Τζέφρι Πάιατ: Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη σωστά αποκαλούνταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

30/1/21 | 1 | 1 | 390 εμφανίσεις

Τη δέσμευση του αμερικανικού λαού για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας σε όλες τις μορφές, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης εξέπεμψε το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη φετινή προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Επίσης, διατύπωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την IHRA για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα «αφηγείται» την ιστορία των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τζέφρι Πάιατ στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε πως η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη ήταν το “σπίτι” μιας από τις πιο ζωντανές εβραϊκες κοινότητες στην Ευρώπη και προσέθεσε: «Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη σωστά αποκαλούνταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Οι Έλληνες Εβραίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας και θα αποτελέσουν βασικό μέρος του μέλλοντός της».

Περαιτέρω, ο κ. Πάιατ επισήμανε πως την 16η Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την 76η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτίουν φόρο τιμής στα έξι εκατομμύρια Εβραίων και εκατομμύρια άλλων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Επιπλέον, τιμά εκείνους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις ουλές που έχουν μεταφέρει πολλοί επιζώντες έκτοτε.

Τέλος, είπε πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει τα Ηνωμένα Έθνη και η UNESCO σε συνεργασία με την IHRA για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διαμηνύοντας πως εναπόκειται σε όλους μας να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά, έτσι ώστε ο τρόμος του Ολοκαυτώματος να μην επαναληφθεί.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τζέφρι Πάιατ: Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη σωστά αποκαλούνταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Μίλτος says:

  άς διαβάζεται καλύτερα:

  μνημειώδες έργο τού πατέρα τής σύγχρονης ιστοριογραφίας Edward Gibbon (1737 – 1794), έ;!

  είς παρηγορίαν:

  Ταξιδεύω μερόνυχτα στις ακύμαντες θάλασσες στις ακτές της μορφίνης.
  Το καράβι ναρκώθηκε η πυξίδα τραυλίζει.
  Το κορμί μου ναρκώθηκε η ψυχή μου τραυλίζει.

  Οι πολιτείες πλέουν στην φορμόλη τα λιμάνια στο χλωροφόρμιο,
  τα τρένα σφυρίζουν ακίνητα στις μεθυσμένες μοτοσικλέτες.

  Υπνοφόρα φυτά παραμονεύουν γυμνά παιδιά στις αγορές των ονείρων.
  Αόμματοι, κωφάλαλοι χειρονομούν στις προκυμαίες,
  πετροβολούν το πέλαγο με πεθαμένες λέξεις, μοναξιά.

  Βοήθα με φίλε μου να μη νυστάξω,
  βοήθα με φίλε μου να μη βουλιάξω.

  Ήταν γραμμένο τέτοιο ταξίδι,
  ήταν γραμμένος ο γυρισμός.

  Ταξιδευτής – 1983

  Άλμπουμ: Σειρήνες
  Στίχοι: Κ.Χ Μύρης
  Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
  Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Σκουλάς & Χορωδία ( Ντουέτο )

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχει μια σοβαρή είδηση η οποία όχι μόνο δεν πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ αλλά ούτε καν αναφέρθηκε. Όπως προκύπτει από ενημέρωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε, χθες, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Προφανώς, αντικείμενο της συνομιλίας ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας