Τα παράπλευρα οφέλη των χωρών του Καυκάσου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Λόγω της υποδοχής ρωσικών εταιρειών και κροίσων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες δέχονται καίριο πλήγμα από την ενεργειακή κρίση, απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και οδεύουν προς τη συνεπακόλουθη ύφεση, κάποιες άλλες χώρες αντλούν οφέλη από τις παρενέργειες του πολέμου και βλέπουν τις οικονομίες τους και τα νομίσματά τους να δέχονται μια απροσδόκητη τόνωση. Πρόκειται για τις γειτονικές στη Ρωσία και την Ουκρανία χώρες, τη Γεωργία, την Αρμενία αλλά και την Τουρκία, που έχουν εξελιχθεί σε χώρες υποδοχής όσων πλούσιων Ρώσων εγκαταλείπουν τη χώρα τους παίρνοντας όμως μαζί τους και τον πλούτο τους.

Η Γεωργία, η μικρή αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα νότια σύνορα της Ρωσίας, είναι μία από τις πολλές χώρες του Καυκάσου, όπως η Αρμενία και η Τουρκία, που έχει δεχθεί μεγάλη τόνωση στην οικονομία της χάρη στους τουλάχιστον 112.000 εύπορους Ρώσους που έχουν εγκατασταθεί στο έδαφός της φέτος μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η εισροή τους είχε ως αποτέλεσμα να ανατιμηθεί το νόμισμα της Γεωργίας, το λάρι, κατά 15% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, να αυξηθούν οι πωλήσεις ακινήτων στην πρωτεύουσα Τιφλίδα κατά 20% μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι συναλλαγές κατά 30%, και τα ενοίκια να εκτοξευθούν στα ύψη σημειώνοντας άνοδο 74%. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο κατεγράφησαν στα μητρώα της Γεωργίας 12.093 νέες ρωσικές εταιρείες, αριθμός 13 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στις αρχές του 2021.

Οπως σχολιάζει σχετικά ο Μικέιλ Κουκάβα, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Ελευθερίας της Ενημέρωσης, η Γεωργία ξαφνικά κατέγραψε διψήφιο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που προβλέπει πως το ΑΕΠ της Γεωργίας θα αυξηθεί φέτος κατά 10%, δηλαδή σε ποσοστό υπερ-τριπλάσιο από την αρχική εκτίμηση του περασμένου Απριλίου για ανάπτυξη 3%. Το ΔΝΤ προβλέπει, άλλωστε, διψήφιο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης για την Αρμενία, και συγκεκριμένα 11%, και 5% για την Τουρκία.

Το ΔΝΤ προβλέπει διψήφια ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ τόσο της Γεωργίας όσο και της Αρμενίας.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία κατέγραψε φέτος μια πολύ μεγάλη εισροή συναλλάγματος κυρίως από τη Ρωσία, από την οποία προήλθε το 59,6% των ξένων κεφαλαίων που εισέρρευσαν στη χώρα μόνο μέσα στον Οκτώβριο. Συνολικά οι εισροές ξένου κεφαλαίου στη Γεωργία σημείωσαν αύξηση 725% σε ετήσια βάση. Από τον Φεβρουάριο, οπότε άρχισε ο πόλεμος, μέχρι και τον Οκτώβριο οι Ρώσοι που μετανάστευσαν στη Γεωργία μετέφεραν σε λογαριασμούς των τραπεζών της κεφάλαια ύψους 1,412 δισ. δολ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, οι Ρώσοι που μετανάστευσαν στη Γεωργία είχαν ανοίξει 45.000 λογαριασμούς στις τράπεζές της, σχεδόν διπλάσιους από όσους είχαν οι Ρώσοι στη χώρα μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως και οι γειτονικές Αρμενία και Τουρκία, η Γεωργία αρνήθηκε να ακολουθήσει τις δυτικές χώρες στην τακτική της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αντιθέτως επέτρεψε στους Ρώσους και στα κεφάλαιά τους να εισέλθουν ελεύθερα στο έδαφός της. Η Αρμενία έχει αποφύγει έως τώρα να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των ξένων που εγκαταστάθηκαν στο έδαφός της και για τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασαν εκεί. Η Τουρκία, όμως, είναι γνωστό ότι έχει εκδώσει φέτος 118.626 άδειες παραμονής σε Ρώσους πολίτες, ενώ το 1/5 των ξένων που αγόρασαν φέτος ακίνητα εντός Τουρκίας ήταν Ρώσοι.

Στον αντίποδα βρίσκεται, όμως, η Μολδαβία, επίσης γειτονική στη Ρωσία και την Ουκρανία, που η τύχη της μοιάζει περισσότερο με εκείνη των χωρών της Ε.Ε. Μετά την κίνηση της Μόσχας να διακόψει τις ροές της ενέργειας, η Μολδαβία αναγκάστηκε να αλλάξει προμηθευτή εν μια νυκτί και να αρχίσει να προμηθεύεται το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Ηταν η πλέον απότομη μετάβαση που γνώρισε η χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989. Την Τετάρτη η Μολδαβία έμεινε για δύο ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όταν πύραυλοι έπληξαν την Ουκρανία διακόπτοντας τις ροές ενέργειας από την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το κόστος της ενέργειας που έχει υπερ-τριπλασιαστεί, αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της Μολδαβίας καθώς δημιουργεί ένα έλλειμμα ύψους 8% του ΑΕΠ της, τη στιγμή που πρόκειται για μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν έχει, βέβαια, υποστεί έως τώρα γενικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όπως συνέβη στην Ουκρανία. Εκτιμάται, όμως, πως η τιμή του φυσικού αερίου για τους απλούς καταναλωτές έχει εξαπλασιαστεί μέσα στο τελευταίο έτος, αναγκάζονται τις οικογένειες της χώρας να δαπανούν το 70% έως 75% του εισοδήματός τους για την πληρωμή των εταιρειών κοινής ωφελείας.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην Γεωργία των 3,7εκ πληθυσμού με τις αποσπασμένος και αυτονομημενες , υπό Ρωσικό έλεγχο ,περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας , δεν θα έλεγα ότι θα αισθανομουν ασφαλής με την ρωσική, ήπιου χαρακτήρα, εισβολή που περιγράφει το άρθρο.

    Από ότι φαίνεται οι Ρώσοι αγοράζουν την Γεωργία -αυτο που της απέμεινε – με το κομμάτι !

    Υπάρχει περίπτωση εξαιτίας της ειρηνικής αυτής ρωσικής επιδρομής οι Γεωργιανοί να υποστούν αντίστοιχου βαθμού αλλοίωσης ώστε εντέλει να χάσουν τον έλεγχο κι αυτού που τους απέμεινε ?
    Αυτό απομένει να το δούμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα