Τι είπε ο Μπλίνκεν στους Αμερικανούς δημοσιογράφους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Καλησπέρα σε όλους. Έτσι, είχαμε, νομίζω, μια πολύ παραγωγική μέρα συναντήσεων τόσο στην Τουρκία όσο και εδώ στην Ελλάδα με τους Τούρκους και Έλληνες συμμάχους και εταίρους μας. Μιλήσαμε για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε και συνεχίζουμε να έχουμε στη στήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Μιλήσαμε λίγο για τα βήματα προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις αρχές του καλοκαιριού. Και επικεντρωθήκαμε επίσης σε όσα έχουν κάνει και οι δύο χώρες μέσω της ηγεσίας του Προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για να φέρουν την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης κορυφής που είχαν και οι δύο ηγέτες μόλις τον περασμένο μήνα.

Στην Τουρκία, εστιάσαμε επίσης εκτενώς στο τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επιρροή της, χρησιμοποιώντας τους δεσμούς της, για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Και μιλήσαμε επίσης για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη μέρα στη Γάζα όσον αφορά τα απαιτητικά ζητήματα της διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης, καθώς και του έργου που μπορεί να κάνει με άλλους για να προσπαθήσει να παράγουν πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Και φυσικά, στην Τουρκία μιλήσαμε επίσης για τα τελικά βήματα στη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Ελλάδα, εδώ στον κόλπο της Σούδας, πρώτα θέλω να εκφράσω πραγματικά την εκτίμησή μου στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη που μας καλωσόρισε στο σπίτι του. Αυτό είχε πολύ νόημα. Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες – Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια εποχή που η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των χωρών μας, να ήταν ισχυρότερη. Και το βλέπουμε αυτό να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους κάθε μέρα.

Ένας τρόπος που εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ελευθερία ναυσιπλοΐας και ελευθερία εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αμφισβητείται σχεδόν καθημερινά από τους Χούτι. Και η Ελλάδα παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτό μαζί με πολλές άλλες χώρες. Και είχαμε συζητήσεις σχετικά με αυτό, καθώς και την αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει εδώ στον κόλπο της Σούδας για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε, όπως χρειάζεται, να αποτρέψουμε την επιθετικότητα σε όλο τον κόσμο.

Φεύγοντας – φεύγουμε από την Ελλάδα απόψε. Τώρα επιστρέφουμε στη Μέση Ανατολή. Αυτή είναι η τέταρτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου που θα βρίσκομαι στην περιοχή και θα είμαστε εκεί σε μια απίστευτα δύσκολη στιγμή για την περιοχή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Όπως έχουμε πει από την πρώτη μέρα, έχουμε μια έντονη εστίαση στην αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης και ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες με όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας εξετάζει τα βήματα που μπορούν να κάνουν, χρησιμοποιώντας την επιρροή και τους δεσμούς που έχουν να κάνουν ακριβώς αυτό, για να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

Δεύτερον, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία των αμάχων, να μεγιστοποιήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται σε αυτούς και επίσης να απομακρύνουμε τους ομήρους από τη Γάζα. Η κατάσταση για άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα παραμένει τρομερή. Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ειδικά παιδιά. Πάρα πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απίστευτη πρόκληση όσον αφορά την πρόσβασή τους σε τροφή, νερό, φάρμακα, στα απαραίτητα για τη ζωή. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε μια ουσιαστική και διαρκή αύξηση της βοήθειας που τους παρέχεται καθώς και της προστασίας των αμάχων γενικότερα.

Τρίτον, θα επικεντρωθούμε στα βήματα που απομένουν για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί και ότι θα μπούμε σε μια πορεία προς ένα βιώσιμο, ειρηνικό, ασφαλές μέλλον για όλους. Αυτό ξεκινά με το έργο που θα χρειαστεί στην ίδια τη Γάζα για την ανοικοδόμηση, την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και πηγαίνει στον πιο μακρύ δρόμο, έναν ευρύτερο δρόμο, προς μια βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, το οποίο για εμάς, όπως συνέβη από την πρώτη μέρα αυτής της διοίκησης, πρέπει να περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κυρίως ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.

Θα μιλήσουμε για το τι μπορούν και θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλους αυτούς τους τομείς για να προωθήσουν τόσο αυτό που πρέπει να συμβεί στη Γάζα όσο και ευρύτερα τι πρέπει να συμβεί για να οικοδομηθεί βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια. Θα μιλήσουμε επίσης για το τι μπορούν να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας. Τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία;

Αυτές δεν είναι απαραίτητα εύκολες συζητήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές απαιτήσεις. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εμπλακούμε σε αυτήν τη διπλωματία τώρα τόσο για χάρη του μέλλοντος της ίδιας της Γάζας, όσο και ευρύτερα για χάρη του μέλλοντος των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και για την περιοχή συνολικά. Υπάρχει σαφώς μια έντονη επιθυμία μεταξύ της πλειοψηφίας των ανθρώπων στην περιοχή για ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, ολοκλήρωσης των χωρών, και αυτός είναι ένας δρόμος. Αυτό είναι ένα μέλλον. Το άλλο μέλλον είναι ένας ατελείωτος κύκλος βίας, μια επανάληψη των φρικτών γεγονότων που έχουμε δει, και βίωση ανασφάλειας και συγκρούσεων για τους ανθρώπους στην περιοχή, κάτι που ουσιαστικά κανείς δεν θέλει.

Έτσι, το έργο που πρέπει να γίνει για να μπει σε αυτόν τον πρώτο δρόμο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες – αυτό θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Ευχαρίστως να δεχτώ κάποιες ερωτήσεις. Ματ, σε σένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, ναι, ευχαριστώ. Κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά το σήμερα, τι ζητήσατε συγκεκριμένα ή διερευνήσατε με τους Τούρκους όσον αφορά, ένα, την αποτροπή της εξάπλωσης, της αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης που θα θέλατε να τους δείτε να κάνουν. και μετά δεύτερον, και μετά όσον αφορά την επόμενη μέρα, και ειδικά για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση; Πήρατε κάποιου είδους δέσμευση από τους Τούρκους που είναι τουλάχιστον διατεθειμένοι να εξετάσουν – ακόμα κι αν δεν έβγαιναν και δεν έλεγαν ότι σίγουρα θα έκαναν κάτι; Θα τα έκαναν λοιπόν;

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Λοιπόν —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μετά το ίδιο πράγμα με τους Έλληνες, ή ήταν λιγότερο πρόβλημα με τους Έλληνες;

ΜΠΛΙΚΕΝ: Λοιπόν, Ματ, αυτό που μπορώ να σου πω είναι αυτό. Νομίζω ότι από τις συνομιλίες μας σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει θετικό, παραγωγικό ρόλο στο έργο που πρέπει να γίνει την επομένη της λήξης της σύγκρουσης, καθώς και ευρύτερα στην προσπάθεια εύρεσης ενός μονοπατιού για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια. Κάναμε συζητήσεις γι’ αυτό. Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες εκτός από το να πω, και πάλι, ότι είναι ξεκάθαρα έτοιμοι να παίξουν έναν παραγωγικό ρόλο.

Νομίζω ότι είναι επίσης προετοιμασμένοι, όπως ήταν, να χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς, την επιρροή που έχουν, τις σχέσεις που έχουν με ορισμένους από τους κρίσιμους παράγοντες και μερικές από τις κρίσιμες χώρες της περιοχής, για να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην κλιμακωθεί και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης. Η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν πραγματικά ζωτικό ρόλο σε αυτό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησής μας σήμερα. Έχουν ξεκάθαρα ένα κοινό ενδιαφέρον μαζί μας να κάνουν ακριβώς αυτό, και είμαι βέβαιος σε αυτές τις συζητήσεις ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά την Ελλάδα;

 BLINKEN: Και όσον αφορά τους Έλληνες, ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι σε μερικά πράγματα, αλλά ιδιαίτερα στην πρόκληση που τίθεται αυτή τη στιγμή από τους Χούθι στη ναυτιλία. Θέλω να πω, να έχετε αυτό κατά νου: το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου κάθε μέρα πραγματοποιείται μέσω της ναυτιλίας. Και όταν αντιμετωπίζετε μια απειλή που έχουμε τώρα για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι, μια απειλή που δεν τίθεται σε καμία χώρα αλλά κυριολεκτικά σε δεκάδες χώρες που επηρεάζονται, και κατά κάποιο τρόπο σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα γιατί αυτό έχει μεγάλη επίδραση όταν η αποστολή γίνεται πιο δύσκολη.

Όταν τα πλοία πρέπει να αλλάξουν δρομολόγιο για να αποφύγουν τον κίνδυνο, όταν αυξάνονται οι ασφαλιστικές τιμές, όταν αυξάνεται το κόστος αποστολής, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πληρώνουν περισσότερα για θέρμανση, θα σημαίνει ότι θα πληρώνουν περισσότερα για τρόφιμα , θα έχουμε διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή είναι μια πρόκληση για τις χώρες σε όλο τον κόσμο. Και αυτό αντικατοπτρίστηκε στο γεγονός ότι είχαμε περισσότερες από 40 χώρες να υπογράφουν μια σαφή καταδίκη αυτού που κάνουν οι Χούτι.

Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, και φυσικά είναι μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο, επομένως έχει ένα πραγματικό κίνητρο να διατηρήσει αυτόν τον διεθνή κανόνα που προστατεύει την ελευθερία ναυσιπλοΐας, προστατεύει την ελευθερία της ναυτιλίας. Συμμετέχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Έχει διαθέσει μια φρεγάτα σε αυτό. Και αυτό ήταν ένα από τα επίκεντρα της συζήτησής μας σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Γραμματέα, μιλήσατε για την αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης. Σήμερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες, ίσως και 60, πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Είναι ακριβώς αυτό το είδος επέκτασης, κλιμάκωσης για το οποίο μιλάτε και πώς θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό και πώς θα μιλήσουν με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να το χειριστούν;

 ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Θα μιλήσουμε με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Ισραήλ, για αυτό. Από την πρώτη μέρα, όπως είπα, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί. Ένας από τους τομείς που προκαλούν πραγματική ανησυχία είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση εκεί.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό οι Ισραηλινοί να έχουν ασφάλεια στο βορρά. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας της απειλής που θέτει η Χεζμπολάχ. Εξετάζουμε τρόπους διπλωματικά για να προσπαθήσουμε να εκτονώσουμε αυτήν την πρόκληση, αυτή την ένταση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να μπορούν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ ενεργά. Θα είναι μέρος των συζητήσεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά σε ορισμένες από τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε συγκεκριμένα για τη σημερινή επίθεση στις συναντήσεις σας με τους Τούρκους ηγέτες;

BLINKEN: Όχι σε καμία λεπτομέρεια, αλλά επικεντρωθήκαμε σε μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων που έχουμε για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, και πάλι, στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση , ότι αποτρέπουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, ότι άλλα μέτωπα δεν είναι ανοιχτά.

Και νομίζω ότι είναι σαφώς προς το συμφέρον σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που αισθάνονται έτσι χρησιμοποιούν επίσης τους δεσμούς τους, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους, χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους με μερικούς από τους δρώντες που μπορεί να εμπλέκονται,μγια να βεβαιωθούν ότι δεν βλέπουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, την κλιμάκωση. Είναι σαφώς ένα έντονα κοινό ενδιαφέρον, και πάλι, ένα ενδιαφέρον στο οποίο θα εστιάσουμε πραγματικά τις επόμενες ημέρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι αναπόφευκτο –

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ όλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: — μετά την επίθεση στη Βηρυτό;

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Αντρέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι μια αναπόφευκτη αντίδραση στην επίθεση στη Βηρυτό και τη δολοφονία;

 ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο γιατί οι χώρες θα υπολογίζουν πάντα ποια είναι τα συμφέροντά τους. Και νομίζω και πάλι, από την οπτική γωνία του Ισραήλ, σαφώς δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει κλιμάκωση. Αυτό έχει γίνει σαφές, και πάλι, από την αρχή. Αλλά είναι επίσης – πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων τους να ζουν στη χώρα τους στα σπίτια τους.

Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν το θέλει ούτε το επιδιώκει το Ισραήλ. Δεν είναι αυτό που θέλουμε ή επιδιώκουμε. Ξέρω από τη σκοπιά του Λιβάνου, δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου να δει οποιαδήποτε κλιμάκωση. Επομένως, το ερώτημα είναι, σε μεγάλο βαθμό, η Χεζμπολάχ και ποιες ενέργειες θα λάβει, και πώς οι χώρες που έχουν σχέση με τη Χεζμπολάχ που μπορεί να έχουν κάποια επιρροή μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή, να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο και εν τω μεταξύ , για να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας διπλωματία για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια πιο διαρκή ηρεμία στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο.

Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα