Τελευταίος χορός για Ολγκίν; Εξετάζει την αντίδραση της η ελληνοκυπριακή πλευρά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αρχίζει η καταγραφή της έκθεσης Ολγκίν – Θολό τοπίο σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της απεσταλμένης – Θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας – Προβληματισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά – Εξετάζονται τρόποι αντίδρασης και αποτροπής του ναυαγίου

Σκηνικό τελικής ευθείας στην προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς όλα δείχνουν πως η τουρκική πλευρά έχει δίκαιο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών. Τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει με ακρίβεια για το επόμενο βήμα και όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα. Το τοπίο θα παραμείνει θολό τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες και για όσο χρόνο χρειάζεται η απεσταλμένη να ετοιμάσει την έκθεση της.

Με την επίσκεψη της στην Αθήνα, η Ολγκίν ολοκλήρωσε την πιο μεγάλη της περιοδεία για το Κυπριακό, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από σταθμούς – κλειδιά για το ζήτημα που κλήθηκε να εξετάσει. Δηλαδή εάν υπάρχει πρόσφορο κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Για αυτό άκουσε με προσοχή και κατέγραψε τις θέσεις όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, από την Ουάσινγκτον μέχρι την Μόσχα, από την Λευκωσία μέχρι την Άγκυρα και από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και το Παρίσι.

Στην ελληνική πρωτεύουσα η απεσταλμένη συναντήθηκε χθες το πρωί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος μετέφερε τη θέση πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα ωσότου υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα «εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Το προσεχές διάστημα η Ολγκίν θα αποσυρθεί για να συντάξει μαζί με τους συνεργάτες της το κείμενο της έκθεσης που θα παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το μοναδικό επόμενο βήμα που ανακοίνωσε ο διεθνής Οργανισμός είναι η ενημέρωση που θα κάνει η προσωπική απεσταλμένη προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος.

Στο πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μαΐου δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί κάποια συνεδρίαση για το Κυπριακό. Η επόμενη προγραμματισμένη συζήτηση θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξάμηνης ανασκόπησης των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο και των δράσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Προβληματισμός και ανασύνταξη

Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν μούδιασμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία εισέρχεται σε φάση ανασυγκρότησης και εξέτασης των επόμενων επιλογών. Κυβερνητικές πηγές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα «τι έχουμε να περιμένουμε τώρα;». Συνιστούν υπομονή, μέχρι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από πλευράς ΟΗΕ. Αυτό που δηλώνουν με βεβαιότητα είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα παραδώσει τα όπλα. Θα συνεχίσει την προσπάθεια με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όσο για την τουρκοκυπριακή πλευρά, εστιάζει στις προσπάθειες που καταβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θεωρεί ως ορόσημο την επόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα γίνει τον Ιούλιο στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν και στην οποία ο Τατάρ προσκλήθηκε να παραστεί ως δήθεν «αρχηγός κράτους».

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα