ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ης Οκτωβρ;ίου…
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΔ ΜΑΣ!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ !!..
Γράφει ο
Παναγιώτης Γερογλής
Ταξχος ε.α.
ΟΜΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….ΟΠΩΣ :
Ο Πρέσβυς των Η.Π.Α. γιατί εντάχθηκε στις καθιερωμένες δηλώσεις
( μετά την ΠτΔ, τον ΥΕΘΑ , και πριν από τους εκπροσώπους των κομμάτων..???..
Ερωτήματα :
1. Τα άρματα LEO 2 HELL , κατά τη διέλευση εμπρός από το τιμώμενο πρόσωπο (ΠτΔ) και τους επισήμους, γιατί είχαν στραμμένα τα πυροβόλα αριστερά;..
Και ενώ είναι αρκετά πιθανό ότι υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί περιορισμοί , στη θέση του πυροβόλου, σε σχέση με το άνοιγμα της θυρίδας του οδηγού. (ασυμβατότητα) ..Δεν θα μπορούσαν όμως να έχουν παρακαμφθεί αυτοί οι τεχνικοί περιορισμοί εγκαίρως, ώστε τα πυροβόλα να είναι στραμμένα ευθεία μπροστά και αυτή η θέση (“ώρα 11”), να μην παραπέμπει σε άλλες σκέψεις, που άπτονται της ασφάλειας ..???..
2. Οι αριθμοί κυκλοφορίας των συμμετεχόντων μέσων , Μάχης και Μη Μάχης, δεν θα μπορούσαν να έχουν καλυφθεί, ώστε να μην δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όποιο πιθανό αντίπαλο;
3. Ο Πρέσβυς των Η.Π.Α. , γιατί έκανε δηλώσεις , εντασσόμενος στην αλυσίδα, ΠτΔ, ΥΕΘΑ, ΥΠΑΜ Κύπρου, Εκπρόσωπος της Βουλής, Υπουργός Μακεδονίας, Θράκης, Πρεσβυς Η.Π.Α., !!!!, Περιφερειάρχης Μακεδονίας-Θράκης, Εκπρόσωποι κομμάτων, (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ 25,), Δήμαρχος Θεσσαλονίκης…
Ο δε σχολιαστής της ΕΡΤ, , χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πρέσβυ των Η.Π.Α., “ως κάτι το πρωτότυπο…..όπου ο Αμερικανός Πρέσβυς έκανε δηλώσεις / κλήθηκε για δηλώσεις (από ποιόν;) για πρώτη φορά μετά την παρέλαση, πιθανόν και με την ιδιότητά του ως ομογενούς..”
Μα ο κ. Πρέσβυς, όπως ο ίδιος μας είπε στα αγγλικά, έκανε δηλώσεις ως Πρέσβυς των Η.Π.Α….και ούτε λίγο , ούτε πολύ, μας είπε ότι οι Έλληνες “εμφανίζονται ” , όταν υπάρχουν θέματα δικαιοσύνης και ισότητας, όταν η δημοκρατία προκαλείται…Και συνεχίζοντας, τα συνέδεσε με την εδαφική κυριαρχία , τη Ρωσία του Πούτιν και τη “σωστή πλευρά” της ιστορίας..
Να θυμηθούμε όμως ότι το 1940, δεν είχαμε δημοκρατία, αλλά είχαμε δικτατορία…τη δικτατορία Μεταξά, χωρίς αυτή να ήταν στρατιωτική δικτατορία. Και να θυμηθούμε, ότι ο Ι. Μεταξάς ορίστηκε ΠΘ από τον Βασιλιά Γεώργιο τον Β’ την 13 Απριλίου 1936, μετά το θάνατο του Κ. Δεμερτζή (Ο Μεταξάς ήταν ήδη Υπουργός και Αντιπρόεδρος της υπόψη Υπηρεσιακής Κυβέρνησης). Στη συνέχεια και αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή,, μεσολάβησαν τα γεγονότα του Μαϊου στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε γενικότερη αναταραχή στη χώρα, και ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα της 4ης Αυγούστου 1936 με το οποίο ανεστάλησαν άρθρα του Συντάγματος, πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, επιβλήθηκε λογοκρισία και διαλύθηκε η Βουλή.
Τα ιστορικά γεγονότα λοιπόν της εποχής, δεικνύουν ξεκάθαρα, ότι ο πόλεμος του 1940, δεν έγινε για τους παραπάνω λόγους, αλλά ήταν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, απέναντι στον Ιταλό εισβολέα, στον Ιταλό επίδοξο κατακτητή.
Παρά τις ιστορικές ερμηνευτικές ακροβασίες, το ερώτημα παραμένει..
Γιατί έγιναν αυτές οι δηλώσεις από τον Πρέσβυ των Η.Π.Α. “για πρώτη φορά”..???
Δεν υπάρχει πρωτόκολλο;
Και αν υπάρχει, γιατί δεν τηρήθηκε;
Διαφορετικά να αναμένουμε στο μέλλον και άλλες δηλώσεις από Πρέσβεις και άλλων χωρών, π.χ. της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, και γιατί όχι της Νιγηρίας και του Πακιστάν ..?? (αφού πλέον έχουν σεβαστές και αυξανόμενες κοινότητες εντός της επικράτειας)…
Υ.Γ. : Αναφορικά με τα “εντυπωσιακά” ,κατά την παρέλαση, MARDER…
Άξιο ειδικής μνείας, είναι και το γεγονός, ότι στο παρελθόν (1975) είχαμε στις ΕΔ ΤΟΜΑ (ΑΜΧ 10Ρ) παρομοίων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, σε μεγαλύτερους αριθμούς (120 μονάδες), τα οποία “εκδιώξαμε” από τις ΕΔ το 1996 . Υπόψιν ότι κατόπιν εκσυγχρονισμού του, το υπόψη TOMA, παραμένει σε υπηρεσία σε αρκετούς στρατούς σήμερα, ενώ δύναται σε ειδική έκδοση να φέρει Α/Τ πυραύλους MILAN ..
Σχετικά με τα Marder, κατόπιν και των τελευταίων εξελίξεων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι “στεκόμενοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, γνωρίζουμε ότι αποσύρθηκαν τα ΒΜΡ-1 από τα νησιά. Δεν υπάρχουν όμως ξεκάθαρα στοιχεία σχετικά με το συνολικό αριθμό που αποσύρθηκε (…120..???), και πόσα στείλαμε (….20…??,,,40..??.. η παραπάνω..??) στην Ουκρανία.
Για την παραλαβή των Marder είναι κάπως καλύτερη η εικόνα της πληροφορίας, αναμένοντας τα πρώτα 40 (εκ των οποίων παραλήφθηκαν τα 10 πρώτα και 6 συμμετείχαν στην παρέλαση).
Βέβαια, κανένα εξ αυτών δεν θα αναπτυχθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από όπου και αποσύρθηκαν τα ΒΜΡ-1.
Αναφορικά με τα Μ 1117, μην συγχέουμε την προμήθεια και ανάπτυξη τους στα νησιά, καθόσον η απόφαση προμήθειας τους ήταν προαποφασισμένη από το 2019 και η οποία καίτοι καθυστέρησε υπερβολικά , επιταχύνθηκε την τρέχουσα χρονιά, προφανώς λόγω και των εξελίξεων σε Ουκρανία (διευκρινίζεται ότι τα υπόψη τροχοφόρα οχήματα , δεν φέρουν πυροβόλο).
Κατόπιν των παραπάνω, δεδομένου ότι θα λείψουν τα υπόψη πυροβόλα από τα νησιά, και με την παραδοχή ότι ο αριθμός των πολυβόλων (12,7”/ 0,50” και 7.62”) έχει παραμείνει ίδιος (με την παρουσία των Μ-1117 και των Μ 113),, τότε αναμφίβολα ο αριθμητικός συντελεστής μαχητικής ισχύος και η αριθμητική ισχύς πυρός των νησιών έχει διαφοροποιηθεί προς το δυσμενέστερο.
Αναφορικά με τα Rafale….ευελπιστώντας ότι είναι εφικτό, θα ήταν μια ισχυρή τονωτική ένεση ηθικού, αν μπορούσαμε να δούμε, τα νεοπαραληφθέντα μεταχειρισμένα να πετάνε σε σχηματισμό και τα 6 μαζί…..
Η δε επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν την παρέλαση και απόδοση σεβασμού και τιμής σε αυτούς που χάθηκαν γράφοντας το έπος του 1940, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και υpερήφανοι…εκτιμάται ως κατ’ ελάχιστον άστοχη…
Είναι δεδομένο, ότι όταν αρχίζουν και αποσυντίθενται τα όποια αφηγήματα, οι πολίτες αρχίζουν τις ερωτήσεις αναζητώντας την αλήθεια..Και η ιστορία είναι πάντα εκεί για να δώσει απαντήσεις…
Εν τέλει ο Καβάφης, με ένα από τα εξαιρετικά του ποιήματα, δεκαετίες πίσω, εκτός από έξοχος ποιητής φαίνεται να αναδεικνύεται και εξόχως προφητικός…
https://www.militaire.gr/ta-3-erotimata-apo-tin-parelasi-tis-thessalonikis-kai-ta-marder-pan-geroglis/