Τα τανκς του Πούτιν και το σοβιετικό τανκ στο Βερολίνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός Τύπος για τα διλήμματα Σολτς και τo τανκ στο Σοβιετικό Μνημείο του Βερολίνου. Ο «δολοφονικός» ιός του Λάουτερμπαχ, στόχος κριτικής Γερμανών σχολιαστών.

    Σοβιετικό Μνημείο στο Βερολίνο

Το Πάσχα των Καθολικών πέρασε, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στη δεύτερη κι αποφασιστική φάση του και μαζί του ακούγονται ακόμη πιο δυνατά οι επικρίσεις κατά της διστακτικής πολιτικής του Όλαφ Σόλτς και την αναποφασιστικότητα του να δώσει, όσο ακόμη είναι καιρός, βαριά όπλα στην Ουκρανία.

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung προσεγγίζει το θέμα με νηφαλιότητα. «Αν το δούμε με ψυχραιμία, δύο πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη», υπογραμμίζει. «Από τη μια οι ήδη κακά εξοπλισμένες γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές, γιατί κανείς δεν ξέρει εάν τελικά ο πόλεμος δεν εξαπλωθεί και στη Δύση. Από την άλλη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, έστω και μόνο για να μην δοθεί η ευκαιρία στη Μόσχα να επιχειρήσει διάσπαση. Ένας καλός οδηγός πλεύσης είναι πως ό,τι μπορεί να προσφέρουν οι ΗΠΑ, μπορεί να το προσφέρει και η Γερμανία».

Τα σοβιετικά τανκς στο μνημείο του Τρέπτο

Η αστυνομία απομακρύνει ουκρανική σημαία από σοβιετικό τανκςΗ αστυνομία απομακρύνει ουκρανική σημαία από σοβιετικό τανκ

Ο σχολιαστής της Nürnberg Nachrichten κάνει λόγο για ένα φοβερό δίλημμα. «Φυσικά και ναι στη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη περίπτωση στα πρόθυρα του αφανισμού. Αλλά ποιες συνέπειες για τη χώρα μας και την πρόοδο αυτού του πολέμου θα έχει η κάθε υποστήριξη; Πώς μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση, την οποία ο Πούτιν υπαινίσσεται πολλές φορές; Εξακολουθεί να ισχύει ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί πυρηνικός πόλεμος, για τον οποίο μερικές φορές μιλούν ορισμένοι με υπερβολική αφέλεια αυτές τις ημέρες.»

Στη γερμανική πρωτεύουσα υπάρχει το Σοβιετικό Μνημείο στην περιοχή Tiergarten, το οποίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μουτζουρώθηκε από αντιρωσικά συνθήματα με αποτέλεσμα να φρουρείται πλέον από την αστυνομία. Η Stuttgarter Nachrichten υπενθυμίζει ότιείναι ένα από τα τρία που θυμίζουν τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν τόσο καταστροφικός στην Ευρώπη. «Αλλά παράλληλα η περιοχή είναι επίσης και νεκροταφείο για 2.500 από τους 23.000 σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις τελευταίες μάχες για την πτώση του Βερολίνου, Ρώσοι και Ουκρανοί παρεμπιπτόντως. Όσο σαφές είναι ότι τα τανκς του Πούτιν διεξάγουν τώρα έναν τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία που απειλεί την Ευρώπη, άλλο τόσο σαφές είναι ότι τα σοβιετικά τανκς της εποχής υποστήριζαν ξεκάθαρα έναν αμυντικό πόλεμο ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Εκτός αυτού, η αφαίρεση (του σοβιετικού τανκ από το μνημείο) θα αποτελούσε κίνηση άρνησης ότι όχι μόνο Ρώσοι αλλά και Ουκρανοί στρατιώτες με αυτά τα τανκς απελευθέρωσαν τον κόσμο από τον Χίτλερ».

Ο «δολοφονικός» ιός του πρώην Λάουτερμπαχ «της καρδιάς μας»

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, άλλοτε δημοφιλήςΟ Καρλ Λάουτερμπαχ, άλλοτε δημοφιλής

Κατάλοιπο της πασχαλινής ειδησεογραφίας και ο «δολοφονικός» ιός, που με τη μορφή μιας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής της Όμικρον θα εμφανιστεί από το φθινόπωρο, όπως προέβλεψε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Εκτός από ειδικούς λοιμωξιολόγους και ο γερμανικός τύπος επικρίνει τον Λάουτερμπαχ, μάλιστα η Badische Neueste Nachrichten που κυκλοφορεί στην Χαϊδελβέργη εκφράζει τον φόβο ότι ο Λάουτερμπαχ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην λαμβάνεται πια στα σοβαρά, τόσο ως επιστήμων, όσο και ως υπουργός.

«Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σοβαρότητα, πώς ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί και ποια μετάλλαξη τα επικρατήσει το φθινόπωρο. Πόσο μάλλον που τα ¾ των πολιτών έχουν εμβολιαστεί και μαζί με τους νοσήσαντες υπάρχει μια ευρεία ανοσία στην κοινότητα. Αλλά σε ένα σημείο ο Λάουτερμπαχ έχει δίκιο» προσθέτει ο αρθρογράφος. «Δεν μπορεί η Γερμανία να ‘σκοντάψει’ στο φθινόπωρο, όπως και πέρυσι στα τυφλά και απροετοίμαστη. Αλλά δεν χρειάζεται γι αυτό την φοβέρα ενός δολοφονικού ιού. Γιατί έτσι επιτυγχάνει το αντίθετο. Δεν τον ακούει πια κανείς.»

Ο ένας μετά τον άλλο οι Γερμανοί σχολιαστές ρίχνουν τα βέλη τους κατά του Γερμανού υπουργού Υγείας. «Φαίνεται ότι ο Λάουτερμπαχ είναι ακόμη κολλημένος στο αντιπολιτευτικό του ρόλο» σημειώνει η Westfälische Nachrichten. «Ξεχνά ότι δεν βρίσκεται στο πλάι αλλά στο κέντρο του γηπέδου. Δεν είναι περισσότερο δουλειά ενός υπουργού να βρίσκει λύσεις; Αντίθετα, ακυρώνει αποφάσεις, όπως η υποχρεωτική καραντίνα, σε τοκ σόου. Ο Λάουτερμπαχ, πρώην ‘υπουργός Υγείας της καρδιά μας’ ξεκίνησε το 2022 έναν δρόμο προς την λάθος γι αυτόν κατεύθυνση» καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα