Τι απαντά η Κυβέρνηση της Τρίπολης στην Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας
Ανακοίνωση
Το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε γνώση της προεδρικής απόφασης, που εκδόθηκε στην Αίγυπτο στις 11 Δεκεμβρίου 2022, και η οποία ορίζει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, πράξη που αποτελεί παραβίαση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.
Τούτο αποτελεί άλλωστε μη δίκαιη οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου, επειδή ανακοινώθηκε μονομερώς.
Επίσης, η ανακοινωθείσα θαλάσσια συνοριακή γραμμή δεν απέχει εξίσου από τις κύριες λιβυκές και αιγυπτιακές ακτές, πέρα από το ότι η οριοθέτηση παραβιάζει τις αρχές καλής θέλησης, αφού αντιτίθεται σε όσα ανακοίνωνε η Αίγυπτος σε όλα τα περιφερειακά και διεθνή φόρα περί σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.
Και βάσει των αρχών του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, η Λιβύη τονίζει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαπραγματεύσεις που θα εγγυηθούν τα συμφέροντα των δύο μερών και θα σεβαστούν την ισότητα.
Επ’ αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η υφιστάμενη διένεξη ενδέχεται να προωθηθεί σε διαιτητικά σώματα, συμπεριλαμβανομέου και του διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 33 του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν αποδοχής των δύο μερών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λιβύη έχει μακρά πείρα επί του θέματος, και σέβεται μάλιστα τις υποχρεώσεις της όπως συνέβη με το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την γειτονική Τυνησία καθώς και με τη Μάλτα τελευταία. Υπό το φως των ανωτέρω, η Λιβύη απορρίπτει εν συνόλω την εν λόγω προεδρική απόφαση της Αιγύπτου και προτρέπει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εξετάσει να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τα θαλάσσια σύνορα.
Εκδόθηκε στην Τρίπολη στις 16 Δεκεμβρίου 2022
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα