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς επικριτές του. Δείτε τι αντιμετωπίζει.

Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ παρευρίσκεται σε τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ. Οι πολεμικές του αποφάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον του ως πρωθυπουργού. Amir Cohen/Agence France-Presse — Getty Images

Steven Erlanger*

8 Μαϊου 2024

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είναι γνωστός ως ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει με τον χρόνο και να αναβάλλει μεγάλες αποφάσεις. Αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει αυτό για πολύ ακόμη.

Στο εσωτερικό, οι εταίροι του στην ακροδεξιά του συνασπισμού απειλούν να διαλύσουν την κυβέρνηση εάν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και δεν προσπαθήσει να εκκαθαρίσει τη Χαμάς από τη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Στρατιωτικά, η στρατηγική λογική είναι να ολοκληρωθεί η διάλυση της Χαμάς με την κατάληψη της Ράφα και τον έλεγχο των συνόρων με την Αίγυπτο. Αλλά διπλωματικά, οι σύμμαχοί του, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, τον πιέζουν να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και να παρακάμψει τη Ράφα και τις πιθανές απώλειες αμάχων που θα προκαλούσε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Καπνός στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Τρίτη. Η πόλη έχει γίνει καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλα μέρη της Γάζας.Credit…Hatem Khaled/Reuters

Έτσι, ο κ. Νετανιάχου τώρα διαπραγματεύεται και ελίσσεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, όλα αυτά έχουν σημαντική επίδραση στη διεξαγωγή του πολέμου και στο δικό του μέλλον ως πρωθυπουργού.

Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του προς τους Παλαιστίνιους σε περιοχές της Ράφα να μετακινηθούν σε περιοχές που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς, ακολουθούμενες αργά το βράδυ της Δευτέρας από την κατάληψη, από τον ισραηλινό στρατό, της πλευράς της Γάζας των αιγυπτιακών συνόρων, σήμαινε στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του, στη Χαμάς και στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα ασφάλειας του Ισραήλ. Το πιο σημαντικό, το πιο στενό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα στελέχη της αντιπολίτευσης, υποστήριξε αυτές τις αποφάσεις.

Με την κατάληψη του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας του Ισραήλ στα σύνορα της Γάζας, έχει, προς το παρόν, αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας και αμφιλεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην ίδια τη Ράφα, η οποία είναι γεμάτη με εκτοπισμένους αμάχους.

Μπορεί να σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται επιτέλους να συμφωνήσει σε μια τουλάχιστον προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ακόμη και αν το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιο.

«Ο Νετανιάχου έλκεται προς διάφορες κατευθύνσεις», με την πίεση να ανταποκρίνεται, είπε ο Ντάνιελ Κ. Κούρτζερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ τώρα στο Πρίνστον.

Πρώτιστο είναι η επιθυμία του κ. Νετανιάχου να αποφύγει νέες εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια εξουσίας και ανανέωση των διαφόρων δικαστικών υποθέσεων εναντίον του. «Η πολιτική επιβίωση κατέχει πάντα την πρώτη θέση στους υπολογισμούς του Νετανιάχου», είπε ο κ. Κούρτζερ.

Οικογένειες και υποστηρικτές ομήρων που συνελήφθησαν στις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ αυτόν τον μήνα. Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.Credit…Amir Levy/Getty Images

Έπειτα, υπάρχουν οι ανταγωνιστικές πιέσεις εναντίον του από «εξτρεμιστές του συνασπισμού του που θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο», είπε, και από τις οικογένειες των ομήρων, που θέλουν η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση περισσότερων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Εξωτερικά, η πίεση προέρχεται από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ορισμένους στο Κογκρέσο «που χάνουν την υπομονή τους για την ανθρωπιστική κατάσταση», σημείωσε. Θέλουν κατάπαυση του πυρός και αντιτίθενται σε μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα. Τέλος, υπάρχει «η πραγματική, συνεχής απειλή της κλιμάκωσης, ειδικά από τη Χεζμπολάχ», είπε.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές ανησυχίες που αντιμετωπίζει ο κ. Νετανιάχου καθώς σταθμίζει τα επόμενα βήματά του.

Πολιτική

Ο κ. Νετανιάχου προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος έχει 64 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών, ή στο Κοινοβούλιο, μια στενή πλειοψηφία.

Οι ακροδεξιοί εταίροι του, Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich, μαζί ελέγχουν 14 έδρες και έχουν ορκιστεί να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις και συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφήνοντας τη Χαμάς να διεκδικήσει τη νίκη . Έχουν επιμείνει, όπως έχει κάνει και ο κ. Νετανιάχου, ότι ο στρατός θα προχωρήσει στη Ράφα.

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην στρατηγός και μέλος της αντιπολίτευσης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, κατηγόρησε τους δύο άνδρες για «πολιτικό εκβιασμό» και ότι στάθηκαν εμπόδιο στην επιστροφή τουλάχιστον ορισμένων ομήρων.

Αλλά οι νέες εκλογές θα έδιναν σχεδόν σίγουρα έναν νέο συνασπισμό χωρίς τον κ. Μπεν-Γκβίρ και τον κ. Σμότριτς, οπότε ο κ. Νετανιάχου έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα τον Ιανουάριο. Ahmad Hasaballah/Getty Images

Η συμφωνία σε μια μορφή προσωρινής κατάπαυσης του πυρός σταδιακά, όπως προτείνεται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει, όπως λέει, τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς μέσα και κάτω από τη Ράφα με πολύ πιο αργό ρυθμό, για πολλές εβδομάδες, ειδικά τώρα που η λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων έχει καταληφθεί.

Θα έφερνε επίσης περισσότερους ομήρους στο σπίτι — όχι όλους, αλλά μερικούς από τους πιο ευάλωτους, καθώς και μερικούς που είναι νεκροί και θα μπορούσαν να ταφούν από τις οικογένειές τους. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συχνά διεξάγονται από τις οικογένειες των ομήρων.

Θα ειρηνεύσει επίσης κατά κάποιο τρόπο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα μπορούσε να διεκδικήσει μια διπλωματική νίκη με κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επέτρεπε επίσης τη ροή πολύ περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα επέτρεπε σε περισσότερους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, ακόμη και στον βορρά. αφού ελεγχθούν από τα ισραηλινά στρατεύματα και αποφύγουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

«Ο Νετανιάχου δεν βιάζεται να τερματίσει τον πόλεμο», είπε ο Ντάνιελ Λέβι, πρώην Ισραηλινός διαπραγματευτής που τώρα ηγείται του US/Middle East Project, ενός μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου πολιτικής.

«Δεν θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που απειλεί τον συνασπισμό του ή την ικανότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο μετά από μια παύση. Θέλει να τα τραβήξει όλα, γιατί μόλις τελειώσει ο πόλεμος, ποια είναι η δικαιολογία για να μην γίνουν νέες εκλογές;».

Στρατός

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές τονίζουν ότι η διακοπή του λαθρεμπορίου όπλων και εξοπλισμού από την Αίγυπτο μέσω των τούνελ κάτω από τη Ράφα είναι στρατηγικά πιο σημαντική για το Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς που έμειναν στη Ράφα.

Παρά τις αιγυπτιακές αρνήσεις για εκτεταμένο λαθρεμπόριο στη Γάζα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος του ασυνήθιστου οπλοστασίου και των οικοδομικών προμηθειών που συσσώρευσε η Χαμάς στη Γάζα προέρχονταν μέσα απο  σήραγγες από την Αίγυπτο.

«Εάν τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς να μπλοκάρουμε τις σήραγγες, θα επιτρέψουμε στη Χαμάς ή σε οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα να ανοικοδομήσει τις στρατιωτικές της ικανότητες», δήλωσε ο Κόμπι Μάικλ του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μιας ερευνητικής ομάδας στο Τελ Αβίβ.

Ο Nitzan Nuriel, έφεδρος ταξίαρχος και πρώην διευθυντής του αντιτρομοκρατικού γραφείου του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, συνεργάστηκε με τον κ. Netanyahu για αρκετά χρόνια. «Η Ράφα είναι σημαντική όχι λόγω των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που είναι ακόμα εκεί», είπε. «Η Ράφα είναι σημαντική γιατί το μήνυμα προς τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα είναι ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να ελέγξει τη Γάζα οριστικά».

Itamar Ben-Gvir, ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του πολέμου που οργάνωσαν οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Credit…Menahem Kahana/Agence France-Presse — Getty

Διαφορετικά, είπε, οι κάτοικοι της Γάζας «θα φοβούνται τη Χαμάς και ως εκ τούτου θα συνεργάζονται με τη Χαμάς».

Ακόμη και μια μέτρια επιχείρηση στη Ράφα «ταιριάζει σε πολλούς από τους στόχους του Νετανιάχου ταυτόχρονα», δήλωσε ο Νάταν Σακς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Όπως πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέλουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τώρα, ο κ. Σακς είπε: «Ο Νετανιάχου πιστεύει ειλικρινά ότι μια επιχείρηση στη Ράφα είναι κεντρικής σημασίας για τους γενικούς στόχους του Ισραήλόχι απλώς για να κυνηγήσει τις δυνάμεις της Χαμάς που έχουν απομείνει, αλλά και για να αποκόψει την ικανότητά τους να ανεφοδιάζονται με λαθρεμπόριο μέσω των αιγυπτιακών συνόρων».

Η στρατιωτική επιχείρηση «ασκεί επίσης πίεση στη Χαμάς να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο εκτεταμένες απαιτήσεις της στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Σακς.

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ, μια περιορισμένη επιχείρηση τώρα στη Ράφα ταιριάζει πολιτικά στον κ. Νετανιάχου, είπε, «με μια δεξιά πλευρά που αντιτίθεται σε μια συμφωνία τώρα, πριν επιτευχθεί ο κύριος επιχειρησιακός στόχος, και αντιμετωπίζοντας την οργή του κοινού για το γεγονός ότι η Χαμάς στέκεται ακόμα, αν έχει υποστεί σοβαρή ζημιά».

Διπλωματία

Ο κ. Νετανιάχου δέχεται τεράστια διπλωματική πίεση – από συμμάχους όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από περιφερειακά σουνιτικά αραβικά κράτη – για να αποφύγει μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα.

Θέλουν να επιτρέψει πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να συμφωνήσει σε μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα μπορούσε, τουλάχιστον, να υπόσχεται αυτό που το τρέχον προσχέδιο αποκαλεί «βιώσιμη ηρεμία», αντί για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν θα επιλύσει το θεμελιώδες χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης της σύγκρουσης.

Η Χαμάς θέλει να τελειώσει ο πόλεμος τώρα, με την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα έναν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ερειπωμένα κτίρια και ερείπια. Αυτοκίνητα με υπάρχοντα κινούνται σε μια σειρά και οι άνθρωποι κοιτάζουν από ψηλά.
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας που κουβαλούσαν αντικείμενα και έστησαν σκηνές την Τρίτη, αφού ο ισραηλινός στρατός τους ζήτησε να εκκενώσουν μέρη της Ράφα. Haitham Imad/EPA, μέσω Shutterstock

Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός είναι προσωρινή, έτσι ώστε η Χαμάς να μην μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη και να αρχίσει να αποκαθιστά τον έλεγχό της στη Γάζα.

Ωστόσο, μετά τις πιο πρόσφατες παραχωρήσεις της Χαμάς, σε συνδυασμό με τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού για τον έλεγχο των αιγυπτιακών συνόρων, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός φαίνεται πολύ πιο πιθανή από πρινίσως ακόμη και επιθυμητή για τον κ. Νετανιάχου.

Όμως οι κάτοικοι της Γάζας είναι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι απέναντι στις ισραηλινές δηλώσεις.

Ο Mkhaimar Abusada είναι ένας πολιτικός επιστήμονας της Γάζας του οποίου το πανεπιστήμιο στον θύλακα, το Al-Azhar, έχει καταστραφεί στις μάχες. Τώρα στο Κάιρο με την οικογένειά του, ο κ. Abusada λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι «ό,τι κι αν λέει η διεθνής κοινότητα, ο Νετανιάχου θα πάει στη Ράφα».

Ο κ. Νετανιάχου «θέλει να διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού του, να αποφύγει πρόωρες εκλογές, να παραμείνει πρωθυπουργός και να μην πάει στη φυλακή», είπε. «Ελπίζω απλώς να το κάνει με τρόπο που να αντιμετωπίζει ανθρωπινά τους Παλαιστίνιους πολίτες».

Αλλά στο τέλος, ο κ. Abusada είπε, ο κ. Netanyahu «και το Ισραήλ δεν μπορεί να είναι νικητές μετά από αυτόν τον πόλεμο, όχι με τόσο θάνατο και καταστροφή, με όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες και τα παιδιά νεκρούς».

*Ο Steven Erlanger είναι ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής στην Ευρώπη και εδρεύει στο Βερολίνο.  

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα