Τα 6 πράγματα που ο ΟΗΕ αξιώνει απο το Ισραήλ να κάνει σχετικά με την επιχείρησή του στη Γάζα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΧΑΓΗ, Ολλανδία (AP) — Σε μία από τις πιο προσεκτικές αποφάσεις του από τη δημιουργία του το 1948, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε μια σειρά εντολών στο Ισραήλ να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα για να αποτρέψει τη γενοκτονία εκεί.

Ακολουθεί μια ματιά στα έξι λεγόμενα προσωρινά μέτρα, που εκδόθηκαν την Παρασκευή από επιτροπή 17 δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο της Ολλανδίας. Η απόφαση ήταν ένα βήμα σε μια ευρύτερη υπόθεση που εξετάζει το δικαστήριο σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό.

1. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «λάβει όλα τα μέτρα της αρμοδιότητάς του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων εντός του πεδίου εφαρμογής» της σύμβασης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία. Αναφερόμενο στην προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να εργαστεί για να αποτρέψει τη «δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας, επιβάλλοντας σκόπιμα στην ομάδα συνθήκες ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει και επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων εντός της ομάδας». Εγκρίθηκε με ψήφους 15-2.

2. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «διασφαλίσει με άμεση ισχύ ότι ο στρατός του δεν θα διαπράξει πράξεις που περιγράφονται στο σημείο 1 παραπάνω». Εγκρίθηκε με ψήφους 15-2.

3. Το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ «θα λάβει όλα τα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας σε σχέση με μέλη της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας». Εγκρίθηκε με ψήφους 16-1.

4. Το Ισραήλ διατάχθηκε να «λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή των επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας». Εγκρίθηκε με ψήφους 16-1.

5. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με ισχυρισμούς για πράξεις εντός του πεδίου εφαρμογής» των σχετικών άρθρων της σύμβασης για τη γενοκτονία. Εγκρίθηκε με ψήφους 15-2.

6. Το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ «θα υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή αυτής της διαταγής εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης αυτής της διαταγής». Εγκρίθηκε με ψήφους 15-2.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα